Как да ги „лъснем“ за Великия конски ден ? (поредица)

0
1965

Почистване (изчесване) на коня

За да се поддържа в добро здраве, конят, гледан в конюшня, трябва да получава всекидневни грижи. Кон в добра форма и на концентрирана храна отделя значително количество отпадни вещества през кожата и затова доброто му почистване е от съществено значение.
При някои обстоятелства обаче изчесването трябва да бъде намалено. Болен кон, който трябва да е на спокойствие, изисква минимално почистване; кон с гъбична инфекция не бива да бъде чесан, защото инфекцията ще се разпространи по цялото тяло.
Гледани на пасище коне, ако не работят, не изискват почистване. Естественото омасляване на тяхната космена покривка спомага те да остават топли. Ако работят, необходима е лека поддръжка: изчистване на калта, проверка на копитата и придаване на общ спретнат вид.

Цели на почистването
•    Да се поддържа кожата в добро състояние, като се премахват мръсотията, потта и други отпадни продукти.
•    Да се стимулира кръвообращението и да се тонизират мускулите.
•    Да се подобри общият външен вид на коня.
•    Възможност да се установят признаци за възпаления или подутини по краката; набивки под седлото, в областта на опаса и устата; повреди по копитата; кожни инфекции.
Важни условия
•    Как е гледан конят.
•    Тип и темперамент.
•    Физическа форма.
•    Годишен сезон.

Техника на почистването                                                                                       Подгответе си необходимите инструменти. Вържете коня. Космената покривка трябва да е суха; ако кожата е влажна, почти невъзможно е да се почисти с четка, а ако конят е с тънка кожа, калта може да се втрие в кожата с четката и да предизвика инфекция.

1.    Повдигнете краката на коня и измийте копитата, ако са кални.
2.    Отстранете засъхналата кал или пот с гумено чесало или твърда четка.
3.    Използвайте гумено чесало и/или основна четка за премахване на подкосъмния прах и омазнявания от тялото и врата на коня. Често без внимание остават ямките зад лакътната става, слабините, корема и между задните крака. Действайте с основната четка и с кръгови движения – по посока на часовниковата стрелка отляво и обратно – отдясно. Почиствайте четката на всеки 3-4 движения. Дръжте четката с лява ръка, когато обработвате предницата на коня отляво, и с дясна – когато почиствате задната му част; от дясно на коня се действа по обратния ред. Така ще има достатъчно натиск върху четката, а ръцете няма да се преуморяват. Необходима е практика, за да се усъвършенства тази дейност.
4.     Не ползвайте ръкавици при изчесването, за да усещате по-добре коня, особено когато се обработват краката и главата.
5.    Развържете коня и използвайте основна четка, за да почистите главата. Поддържайте я с другата ръка.
6.    Избършете с гъба очите, ноздрите и устата. Вържете коня отново.
7.    Изчеткайте и почистете гривата и опашката с основна четка или с пръсти. При тънкокожи коне никога не използвайте гребен за грива или твърда четка, защото гривата или опашката скоро ще изтънеят. Като четкате гривата, вземайте в една ръка кичур ок. 2.5 cm и с другата четкайте до корените. Когато цялата грива е готова, срешете я на една страна и я изгладете с мека четка.
8.    При опашката изчеткайте горната и част на малки сектори, за да премахнете пърхота и после, като държите част от опашката в една ръка, разделяйте снопчетата с другата или с мека четка.
9.    Измиите основата на опашката с друга гъба и изгладете опашката. Ако е необходимо, бандажирайте я.

 

   10.    Ако ще четкате със сламено чесало, сега е моментът. Търкането със сламено чесало, изчесването с масаж и потупване са понятия за едно и също нещо. Чесалото може да бъде направено от слама, сено или сезал,  а може да се закупи и кожено чесало. В Англия има специална практика конят да се масажира чрез потупване (леки удари) с цел мускулна стимулация. Конете биват приучавани да свикват с този метод от млади. Масажират се големи групи мускули и се вижда как конят свива мускула в очакване на следващия удар. Не се обработва зоната на поясницата. Изчесването с последващ масащ чрез потупване представлява цялостно почистване/изчесване, което трае около 20 мин, но плюс 10 -15 мин. масаж чрез търкане и потупване за стимулиране на кръвообращението и мускулите. Днес вече не се практикува на много места. Смята се, че балансираното хранене и правилната работа с коня ще доведат до натрупване на мускули където е необходимо, и че времето за масаж може да се използва по-плодотворно. Бел.прев.: тази стара практика е  типична за Англия и не е позната и прилагана у нас.
11.    Ако е необходимо и копитата са сухи, намажете ги с копитна смазка.
12.    Използвайте мека кърпа за да излъскате коня, като премахнете от него всеки прах.
Ако конят е остриган, времето е студено или животното е болно, поддържайте го топло по време на изчесването. Отвивайте напред или назад попоната, ако е необходимо. Целият процес по изчесването трябва да продължи ок. 30 мин. Най-добре е да се изпълнява всеки ден след работа, когато конят е топъл и сух и порите на кожата му са отворени. Петна мръсотия може да се измият с топла вода преди изчесването или да се посипят с въглен на прах и после да се изчеткат. Трябва повече да се внимава при нервни или тънкокожи коне. Подавайте гласови команди като ‘стой мирен’, ‘дай крак’ или ‘готово’; използвайте свободната ръка да задържате главата или крака, когато обработвате тези зони.

Подбирайте чесала и четки според съответното животно. Твърди чесала и четки с твърди синтетични косми може да са подходящи за пони с гъста козина, но ще дразнят чистокръвен английски кон и той може да хапе или рита. Мека четка с естествен косъм ще бъде подходяща за него, но не за кон с гъста козина.

Никога не коленичете, докато изчесвате. Научете се да вдигате безопасно краката на коня. При млад кон, когато вдигате заден крак, стойте близо до корема му, вдигнете копитото и го издърпайте към себе си. Конете не могат да ритат напред, а само настрани и назад. Като се движите около коня, развържете го ако минавате под шията му, и поставяйте ръка на задницата му, ако минавате отзад. Дръжте опашката, ако заставате отзад; така ще бъдете предупреден, ако конят реши да тръгне. Винаги внимавайте да има достатъчно място между коня и стената, когато вдигате заден крак.

*Материалът е извадка от книгата „Пълен наръчник по отглеждане на коне и организация на конюшня“ по превод от British Horse Society. Изданието е адаптирано и в най-осъвременената си версия се предлага на българския пазар и може да бъде поръчан в редакцията на Ezdapress.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име