Новият Ford Kuga – безопасно високо напрежение

0
897

Изцяло новият Ford Kuga потегли от новоизградения премиум дом на MOTO PHOE  в Пловдив

Дори когато става въпрос за най-електрифицирания в историята на Ford модел, оказва се първият въпрос от страна на любителите на конната езда не е „Колко харчи ?“, а „Може ли да тегли ?“.  Вдъхновен с нови спортни сили изцяло новия Ford Kuga повече от всякога теглите всичко – от малки ремаркета до големи каравани. Чрез две иновативни решения Kuga тегли до 2100 кг в зависимост от конфигурацията на силовия агрегат. Има електрическият сгъваем теглич, който се  се управлява чрез удобно разположен бутон в багажника. В допълнение е наличен и теглич с възможност за сваляне, който лесно може да бъде фиксиран на място. Когато не се използва, топката на теглича се съхранява в багажника.

И ако тази информация е ценна за нашата конна аудитория, то това е само едно от малките достойнства на модела, който сега идва по – широк, по – дълъг и с увеличена база сравнен с предходния модел, въпреки че цялостната височина е намалена с 6 мм.  За пасажерите в купето това означава увеличено пространство за раменете, бедрата и главата за пътниците на предните и задните седалки.

Новият Ford Kuga се предлага в 12 цвята, включително новите металически Diffused Silver и Sedona Orange. Версиите с опции на оборудване в Kuga са Vignale, ST-Line и Titanium. Акцентите включват спортна предна защитна кора и заден дифузьор, огледала, странични уширения и дръжки на вратите в цвета на каросерията, LED дневни светлини и стандартни 17-инчови или опционални 19-инчови алуминиеви джанти.

Най-електрифицираният автомобил на Ford в така популярния SUV сегмент е и най-продаваният SUV модел на Ford в Европа

Динамичният Ford Kuga предлага електрифицирани опции за избор на двигатели, които осигуряват икономия на гориво от близо 30%. Kuga Plug-in Hybrid осигурява изцяло електрическо задвижване и позволява на водачите да избират, кога и как да използват мощност от батерията, чрез различните режими, включително EV Now. Ford се ангажира да предлага електрифицирана версия на всеки пътнически автомобил, който пуска на пазара в Европа, и ще разшири гамата си от електрифицирани автомобили на стария континент до края на 2021 г. Изцяло новият Ford Kuga сега е първият автомобил на Ford, който се предлага с plug-in, мек или изцяло хибриден двигател. Пълната гама двигатели включва вариантите Kuga Plug-In Hybrid, Kuga EcoBlue Hybrid (мек хибрид) и Kuga Hybrid (пълен хибрид), заедно с 2,0-литровия и 1,5 литровия дизелов EcoBlue двигатели и 1,5 литровия бензинов EcoBoost двигател на Ford и интелигентна 8-степенна автоматична трансмисия.

 Цял технологичен свят в помощ на водача  Безжично зареждане и информационно-развлекателната система на Ford SYNC 31 с 8 инчов централен сензорен екран, премиум аудиосистемата B&O и нов използван за първи път в бранша, 12,3-инчов LCD инструментален клъстер със свободна форма и „реалистични цветове“ е по-информативен, интуитивен и лесен за четене.

Новите технологии Stop & Go, разпознаване на пътните знаци за скорост, придържане в средата на лентата и функции, като прогнозно завиване на светлините и активният паркинг асистент са в непрекъсната помощ на водача при управление.

За първи път Kuga се предлага с модерната технология FordPass Connect, която предоставя редица функции за по-голямо удобство на собственика на автомобила чрез мобилното приложение FordPass включително статус на автомобила, с помощта на който се проверяват нивото на горивото, нивото на зареждане на батерията, налягането в гумите и др.

Приложението FordPass предлага и нови функции, като ниво на заряд, електрическия пробег, търсене на зарядни станции ( до повече от 125 000 места за зареждане в 21 страни).Освен това водача може предварително да определи времето за зареждане на автомобила и да използва най-добрите тарифите за електроенергия, също така може да следи потреблението на енергия и гориво на автомобила, или умело да  шофира в изцяло електрически режим в синхрон с регенерираната от спиране или инерция енергия.

В Kuga дебютира и новата технология Intersection Assist 1.0, която може автоматично да приложи спирачките, за да избегне или смекчи ефекта от даден инцидент. Новият SUV е отличен с най-високия възможен 5-звезден рейтинг за безопасност от Euro NCAP.

Изключително удобен е хендсфри достъпа до багажника дори с ръце, пълни с покупки или спортна екипировка, като се използва просто движение с крак под задната броня. Задните седалки се регулират, като с преместване напред дават шанс на багажното пространство да се увеличи до най-доброто в класа от 645 литра.

Тестовият модел с който споделихме пътуването си по маршрут София-Пловдив- Кърджали бе с най-мощният двигател за модела Kuga Plug-In Hybrid се с 2,5-литров, 4-цилиндров бензинов двигател  и литиево-йонна батерия с капацитет 14,4 kWh. С 225 конски сили под капака Kuga Plug-In Hybrid предоставя изцяло електрически пробег от 72 км , разход на гориво от 1,2 л/100 км  (от 1,4 л/100 км по WLTP) и CO2 емисии от 26 г/км. Батерията може да се зарежда през монтирания на предния калник заряден порт и автоматично се зарежда в движение чрез технологията за регенеративно зареждане, улавяща кинетичната енергия, която обикновено се губи при спирането. Пълното зареждане на батерията от външна 230-волтова електрическа мрежа ще отнеме по-малко от 6 часа. Водача може да избира кога и как да използва мощност от батерията чрез режимите EV Auto, EV Now, EV Later and EV Charge. Когато батерията достигне най-ниското ниво на заряд, Kuga автоматично превключва в режим EV Auto – допълвайки мощността от бензиновия двигател с мощност от електрическия мотор чрез възстановена енергия с цел оптимизиран разход на гориво.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име