BMW 545e xDrive  – да полетиш на ток

0
2017

Старата перка на LZ 1408 със снизхождение, но и с нескрито любопитство ми позволява да паркирам под сянката на големия двигател от 1000 к.с. Приближавам тихо, на ток. Амортизираната самолетна машина, след десетилетия шумни полети не доумява защо чува леко жужене, като движение от тролей. Железната птица, която сега се ползва за парашутни скокове, за алхимическа работа и за развяване на рекламни послания не е и сънувала подобен хибрид на колела.

LZ 1408 в товарния си отсег събира 1500 литра гранулиран или праховиден материал с които се третират селскостопански посеви и ниви. Работната скорост, която развива в полет е 160 км/ ч, а ограничението е на 270 км/ч. Този модел самолет се ползва и за транспорт на товари до 1,5 тона. В радиус може да лети до 1000 км за 6 летателни часа. Може да превозва и до 12 пътници, но тъй като е с един мотор у нас не е позволено. В България се разрешават пътнически полети със самолет минимум с два мотора.

Е, отговарям на изискването, защото шофирам BMW 545e xDrive с два мотора . Там някъде в пространството между паркираната хибридна версия на германския седан и българския самолет – вадя коз, така че се оказваме почти роднини с двукрилия старец.BMW e безспорен водач в самолетната индустрия, благодарение на своите двигатели в началато на миналия век. Години по-късно в наше време BMW е лидер на композитни материали използвани от самолетите в автомобилостроенето, които целят запазване на здравината и намаляват тежестта. Пък и в крайна сметка нали полета, това е математика ?! Изравнявам се по всичките строени самолети, защото какво ако не мощ може да се очаква от числа, като:  394 к.с. системна максимална мощност; 4,7 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч; 250 км/ч максимална скорост.
Със самочувствие показвам как BMW 545e xDrive се зарежда в контакта и изминава 57 км на ток, а притихналата въздушна ескадрила самолети на летището онемяват. В този момент демонстрирам и новия „личен гласов асистент“ на BMW 545e xDrive и вече имам място с годишен абонамет на летището в Гривица, край Плевен.

Ветераните с нетърпение искат да разберат до къде е стигнал света на BMW моделите ?

 

Зареждащият се хибрид BMW 545e xDrive

Преди близо година BMW Серия 5 беше сериозно „ъпдейтвана“, но сега идва на пазара с още по-обновена версия. Луксозният седан е станал по-привлекателен, а интериора е подсилен с нови технологии. Каквото и да си говорим, най-интересен в гамата на Серия 5 се оказва зареждащият се хибрид BMW 545e xDrive, който се задвижва от 3,0-литров 6-цилиндров редови бензинов двигател с двоен турбокомпресор, подпомогнат от електрически мотор и акумулаторна батерия. Комбинираният режим на задвижване позволява избор, между чисто електрическо придвижване на малки разстояния и скоростно шофиране на дълги разстояния. Синхронният електромотор с мощност 80 кВт или 109 к.с. дава на бензиновия мотор огромен тласък и допринася за увеличаване на системната мощност до 394 к.с.

Сборният въртящ момент от 600 Нм реагира мигновенно на газта и ускорява седана от място до 100 км/ч само за 4,7 секунди. Хибридът, който предава мощността си и на четирите колела чрез феноменалния 8-степенен автоматик на ZF се движи учудващо икономично. В града, ако батерията е на 100% заредена, първите 57 км от са изцяло на ток, като консумацията на електроенергия е 12,3 кВтч, а на гориво е едва 1,7 л/100 км. Този показател може да се качи до 2,4 л/100 км, но батерията винаги трябва да е заредена. Когато зарядът в батерията свърши, средният разход на бензин е в рамките на 6,6-7,5 л/100 км, което е отличен резултат  за толкова мощен двигател. Максималната скорост е 250 км/ч. Само на ток автомобила може да ускори до 140 км/ч.

„Безмоторно движение“ по инерция – точно, както при самолетите !
Максимална ефективност на хибридната система на новото BMW 545e xDrive предлага различни режими, които се активират с натискане на съответния бутон на средната конзола. Стандартно режимът Hybrid осигурява балансирани настройки и интелигентно взаимодействие между бензиновия двигател и електромотора. В този режим се използва предимно електромоторът, а двигателят с вътрешно горене се включва едва при по-висока скорост и при по-интензивно натоварване. Чрез двукратно натискане на бутона Hybrid се активира още по-ефективен вариант на този режим Hybrid Eco Pro. При него за допълнително понижаване на разхода на гориво допринася и функцията безмоторно движение по инерция.От менюто iDrive може да бъде избран и режимът Electric, в който е възможно шофиране с нулеви локални емисии до 57 км и със скорост до 140 км/ч. Тук за акустична защита на пешеходците при електрическо шофиране допълнително се генерира неподражаем звук от система от високоговорители, разработен специално за електрифицираните модели на BMW. Приятното жужене, като при движение на тролей.

В  режим Sport картината и усещането рязко се променят. Електромоторът подпомага редовия 6-цилиндров бензинов двигател с активиране на всичките 394 к.с. под капака. Тук освен тягата се включва и друг „свиреп“ звук от аудиосистемата за по-автентично възприемане  на скоростта.

Бизнес класа с полет на BMW.

Добре доши на борда на BMW 545e xDrive.

Кожена луксозна тапицерия с перфорации и нови спортни М-седалки с повишен комфорт и нови интериорни лайстни допълват перфектния спортен кожен волан, който е с нова конфигурация на бутоните. На разположение на водача е eDrive Zone, която позволява автоматично превключване на задвижващата система в чисто електрически режим при навлизане в градски екологични зони или други дефинирани райони на града. В допълнение към това шофирането на Plug-in хибриден модел на BMW с нулеви локални емисии се възнаграждава от уникалната в света програма за премии BMW Points.

Навигационтата система във всеки момент указва освен бензиностанциите и станции за ел.зареждане. При избора на зарядна станция водачът допълнително получава и прогноза за нейната заетост. Освен това BMW осигурява възможност на клиентите на BMW Charging още от автомобила да резервират определена зарядна станция за определен период.
Лесното и комфортно зареждане у дома и при пътуване се осигурява и от другите продукти и услуги на BMW Charging. Сред тях са различните варианти на Wallbox вкл. инсталационна услуга, индивидуалните предложения за „зелена“ електроенергия и достъпът до най-голямата в света мрежа от обществени зарядни станции, която само в Европа включва над 150 000 точки за зареждане.

Багажното отделение ?

Поскъсено е заради монтираната литиево-йонната батерия точно под задната седалка, но ако 410 литра не са ви достатъчни, то тогава наистина ви трябва самолет. Багажника е достатъчно голям да побере куфари за околосветстко пътешествие. Самия факт, че BMW Group постига забележителен успех при електрифицираните автомобили (plug-in хибриди и електрически) в година на ограничения, говори, че всичко при марката е прогнозирано и премислено. Тяхната реализация достига 191 646 автомобила по целия свят на годишна база, което е увеличение с 31,8% спрямо предходната година. Благодарение на този резултат средното ниво на CO2 емисиите генерирани от флотилията на компанията остават под строгите изисквания на Европейските стандарти за емисии при това с разширяващ се пазарен дял в луксозните и спортни автомобили. Пазарният дял в луксозния сегмент продължава да се разширява – със 115 420 продадени автомобила през изминалата година,

Колко струва BMW 545e xDrive ли ?

Точно на половината на един самолет LZ 1408 втора ръка.  Така, че по-добре ново хибридно BMW пета Серия, пред стар  LZ. 150 000 лева и простора по земя е ваш. Споменах ли, че пълното зареждане на батерията отнема по-малко от 6 часа от енергийни източници на променлив ток с мощност 3,7 кВт. Приятен полет !

  • Технически характеристики BMW 545e xDrive:
  • 3,0-литров 6-цилиндров турбобензинов двигател + електромотор
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic
  • 394 к.с. системна максимална мощност
  • 600 Нм системен максимален въртящ момент
  • 4,7 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 250 км/ч максимална скорост
  • 1,7 л/100 км среден разход на бензин
  • 17,9 кВтч/100 км средна консумация на ток
  • 38 г/км емисии на СО2

Текст: Ивайло Александров
Снимки: Ивелин Солаков
Терен: селскостопанско летище Гривица, край Плевен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име