Чистокръвна Арабска и Арабска Шагия – Шампиони 2020

0
4074

Подробен репортаж и галерия със снимки

На 23 август на територията на държавно предприятие (ДП) „Кабиюк“, край Шумен се проведе V Национално изложение под надслов “Ден на арабските коне в България“ за породите  Чистокръвна Арабска (ЧАрП ) и Арабска Шагия. Събитието се организира от Националната асоциация по коневъдство (НАК), а се финансира от държавен фонд „Земеделие“ с цел стимулиране на чистопородното отглеждане на коне у нас.  Участващите животни по регламент бяха разпределени в три категории за представяне пред жури и оценяване. Тричлeнна съдийска комисия в състав  Димитър Митов – председател и ветеринарните доктори Жанина Иванова и Венета Новакова оценяваха екземплярите по 20 бална система с оценки по международно приети показатели за тип, екстериор, движение и темперамент.

В трите категории на двете породи дефилираха общо 57 коня, като още в първата за жребци производители с два еднакви резултата и претенция за първото място излезнаха Azbest и Ferment.

жребец Azbest

Невероятно съвпадение за 20 бална система и тричленно жури, но факт. При повторен оглед от страна на журито шампионската титла бе присъдена на 9-годишния сив Azbest собственост на ДП „Кабиюк“. Странното е, че  Ferment с неговия равен резултат с шампиона, по всякаква логика трябваше да отмъкне първото място. Но журито бе на друго мнение и обяви на първо място 6-годишния Abdula Sham (ДП „Кабиюк“), на второ 19-годишния чистокръвния арабин Bogatir и на трето 3-годишния Turcoaz  ( и двата собственост на фирма „Явис 66“ ).

Най-добър спортен кон

Излъчване на шампион и обявяване на първо, второ и трето място е патент и решение на НАК и организираните от нея изложения. Жребец Ferment на Юнал Мехмед бе обявен за най-добър спортен кон. Специална награда, която се връчва от организатора на проявата.

кобила Zmiorka

В категория кобили – майки се представиха 9 екземпляра, но след щателен оглед и оценяване със заявената шампионска лента за 2020 година бе възнаградена 11- годишната сива кобила Zmiorka (ДП „Кабиюк“). От конюшните на държавния конезавод бе и обявената на първо място 8-годишна кобила Felisia. Второто място в категорията грабна 11-годишната чистокръвна арабка Zemlianka отново от фермата на „Явис-66“ в село Дебнево, а третото място по сбор точки остана за 8-годишната кестенява кобила Tuhana Kaya, собственост на Меткан Алиев от село Дългопол.

За оценяване представените млади подрастващи кончета от породата ЧАП бяха разделени на женски и мъжки. Призовата тройка при женските оглавиха съответно на първо и второ място 5-годишното конче Sharpa и 3-годишното Zabavna (и двете заводски от „Кабиюк“), а с трето място бе наградено конче Рamira Nomad от ферма „Добро поле“.

Шампиона при жребците

При мъжки кончета и трите места заеха  подрастващи от ДП „Кабиюк, съответно: Kalif,Temper и Kodiak.

Дефилето на коне от арабските коне тип Шагия бе по-малобройно от това на конете от ЧАрП, но това не отне удоволствието на публиката да се наслади на живия темперамент и енергичен ход на най-продължително развъжданата културна порода у нас.

жребец Shaman

Купата на шампиона в категорията  заслужи 13-годишния кон Shaman на стопанина Цветелин Цанев. На първо място бе класиран 4-годишния кестеняв на цвят кон Shot (ДП „Кабиюк“), на второ 10-годишния жребец O’Bajan  от Унгария, собственост на НАК и на трето 8-годишния кабиюшки Yakim.

 

При кобилите шампион на породата стана младата 5-годишна сива кобила Mihaela  (ДП „Кабиюк“), коята остави след себе си  7-годишната Yasinta на първо място.

кобила Mihaela

Втора в тази категория бе класирана прекрасната 6-годишна кестенява кобила  Sharlota на Мирослав Боршош от село Вакарел и трета  – 11-годишната Amfora (ДП „Кабиюк“). При подрастващите мъжки и женски кончета всички призови места се заеха от животни родени и собственост на държавният ни конезавод в Шумен, които може да разгледате в галерия. „Няма нищо чудно в това, че ДП „Кабиюк“ взе 3 от възможни 4 шампионски титли и обра повечето призови места в изложението.  Държавния конезавод е най-големия производител у нас на коне и от двете породи. Това е така още от времето на Митхат Паша, когато е и създадено стопанството. Важното е , че днес политиката на конезавода продължава във вярната посока на съхранение и развитие и на двете породи. Заедно с НАК с която си партнираме от години в тази насока търсим и намираме модерни и съвременни методи, така че контролирано да постигаме отлични резултати в развъждането на арабските коне“, сподели за EzdaPress  шефа на единствения държавен конезавод у нас Пламен Петков.

Пламен Петков

 

Освен купи, розетки и трекольорни ленти за отличените коне и техните собственици, наградените участници получиха и комплименти от фирма ЕТ “М енд Б – Янко Митев ”  (склад на едро за ветеринарно медицински препарати ).

В два поредни дни след изложението, част от наградените коне се явиха на старт в дисциплината издръжливост в състезание от официалния календар на Българската федерация по конен спорт. Това е и една от целите на изложението – развъждане на коне за класически конен спорт и постигане на по-добри резултати. В турнира, който стартира с начала точка ДП „Кабиюк“ на дистанции от 40 до 160 километра участваха ездачи от България,Румъния, Турция, Англия и Ирландия. Успоредно с това се проведоха квалификации за Европейско, Балканско и Държавно първенство.

 

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Иван Кисьов

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име