#Volkswagen Tiguan 2021 – Вдъхновяващо иконимичен и практичен

0
3633

Tiguan има достатъчно силни качества, за да се превърне в любимец, след като му пресушите резервора в дълго и скоростно тестово шофиране. Бестселърът на марката, тази година ни посреща с нов дизайн, иновационна мощ, безкомпромисна функционалност и по-екологични двигатели.Икономията на гориво си остава едно от най-големите изкушения на този крооувър, след което идва неговата практичност и супер возия, като комфорт и удоволствие. Конярите веднага ще попита: „ Тегли ли ?“ – Да, ремарке до 2,5 с лекота. С още по-голяма леко ускорява. От 0 до 100 км/ч спринтьора без да се замисли се изстрелва за  7,5 секунди. Въпреки големите си размери на типичен SUV e усложливо маневрен, супер икономичен и при скорост 90-110 км/ч отбелязва едва 5,3 л/100 км. Комбинираният разход е 6,4 л/100 км. В градски условия новия Tiguan прави между 6,8 – 7,2 л/100 км според начина на шофиране и интензивноста на трафика. Двигателят е съчетан стандартно със 7-степенната автоматична скоростна кутия DSG с двоен съединител. Трансмисията превключва митновенно предавките, а системата за задвижване на четирите колела 4Motion се включва при необходимост. Имахме доволствието да тестваме спортната версия R-Line, коята се отличава с LED фарове с дневни LED светлини и функция за завой, контролни прибори с дигитален кокпит с 10-инчов екран и изцяло цифрови показания, амбиентно осветление на салона с възможност за избор между 30 цвята, мултимедийна система, двузонов климатроник, отопление на предното стъкло, сензори за паркиране, камера за движение на заден ход, система за откриване на умора на водача и адаптивен круиз контрол.В екстериора на версията R-Line изпъкват големите 19-инчови джанти и спортно оформените брони. Още от опциите включават : кожена тапицерия, панорамен покрив, камери за 360-градусов „птичи поглед“, автопилот за паркиране, 480-ватова аудиосистема и технология за полуавтономно движение.Да надникнем по предния капак на новия Volkswagen Tiguan.Безшумен, иконмичен, с турбодизелов двигател, автоматик и 4х4 Tiguan предлага на  гама от бензинови и дизелови турбодвигатели, както и с Plug-in хибридно задвижване, наречен Tiguan eHybrid. Възможностите от бензинови двигатели започва от 1,5-литровия 4-цилиндров турбобензинов мотор с мощност 130 и 150 к.с. Най-спортният вариант Volkswagen Tiguan R се задвижва от новия 2,0-литров турбодвигател с 320 к.с. Обновеният 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов мотор вече използва двойна система за селективна каталитична редукция с отделно впръскване на добавка AdBlue, което дава възможност за значително намалява количеството вредните отработените газове в сравнение с предходния модел.Сега моторът 2.0 TDI се предлага в два варианта на мощност – със 150 и 200 к.с. По-мощната версия на дизеловия агрегат е перфектното предложение за динамика и нисък разход на гориво.На пътя новият Volkswagen Tiguan е истински верен партньор при изпреварване, динамично шофиране и невероятно стабилен.

Обновеният Tiguan сега вече е с нова предна част,  нова радиаторна решетка и изцяло нови наклонени фарове. Във визията, феновете на марката веднага ще разпознаят фаровете от осмото поколение на Golf, но сега основата версия германският SUV е оборудван с LED фарове. Задните светлини също са светодиодни още в основната версия. Броните също са променени и особено динамично изглеждат в спортното ниво на оборудване R-Line (тестовия модел на снимките).  Този  Tiguan се отличава и с изписването на името на модела с големи букви върху задния капак на каросерията.  Стилистичната актуализация във външното оформление на Tiguan се допълва от нови модели алуминиеви джанти с размер 17, 18, 19 и 20 инча.  

Подобрения има в материалите използвани в салона. Нови тапицерии и по-богато оборудване. Нов волан с функция за „затопляне“ в студените дни, нов е и цифровия панел с променяща се конфигурация. Като опция се предлага и проектиране на данните върху предното стъкло. Централният панел на Volkswagen Tiguan е обърнат към водача, а в най-горната част е поставен новият 10,25-инчов сензорен екран за мултимедийната система. По желание може да  се избере функцията за разпознаване на жестове с пръсти. Бутоните за аудиосистемата и управлението на климатроника са заменени и броят им е намален. Кормилната колона се регулира в дълбочина и височина, а седалката на шофьора се настройва и по височина. В основната версия те са допълнени с отопление, а електрическото задвижване и функцията за масаж се предлагат като опции. Подлакътникът на централния тунел има изход с 12-волтов контакт. На втория ред седалки има достатъчно пространство и инидивидуално отопление за пътниците. Задните седалки са регулируеми. Обема на багажника е сред най-големите в сегмента с 615 литра и 1655 литра при сгънати задни седалки. Капакът на багажника се отваря сензорно с протягане на крак и се затваря автоматично посредство натискане на копче.Новият Volkswagen Tiguan се продава в Европа и в България от ноември 2020 г, като в родните ни шоуруми предложението е с четири нива на оборудване – Tiguan, Life, Elegance и R-Line, а цената започва от  50 600 лева. Това е най-популярният модел на Volkswagen в момента с над 6 милиона продадени автомобила.

 

Технически характеристики

  • Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 4Motion DSG R-Line
  • 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател
  • 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител
  • 200 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин
  • 400 Нм максимален въртящ момент при 1750-3500 об/мин
  • 7,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 216 км/ч максимална скорост
  • 6,4 л/100 км среден разход на дизел
  • 167 г/км емисии на СО2 (WLTP)
  • 50 611 лева цена на базовия модел
  • 81 872 лева цена на тествания модел на снимките

текст: Екатерина Дончева
Снимки: Ивелин Солаков
Видео: Ивайло Александров

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име