Новият Nissan Qashqai – реално подплатено самочувствие на лидер

0
2151

Избираме един от слънчевите дни на февруари, за да тестваме третото поколение на кросоувъра, основоположник на „повдигнатите” автомобили, които са безспорен хит през последните години на пазара. Откакто създаде клас SUV в автомобилостроенето и пренареди пазара, Nissan е марка, която повечето конкуренти отдавна изкопираха и с която се съобразяват. Да създадеш специална автомобилна „селекция” изисква всяко следващо поколение, носещо успешните гении, да бъде по-добро от предишното. Така през 2007 г. света посрещна първото революционна генерация на Nissan Qashqai с продажби над 3 милиона автомобила, последва второ – 7 години по-късно, което продължи безапелативния пазарен хит по света. Сега японската марка продължава победоносния си ход сред кросоувърите с третия Nissan Qashqai, който уверено заявява амбициите отново да бъде лидер в сегмента и достоен наследник на успешните си предшественици. У нас Nissan Qashqai също е лидер по продажби в класа си, като през 2019 г. са продадени рекордните 2373 автомобила, през 2020 г.  1408 броя, а през белязаната с криза 2021 година са 1577 коли са направили клиентите щастливи собственици на Qashqai .Перфектен по японски до последния детайл

Изцяло новия Nissan Qashqai е със силно динамично излъчване, подчертана осанка с ярки LED светлини и масивни 20-инчови, алуминиеви джанти съчетани с компактна аеродинамичнa каросерия. Отличителни големи фарове ( дневни светлини с форма на бумеранг) и стопове. Профила се подчертава от изразителни остри линии отстрани на купето.  Шикозен и в същото време балансиран външен вид, които е и спортен и градски някак си по своему. Тази дозираност да не се прекалява с чупки по външния вид и бутони по таблото в салона продължава и в интериора на Nissan Qashqai .

Qashqai отново задава стандартиОтвъртре всичко е като от по-горен клас автомобил, полирано с лукс и поднесено с финес. Настанявайки се на мястото на водача, погледа попада първо на предното стъкло,където се появява 10,8-инчов дисплей с прожекция на най-важната информация за трафика, пътните знаци и  ограничение на скоростта. В топ нивото на оборудване на арматурното табло е поставен 12,3-инчов дигитален TFT екран с висока резолюция, който предлага избор за персонализация на информацията от навигационната и развлекателната система, както и данни за трафика. Новата мултимедийна система Nissan Connect вече е с 9-инчов сензорен дисплей на централната конзола с по-висока резолюция. В отделен блок са поставeни бутоните за контрол на климатика, има отделни отвори за климатичната система за пътниците на задните седалки. Централния тунел елегантно е приютил бутонът на автоматичната ръчна спирачка и селектора за превключване на режимите R, N, D и Ds. В модела със задвижване 4х4 има и въртяща се шайба за режимите на шофиране – Off-Road, Snow, Standard, Eco и Sport.В градския трафик новият Nissan Qashqai е най-маневрения и пъргав SUV, въпреки порасналата си дължина с 35 мм в сравнение с предишното поколение, той все още е по-малък от повечето семейни автомобили със своите 4425 мм. Седалките са прецизно изработени с идеята да подарят най-добрия комфорт:  удобни, просторни, а в най-високото ниво Tekna Plus са с кожена тапицерия и с електрическо регулиране, както и с функция за така приятния масаж.  Кормилното управление е много точно и леко. В града по светофарите системата Старт-стоп работи гладко, без вибрации и без замисляне.  Има системата за активно поддържане на лентата. В страничните огледала има индикация за слепите зони. Междуосието на новото трето поколение е нараснало с 20 мм спрямо предишния модел и достига 2665 мм, и така има достатъчно място за пътниците на задната седалка.

Задните врати се отварят под ъгъл от 85 градуса, което много улеснява качването и слизането и поставянето на обемисти предмети. Обемът на багажника на новия Nissan Qashqai е цели 500 литра, а при сгъване на задните облегалки пространството се увеличава до почти 1500 литра. Във всички нива на оборудване, с изключение на базовото, има двоен под на багажника. Безконтактното отваряне на капака на багажника улеснява достъпа и товаренето. Високата позиция на водача осигурява много добър обзор, а големият панорамен люк създава допълнителен комфорт и повече светлина в купето. При паркиране и маневриране помагат четирите камери, които осигуряват 360-градусов изглед от всички страни и отгоре. В автомобила има система за аварийно спиране, адаптивен круиз контрол, система за засичане на пешеходци, активна система за задържане на автомобила в лентата, система за наблюдение на водача и 7 въздушни възглавници.Новият Nissan Qashqai се задвижва от 1,3-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор с максимална мощност 156 к.с. и с максимален въртящ момент от 270 Нм. Двигателят е допълнен от мека хибридна система, която използва рекуперация за зареждане на батерията, а тя захранва спомагателния електромотор, който се свързва по време на изпреварване и при стартиране на автомобила. Тягата се предава към колелата посредством автоматична скоростна кутия CVT. Това задвижване е достатъчно динамично за компактен кросоувър като Qashqai, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема почти 10 секунди. В спортния режим, кросоувърът става още по-пъргав, а в завоите с висока скорост Qashqai има добра стабилност и сцепление. Средният разход на гориво в края на теста беше 7,2 л/100 км, като в града достигна 8,5 л/100 км, а на извънградско падна до 6,2 л/100 км.Новият Nissan Qashqai 1.3 DiG-T CVT 4х4 в най-високото ниво на оборудване Tekna Plus струва 73 690 лева, а базовата версия Visia се продава за 44 990 лева.

По – добър от предишественика си, по – добър от конкурентите си и отново с всички шансове отново да е звездата на хоризонта на SUV моделите. Забележителен дизайн, впечатляващо комфортни   салон, возия и управление, всичко това съчетано с необходимата динамика и модерни системи за сигурност.

Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 156 CVT 4х4

  • 1,3-литров бензинов двигател с турбокомпресор
  • CVT безстепенна автоматична трансмисия
  • 156 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин
  • 270 Нм максимален въртящ момент при 1800-3750 об/мин
  • 9,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 198 км/ч максимална скорост
  • 7,0 л/100 км комбиниран разход на бензин
  • 157 г/км емисии на СО2
  • 73 690 лева цена на модела (Tekna Plus)

 

Снимки: Ивелин Солаков
Видео: Ивайло Александров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име