BMW M3 и M4 Competition – съблазън и простено прелюбодейство

0
1715

Да беше мой, щеше да e само съблазън, но тъй като го имах само за няколко часа си остава осъзнато прелюбодеяние. И подобно на всички горделиви хванати в прегрешение – Не съжалявам!

Похот предизвикана от впечатляващия външен вид, извивки които пасват на моето желание и онези побъркващи ме 510 к.с., които ми се отдават, така че да изправя всички завои на Подбалканския път. Модела преминава границите на радостта от шофирането и изстрелва директно в друго измерение, където най-близко е прегрешението.  Да ме прощават целомъдрените, но при стартиране на 3,0-литровият 6-цилиндров турбодвигател с два турбокомпресора, който доставя взривяващ момент ( тяга)  веднага щом оборотите прехвърлят 3000 в минута…няма как да устоите.

Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема някакви си 3,9 секунди и то с така предпочитаната от дамите автоматична скоростна кутия (8-степенна с хидравличен преобразувател на въртящ момент, не с двоен съединител), коята освоя страна насочва всичко към задните колела. Това е автомобил, които може да те „извади“ от всякакви ситуации, и не толкова със спирачките, колкото с рязкото укорение. По ирония на моята лична заигравка, M3 Competition се оказва практичен седан с четири врати, създаден за семейства. Програмиран на базата на BMW Серия 3 (G20), въпреки супер спортното си излъчване, има спортни, но много удобни седалки. Отзад спокойно могат да се настанят двама възрастни. Когато липсват пасажери задните седалки могат да се сгънат, така че да освободят още пространство в багажното отделение, което е с обем от 480 литра.

Още с потеглянето ме поглежда 12,3-инчовия цифров дисплей на инструменталния панел, а за да ме впечатли новото BMW M3 Competition ми проектира на предното стъкло чрез Head-up дисплей и специална графика на най-важните неща за моето пътешествие. Скорост, навигация, ограничения. Ограничения ли ? О, каква неподходяща дума за развилняла се шофьорка без задръжки. На практичната централна конзола, която традиционно е леко обърната към водача, се намира 10,25-инчовият сензорен екран на мултимедийната система iDrive. Интерфейсът е много отзивчив и реагира веднага на докосванията на екрана. Освен това мултимедийната система може да се управлява както с въртящия се контролер на централната конзола, така и с гласови команди. С гласовите команди е много забавно, ако в случай, като моя не сте най-добрата мома англичанка. Произношението е важно , за да ни разбере BMW M3 Competition какво искаме.

Новото BMW M3 Competition е  повече от удоволствие за водача, предлагайки ексклузивна скорост, балансирано шаси и достатъчно спираща мощност.

Серийно новото BMW M3 Competition със задно задвижване, но като опция може да се поръча задвижване на всички колела. Джантите са с размери 19 инча отпред и 20 инча отзад, а гумите са Michelin Pilot Sport 4S. Има и карбонови керамични спирачки (опция). Този спортяга тежи колосалните 1805 кг, но е пъргав, услужлив, модерен и това всъщност няма никакво значение за жена впуснала се в любовна авантюра.

Спортния седан BMW M3 Competition – безпощадна мощност и динамика.

Новото BMW M3 Competition е оборудвано с технология, която помага да се контролира мощността на автомобила. Системата M Traction Control позволява на водача да настрои една от възможните 10 позиции, които определят мощността на двигателя, твърдостта на шасито и контлрола на сцепление.

След изминати 250 км съм абсолютно убедена, че искам BMW M3 Competition Coupe. Да е 3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател с два турбокомпресора, да има 8-степенна автоматична скоростна кутия M Steptronic. Да ми осигури 510 к.с. мощност, да „вдига“ 290 км/ч.  Да харчи 10,0 л/100 км среден разход на бензин, да отчита 234 г/км емисии на СО2 и ако може да не струва повече от 168 400 лева.  

„Имате го“ , казват веднага от всяко едно дилърство на ВМW в България и в същото време ми подават ключа от BMW M4 Competition. Това не  е честно. Да скоча от обятията на един в прегръдките на друг !? Не ме е срам и ето ме зад волата на новото BMW M4.

Определят го, като наследник на най-вълнуващите модели в гамата на баварската марка. Две врати. Сами сме. Ще си говорим на ти. Топмодела BMW M4 Competition е с нов 6-цилиндров High Performance BMW M TwinPower Turbo двигател, 8-степенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic и мощност от 510 к.с. И тук задвижващи са задните колела, като може да се поръча и задвижване на четирите колела M xDrive. Това спортно купе предлага типичната за М динамика на управлението, уникалната си естетика, пъргава управляемост и висококачествен интериор.

Модела има забележително богат избор на режими и истинска палитра от различни нива на персонализация. С малко „разцъквоне“ но менюта, бутони и настройки, може да се избере стила на шофиране, които най-много пасва според пътя, настилката и дори настроението. Индивидуалните конфигурации могат да се зададат по отношение на отзивчивостта на педала на газта, реакциите на скоростната кутия, кормилното управление, звука от изпускателната система, спирачното усилие, контрола на сцеплението, окачването и т.н.Естествено, че се възползвам от интелигентните асистиращи системи при шофиране и паркиране, като си комуникирам с BMW –то чрез BMW Intelligent Personal Assistant. Освен това на мое  разположение са множество функции за свързаност и дигитални услуги, които ме свързват със света и които правят мобилният ми живот още по-комфортен. Персонализирам си онзи гърлен звук от спортната изпускателна система, така че всички да обърнат глава към мен и новото BMW M4 Competition. Мощния рев на 6-цилиндровия двигател ми осигурява екзотичен момент в който съм звезда на пътя.

BMW M4 Competition Coupe е най-мощният модел на BMW Серия 4  и въпреки това, разходът на гориво е смайващо нормален на фона на останалите технически показатели. Около 9-10 литра на 100 км, ако се шофира по ограниченията. При по-динамично шофиране и изкушаващи обороти разхода „скача“ в порядъка на 13-14 л/100 км.

Цената на този впечатляващ атлет е 171 400 лева. Останалото за мен вече е спомен от преживяната авантюра в която завинаги ще запомня:

  • 3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател с два турбокомпресора
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия M Steptronic
  • 510 к.с. максимална мощност при 6250 об/мин
  • 290 км/ч максимална скорост
  • 650 Нм максимален въртящ момент при 2750-5500 об/мин
  • 3,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 10,2 л/100 км среден разход на бензин
  • 234 г/км емисии на СО2

 

Снимки: автора и BMW Group България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име