Volvo XC60 Polestar – стартираме 2021 с динамика, комфортно и безопасност

0
2624

Както подкараме новата година, такава ще е цялата 2021. Екипът ни заложи на новият модел на Volvo с комбинация от бензинов агрегат и електромотор за динамично ускорение и нулеви вредни емисии. Така ще сме модерни, енергични, екологични, надявам се успешни, като Volvo следвайки философията на марката ще се движим с най-високото ниво на безопасност.  Новото Volvo XC60 Polestar Engineered всъщност е уникална спортна версия на хибридния модел Volvo XC60 T8 Plug-in Hybrid с прецизен пакет за оптимизация, разработен от Volvo и подразделението за спортни електромобили Polestar. Хибридната технология съчетава тягата на мощен бензинов битурбо двигател и електромотор, която превръща новото Volvo XC60 Polestar Engineered в супер динамичен SUV.

С оптимизацията Polestar, модела отива в друго измерение що се касае до мощ и зелена екологична мисъл. Един от най-вълнуващите модели на шведската марка сега идва на българския пазар по-луксозен, по-мощен и по-технологичен от стандартното XC60. Модела идва в отговор на очакванията на нова група клиенти, които търсят спортното излъчване и динамичното шофиране, но без компромис по отношение на безопасността и опазването на планетата.

Един от най-продаваните модели на Volvo сега вече е подсилен с двигателят Т8 Recharge, който е оборудван с механичен и турбокомпресор, а благодарение на различни доработки достига комбинирана мощност от 405 к.с. и въртящ момент от 670 Нм. Бензиновият агрегат генерира 318 к.с., а електромоторът задвижва задния мост с допълнителни 87 к.с.

С нулеви емисии  и изцяло електрически пробег до 47 км

С нулеви емисии в електрически режим и литиево-йонна батерия с капацитет 11,6 кВтч,  Volvo XC60 Polestar Engineered може да измине изцяло на ел.енергия пробег до 47 км. Отличният разход на гориво от 3,3 л/100 км и емисиите на CO2 от само 73 г/км превръщат модела в един от най-екологичните спортни SUV на пазара. Освен това инженерите от Polestar правят подобрения в 8-степенната автоматична трансмисия, окачването и спирачната система на колата за едно не само безопасно, но и вълнуващо шофиране.

В нормален ритъм на шофиране в режим Hybrid, при който предните колела се задвижват от 2,0-литровия 4-цилиндров бензинов двигател, оборудван с механичен турбокомпресор, а задните колела се задвижват от електрическия мотор само с едно натискане на бутона водачът може да превключи изцяло на електричество, което е предимство в час пик в града.

Мощният двигател работи тихо и има отлична динамика. С тази хибридна система ускорението от 0 до 100 км/ч става за 5,3 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена до 180 км/ч. При скростно шофиране хибридът харчи 10 л/100 км, а на извънградско разходът „пада“ на 7 л/100 км. Специалната опорна греда, както и уникалните регулируеми амортисьори с двоен клапан са заимствани от спортното купе Polestar 1. Спирачната система е оптимизирана с впечатляващи 20-инчови дискове с 6-бутални спирачни апарати, гарантиращи максимален контрол и ефективност с мигновени реакции дори при дръзко шофиране.

Скандинавски дизайн, високопроходим, луксозен и типично за Volvo – безопасен.

Новото Volvo XC60 Polestar Engineered е първото по рода си високопроходимо Volvo с подобрения от Polestar. Отзивчивата хибридна мощност отговаря на подобрената технология на спортното регулируемо окачване. Скандинавския дизайн на Volvo XC60 е подчертан с ново и определено по-агресивно излъчване.

Шведския SUV се отличава с впечатляващи 21-инчови джанти, ексклузивна предна решетка с лого Polestar и хромирани елементи. Отвътре всичко е топ качество на материалите, а оборудването е с редица интуитивни технологии, като виртуалното инструментално табло с 12,3-инчов TFT дисплей, интеграция на смартфон, индуктивно зареждане на телефона, Volvo on call и редица други системи за свързаност в помощ на водача. За безопасността, където Volvo е световен лидер, се грижат различни системи за активна и пасивна защита. В купето силно контрастират 5 предпазни колана в жълто-златист цвят. Стандартното оборудване включва системата City safety с автоматично спиране и защита на пешеходци, велосипедисти и големи животни, системата предотвратяваща напускане на пътното платно и системите за защита при страничен и камшичен удар, които се грижат за сигурността на пътниците в колата и на всички участници в движението.

Тестваният модел е с цена 156,610 лв с ДДС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име