BMW X3 M Competition – да ти спре часовника

0
1987

Часовникът на малката жп-гара в кюстендилското село Раждавица наистина спря, когато до стария, превърнал се в музеен експонат локомотив, паркира чудовищно мощното BMW X3 M Competition.

Стрелките се объркаха! Старият локомотив дори „изпуфтя“. Никой през последните години не бе виждал толкова конски сили да пристигат на перона на жп-гарата.

Фотососията ни се превърна в зрелищно събитие за пътниците, а миризмата на гориво усети дори влака по линията София-Гюешево и като по поръчка премина, за да поздрави един от най-вълнуващите спортни кросоувъри от гамата на баварския автомобилен производител.

Новото BMW X3 M Competition е изградено на новата платформа CLAR. Дължината му е 4726 мм, а теглото 1970 кг и благодарение на уникално мощния си двигател, може спокойно да замести всеки модерен локомотив с няколко вагона пътници.

BMW X3 M Competition събира много погледи, особено за запознатите, които на мига откриват „10-те разлики“ от стандартното BMW X3. Сред тях най-отличителни са черната бъбрековидна радиаторна решетка, по-големият въздухозаборник в предната броня и допълнителните хриле в страничните повърхности. Моделът има спортни странични огледала, нов аеродинамичен пакет за купето и голям спойлер на горния ръб на капака на багажника. В задната броня са прилепнали отличителните четирите ауспухови тръби на спортната изпускателна система, които изнасят така любимата опера за душата за всеки фен на марката. Мощният кросоувър е стъпил стабилно на големите 21-инчови черни алуминиеви джанти с нископрофилни гуми.

Всъщност повода за тази среща с BMW X3 M Competition е абитуриентски бал.Това са моментите в които се киприм с неща, които не са наши. Скъп часовник от заможен приятел и лъскав автомобил от услужлив вносител. Важното е всички да сме friendly и happy!

Интериорът на BMW X3 M Competition снизходително посреща „изгладения“ младеж, който спира да брои до 12 в момента в който се настанява в салона на спортния баварец. Новият абитуриетнски костюм „си говори на ти“ с луксозната кожа и карбоновите детайли в салона. Педалите, украсени с метални планки, с удоволствие очакват „настъпването“ от марковите нови обувки, а светодиодното осветление предлага различни цветове, така че да пасне на настроението и вечерта.

Спортният волан, над който на предното стъкло се проектират с графика най-важните данни от опционалния Head-up дисплей, е супер лек за упавление в града. Традиционният за BMW централният панел е леко обърнат към водача. Отгоре е позициониран 10,25-инчовият сензорен дисплей на мултимедийна система, която може да се управлява и чрез кръглия джойстик, както и с жестове, което изумява младежите и пътешествието се превръща в голямо забавление. Селекторът на автоматичната скоростна кутия също е нов и се движи със съвсем леко докосване.

Кросоувърът посреща аботуриентите с нови спортни седалки с интегрирани подглавници и електрически настройки. В централния подлакътник се крие просторна кутия за малки вещи.

На втория ред седалки, определен в този случай за дамите (защото днешните младежи пропускат да са кавалери, когато имат шанса да са отпред в новото ВМW ) има голямо пространство за дълги крака с високи токчета. Задните облегалки могат да се регулират по наклон. Обемът на багажника е 550 литра в нормално състояние и 1600 литра със сгънати задни седалки. Капакът на багажника се активира сензорно и се отваря с електрическо задвижване.

Натискам бутона за стартиране на мотора и тутакси се чува яростният рев под капака на новото BMW X3 M Competition. Този рев е единственото нещо, което не могат да заглушат и най-шумните абитуриенти.

Под предния капак е монтиран 3,0-литров редови 6-цилиндров бензинов двигател с два турбокомпресора.

При тестваната „абитуриентска“ версия X3 M Competition моторът развива максимална мощност от 510 к.с. при 6250 об/мин. Максималният въртящ момент е 600 Нм, като е наличен в широкия интервал от 2600-5950 об/мин. Благодарение на това, моторът осигурява предостатъчно тяга и е еластичен във всеки един момент. Той е интуитивно отзивчив и бързо се развърта до над 7000 оборота.

Версията BMW X3 M Competition ускорява от място до 100 км/ч за невероятните 4,1 секунди, а максималната скорост достига до 285 км/ч. Екстремната версия Competition е оборудвана със спортна изпускателна система с клапи, която осигурява силен гърлен звук. Новият двигател е комбиниран със спортната 8-степенна автоматична скоростна кутия M Steptronic, която работи светкавично бързо и без никакво забавяне. Има опция и за ръчна смяна на предавките, но едва ли има човек, който да е по-бърз от автоматика.

Средният разход на гориво на този супер автомобил е 13 л/100 км. Тук се мълчи, не се коментира предвид конските сили, комфорта и системите за безопасност. Серийното оборудване на BMW X3 M Competition включва LED фарове, HiFi аудиосистема от високоговорители и навигационен пакет Connected Drive, както и професионална навигационна система, система за достъп без ключ, пълен електрически пакет, тризонов автоматичен климатик, сензори за светлина и дъжд, Bluetooth, сателитна навигация, камера за обратно виждане, сензори за паркиране, адаптивен круиз контрол с автоматична спирачна технология. Също така са инсталирани 7 въздушни възглавници, стабилизационни системи и мониторинг на налягането в гумите.

Сред опциите са вентилация на предните седалки, автопилот за паркиране с дистанционно управление, Wi-Fi, четири камери за 360-градусов кръгов обзор, разпознаване на пътните знаци, система за полуавтономно движение и други. Новото BMW X3 M Competition е оборудвано със задвижване на всички колела от специалната система M xDrive, която контролира перфектно разпределението на мощността и подава повече тяга към задните колела за повишаване на сцеплението. В съчетание с активния заден диференциал и системата за векторно разпределение на тягата, BMW X3 M Competition е изненадващо пъргаво и стабилно на пътя. Амортисьорите с електронно управление на специфичното окачване позволяват екстремно директен контакт с пътната настилка с малки движения на колелата и каросерията. Отпред окачването на BMW X3 М Competition е с два носача и пружинна стойка, а отзад е с конструкция с пет рамена. Амортисьорите са адаптивни и могат да променят твърдостта си.

Бутон М2 на волана – да се върнеш в щурите си абитуриентски години.Чрез бутон може да бъдат променяни характеристиките на двигателя и трансмисията, както и на кормилното управление. В режим M Dynamic системата за контрол на стабилността DSC за динамичен контрол позволява контролирано приплъзване на колелата, като естествено има възможност и да бъде изключена. Водачът може да запамети две индивидуално конфигурирани от тези параметри цялостни настройки в менюто на iDrive и по всяко време спонтанно да ги активира от двата бутона на волана. BMW X3 M ускорява пулса и радостта от шофирането до нови висоти за части от секундата.

Не питайте стария локомотив, питайте младежите. Те са категорични: новото BMW X3 M Competition е динамика, страст, комфорт, ефективност!

Не само защото от дистанционтото може да се управляват десетки функции в автомобола, а защото това е кола в настоящето от бъдещето.Новото BMW X3 M Competition се предлага у нас от есента на миналата година, а цената на модела започва от 171 250 лева. С опциите цената дори може да надхвърли 200 000 лева. Цена, която си заслужава да бъде стимул на всеки абитуриент. А само животът ще покаже дали младите ще изберат да спрат на едно място, като музейния експонат на жп-гарата в Раждавица, дали ще преминат, като сериен влак по релсите на живота или ще изберат пътя на модерните технологии, мощността и стремглавото развитие – път, отдавна прокаран от BMW.Животът ще покаже.

 

Новото BMW X3 M Competition

  • 3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател с двоен турбокомпресор
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия M Steptronic
  • 510 к.с. максимална мощност при 6250 об/мин
  • 600 Нм максимален въртящ момент при 2600-5950 об/мин
  • 4,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 285 км/ч максимална скорост
  • 11,4 л/100 км среден разход на бензин
  • 259 г/км емисии на СО2
  • 192 944 лева цена на тествания модел

 

Текст: Екатерина Дончева

Снимки : Иван Кисьов

Видео: Ивайло Александров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име