Помощ ! Плъхове сред чувалите за фураж !

0
18361

През зимата местните източници за храна на гризачите стават оскъдни. Това кара мишките и плъховеде да търсят топли места, където могат да си намерят изобилие от богато меню, което е предназначено за други животни. Мишките са естествено привлечени от хамбарите, защото са сухи, имат тъмни ъгли, сеното е естествен материал за гнездене и често има под ръка добър запас от вода и храна. Има обаче няколко важни причини, поради които не трябва да се примирявата с присъствието на тези същества във вашите конюшни.

Причината No 1 са болестите.

Известно е, че гризачите носят болести, които могат да се предадат както на коне, така и на хора. Техните изпражнения и урина могат да замърсят фуражите със заболявания като салмонела , лептоспироза и трихинелоза. Гризачите също така, носят бълхи, акари и кърлежи. От решаващо значение е да държите всички фуражи и хранителни добавки в защитени от гризачи контейнери и метални кошчета за боклук със закрепени плътни капаци. Чували, пластмасовите и дървените контейнери са уязвими за дъвчене и не е необичайно да откриете дупки,направени от плъхове.

Често виждаме чували с фуражи да стоят незащитени във фуражните помещения, които сякаш молят гризачите да ги разкъсат. Проверете чувалите с фураж за дупки още при закупуване.  Изхвърлете всеки фураж, който вече се е замърсил с изпражнения на гризачи.

Освен риска от заболяване, колония от плъхове може да консумира изненадващо големи количества фураж: Зрял плъх консумира приблизително 30 грама на ден. Това не звучи много, но имайте предвид, че също така е изчислено, че за всеки плъх или мишка, които видите, има още 25 недалеч. Също така си струва да се отбележи, че плъховете могат да имат до пет котила годишно с до 14 малки в котило и да достигнат полова зрялост за пет седмици. Според статия в New Scientist, една двойка плъхове може да се размножи до популация от 15 000 за една година. С всички тези гладни уста, които крадат по 30 грама фураж на ден, скромен размер колонията от гризачи могат да ви помогнат да една година бързо да се разделите с фуража.

След като се уверите, че всички фуражи се съхраняват на сигурно място, следващата стъпка е да огледате добре помещението за дупки. На средно голяма малка мишка и стига дупка с диаметър се нуждае около 2 -2,5 сантиметра, за да се промуши. Така запушете дупките и уплетнете всякакви отвори, около вратите и прозорците.

Внимателно с отровите и електронните капани.

Рисковане е в канюшни да се поставят отрови за мишки, тъй като не се знае, когато кучетата, конете, та дори и малки деца могат да попаднат на тях. Електронните капани с комбиниран ултразвук и електромагнитни уреди също не са за препоръчване, тъй като повечето специалисти твърдят, че те влиаят на поведението на конете. Така че при това положение, най-ефективното нещо си остава добрата котка.

Добрата (ваксинирана) хамбарна котка е вашият приятел, както и совите. Мнозина опитни коняри споделят, че един добър териер или друго куче за улов на плъхове също ще ви уведоми кога и къде имате гризачи.

Капаните, също не са за пренебрегване, но с уговорката, че трябва да са поставени на места дълеч от домашни любимци и деца.

Други мерки, които можете да предприемете, за да намалите вероятността тези вредители да се настанят, е да съхранявате одеяла, подложки за седла и резервно оборудване, съхранявани в защитени от гризачи зони. Тези части от оборудването се търсят като легла и места за гнездене от трудолюбиви гризачи.

Тези усилия ще ви спестят пари в загубена храна и потенциално ще спасят вас и коня ви от заразяване с редица неприятни и потенциално животозастрашаващи заболявания.

Свързана статия – Малки вредни зверчета

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име