Дивотино отбеляза Тодоровден със снеговалеж, кушии и съперничество между тежковози

0
5780

С първо в историята си състезание по надтегляне с коне от тежковозни породи, с традиционни за селото народни кушии, със силно медийно присъствие и автомобил за публиката, пернишкото село Дивотино отбеляза празника на конете.

На Тодоровден събота, организаторите посрещнаха 17 участници в 5 гари по надбягване с коне и впрягове в каруци, 39 коня в 7 категории по надтегляне, скъпи гости като боксьора Тервел Пулев и жуналиста Димитър Патарински, а за публиката бе организирана празнична томбола с голяма награда – автомобил Peugeot 206 CC .

Николай Асенов

Домакините в лицето на главния организатор Николай Асенов, собственика на конеферма и конна езда – „Дивотино“ –  Емил Райков и кмета на селото Симеон Трайков бяха подготвили две трасета за надпреварите, специални зони за публиката и всички необходими противоепидемични мерки за провеждане на мосово събитие. Ветеринарния контрол от рано сутринта бе изцяло грижа  на д-р Димитър Стоилов от клиника „Ноавет“ – Перник.

По програма точно в 10:00 ч в местността „Прогон“  бе даден старта на надпреварите, които излъчиха и първите победители за деня. В „чистокръвната“ най-бърз бе Емил Николов от Белене с кобила Тоскана, втори след него финала прекоси Марин Маринов с кон Кайро от коннна база (кб) „Расник“, а трети стана Ники Босилков с кон Мистър Магу от село Белене. В гонката с полукръвни коне се наложи Марин Маринов с Кайро, втори след него – Стоян Гърманов от софийското село Войняговци с кон Рони и трети – Сашо Димов с кон Венто от кб „Нова звезда“ – Княжево. В забавната т.н „каруцарски“ гара, безапелативно победи Ангел Ангелов от с. Люлин с кон Васко (от конюшните на Николай Асенов), следван от Марин Маринов с Експерт от кб „Расник“, а трети в класиранот се подреди Емил Райков ( организатор и състезател) с кон Кадаф от кб „Дивотино“. Изключително зрелищна бе надпреварата с магаретата, където се оказа, че най-добре управлява „магарешкия инат“ –  Васил Тодоров. Втори и трети се класираха съответно Петър Тодоров и  Венцислав Боянов. В групата по надбягване с каруци, бяха излъчени само коне – победители. Така първото място грабна кон Юли, втори стана кон Самурай и трети се класира кон Негър. Успоредно с надбягванията се проведоха и два конкурса за „Най – красив кон“, спечели го кобила Мадона, собственост на Цеци Тосков и „Най-колоритен ездач“, който бе спечелен от очарователната  Цвети Станева от кб „Нова звезда“

С набъбването на деня, снеговалежа над Дивотино се засилваше, публиката прииждаше, а медиите се конкурираха за най-добри кадри. На място присъстваха две местни пернишки телевизии, екипа на специализираното предаване „Конете на България“ по Агро тв и Патарински LIVE от NOVA NEWS.

Момент от Първа Категория

В 11:00 часа стартираха и първите категории по надтегляне, като никой не предполагаше, че ще продължат цели 12 часа. Последните впрягове приключиха в 23:00 ч, като оставиха доста спорни моменти в крайното класиране. Едно е сигурно, че голямата награда в томболата бе спечелена от Васил Василев от столичния квартал „Орландовци“, на когото билет с № 0141 му денесе късмет и прекрасно френско бижу на колела – автомобил Peugeot 206 CC. Ключовете на возилото бяха връчени лиично от домакина на събитието Николай Асенов.

Първа категория при надтеглянето на Тородова събота в Дивотино стартира с коне чието лично тегло бе до 500 кг. От 10 коня и с първоначален товар от 1 тон, до финалната серия с товар от 1750 кг стигнаха само трима. С резултат от 18,71 м категорично победи кон Буран от конюшните на братя Чиркови. Само с 18,00 см по-малко изтегли кон Марти на Коци Петров, а кон Алекс със същия товар регистрира 18,47 м.

Втора категория коне до 600 кг, посрещна също 10 участника, като накрая конете теглеха товар от 1900 кг. С изтеглени 30 метра победата спечели кон Хектор на Иво Илиев, следван от кон Зоро (27,71 ) на Стоян Иванов, а трети с 27,03 м стана кон Армандо на Николай Васков.

В трета катогория коне до 700 кг, посрещна 11 конкурента, като тук победителят от предходната група Хектор стана втори с резултат 26,15 м, трети се класира кон Боби (24,41 м) на Мустафа Ибрахим, а първото място граба известната с подвизите си кобила Ина ( 30,00 м) на Божидар Миланов. Опитния водач и стопанин на Ина, заложи на нея и се разписа и в следващите две категории до 800 и до 900 кг, въпреки по-лекото тегло на животното.

Така Ина грабна още едно първо място в IV категория (30 м) и едно трето в V. До 800 кг, втори стана коня на главния организатор на турнира – Хари с резултат 21,62 м и товар 2,100 кг, а трети се нареди друг кон на Мустафа Ибрахим – Мемо (29,95 м). В тежащите до 900 кг тежковози, коня на Зарко Пеев – Пресли, стана победител на 2,200 кг. В следващата по регламент група, коне със собствено тегло до 1000 кг, се очерта двубой между кон Амиго на Николай Христов и кон Пресли отново на Зарко Пеев. Товара вече бе 12 траверси, като Амиго изтегли 20,40 м и отстъпи първото място на Пресли, който изтегли 21,77 м.

За отбелязване е, че последните три категории от полуздрач продължиха до късно през ноща, когато се разигра и най-дългоочакваната битка между титатните. Нито студа, нито мрака, нито снега не попречиха на тримата „гиганти“ тежащи над 1000 кг собстено тегло да влезнат в безпощадно съревнование.

Момент от втора категория

Както обикновено се случва на побни състезания, надпреварата между конете прерасна в надцакване между стопаните. С директно „хвърляне на ръкавицата“ стопанина на дългогодишния шампион кон Скот – Ники „Бизнеса“ излезна с предложение битката между тримата да продължи на терена на следващото обявено състезание, което ще се проведе на 8 май в Арбанаси в рамките на националното овцевъдно изложение.

Момент от трета категория

Предложението бе прието с охота от собственика на най- сериозния конкурент на Скот – кон Макс на Генади Величков. Отделно от това и двамата мастити коневъди се съгласиха да премерят окончателно сили с новото попълнение в редиците на тежковозите, а именно с кон ЗунГлю на Коце Алексиев. Организаторите на Тодоровден в Дивотино изказват своята благодарност от страниците на EzdaPress на спомоществувателите, които помогнаха за реализацията на мащабното събитие: Стойчо Стоев, Марио Карамфилов, Найден Найденов, Бисер Зарев, Петър Страхилов, Мини Маркет – Шадов мост, Сватбена агенция ИСИ, фирма „Логгинг“, кметство Дивотино и община Перник.

Видео материал с моменти от състезанието:

Репортаж от състезанието ще бъде излъчен на 31 март, от 21:00 ч по Агро тв в предаването „Конете на България“ и тази седмица в култовото предаване на NovaNews „Патарински live“ от 18,30 ч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име