Най-яките автомобили за работа в България с отличия

0
1267

Престижните международни призове за Камион на годината, Ван на годината и за пикап на годината бяха връчени от българските журналисти, членове на международното жури на родните вносители на отличените марки. Бляскавата церемония се състоя на 21 февруари в столицата.Международните призове Камион на годината 2020, Ван на годината 2020 и Международна награда за пикап 2020 бяха обявени и връчени на производителите на специални церемонии през ноември 2019 г. в Лион по време на международното изложение Solutrans.

Последното поколение на новия Ford Ranger е носител на Международната награда за пикап 2020 Ranger грабна приза в пряка битка с още четирима претенденти след тридневен паралелен тест на пътя и извън пътя, проведен в Швеция в края на септември 2019.  Ford Ranger печели IPUA за втори път, след 2013 г. Новият Ranger е с нов по-екологичен двигател, с редица технически подобрения, с много новости по отношение на сигурността и безопасността. Членовете на журито определиха Ranger като най-добрия и всеобхватен пикап, като отбелязаха, че той е и най-продаваният автомобил от класа си в Европа.

В Швеция пикапът на Ford се представи с една от най-високооборудваните си и атрактивни версии – Wildtrak. Новото поколение на Ranger има силно освежена външност и нов интериор. Под капака на Wildtrak е двулитровият дизелов двигател 2.0 EcoBlue с битурбокомпресор и максимална мощност 213 к.с.. Нова е 10-степенната автоматична предавателна кутия, производство на Ford. Задвижването 4х4 е избираемо и има понижаваща предавка. Новият Ranger е оборудван и с много нови технологии за свързаност, сигурност и помощ за водача, които допълват пословичните му он- и офроуд качества. От споделените тест преживявания на журналистите става ясно, че пикапът на Ford се представя отлично и на пътя и извън него, и служи еднакво добре и за работа, и за удоволствие. Статуетката и плакета получи Калина Мечкова, PR и маркетингови комуникации за Ford в Мото Пфое, официален вносител на Ford за България. Наградата връчи Лъчезар Апостолов, който е българският представител в 18-членно жури на международния конкурс.

С приза Международен камион на годината 2020 е отличен новият Mercedes-Benz Actros.

Членовете на журито, които тестваха новия Actros, поставиха изключително висока оценка на множеството иновации и високи технологии, внедрени във флагмана на камионите от немската марка. Камиона Mercedes-Benz Actros е със значителни подобрения в няколко важни области: частично автономно управление, разширени функции на системите за управление на двигателния тракт съобразно терена, цифров интерфейс човек-машина, както и няколко най-съвременни системи за безопасност. Журито оцени високо технологичните нововъведения в новия Actros. Сред тях е системата MirrorCam, внедрена за първи път при камионите, която заменя традиционните странични огледала с външни камери и големи дисплеи вътре в кабината. При тестовете членовете на журито Камион на годината оцениха и качествата на новата система Active Drive Assist, която активно задържа камиона в лентата на движение и при определени обстоятелства позволява частично автономно управление на автомобила при всякаква скорост. Впечатляващи са и разширените и подобрени функции на системата PPC (Predictive Powertrain Control) и изцяло цифровото мултимедийно контролно табло в кабината, състоящо се на практика от два дисплея. Новата система PPC+ вече може да се използва и по междуградски пътища и с работата си пести гориво и намалява натоварването на водача.

Статуетката и плакета получиха Ролф-Юрген Заерле – главен изпълнителен директор на Силвър Стар Моторс и Александър Бабанин – изпълнителен директор на Силвър Стар Моторс, генерален дистрибутор на Mercedes-Benz за България.

Наградата Международен камион на годината (International Truck of the Year) се присъжда всяка година от 1976 г. досега. В журито членуват 24 журналисти от специализирани издания от 24 държави от Европа, вкл. Русия и Турция, както и 7 асоциирани членове от останалата част на света. Българският представител в журито е колежката Снежина Баджева.

Гамата Ford Transit Custom Hybrids (моделите Plug-In Hybrid EV и EcoBlue Hybrid), спечели приза Ван на годината 2020.

С Transit Custom Hybrids производителят заслужи адмирациите на журито, защото единствен в сегмента има гама от хибриди, включваща Plug-in Hybrid (PHEV) и лек дизелов хибрид (mHEV). PHEV системата работи в голяма част от времето с нулеви емисии, без това да намалява пробега и обема или теглото на полезния товар. Батериите (13,6 кВтч) се презареждат лесно и бързо и от мрежата и осигуряват на средния ван пробег само на ток от над 50 км. По време на тестове членовете на международното жури оцениха ефективната и интелигентна работа на силовата линия на Custom PHEV. Предните колела на серийния хибрид се задвижват от електродвигател с (92,9 кВт), захранван от батерията или от генератора. Един от най-ефективните силови агрегати в света –  трицилиндровият, бензинов EcoBoost (120 к.с.) задвижва генератора. Хибридната система има четири режима на работа, които водачът може да избира. EV Auto дава приоритет на движение на ток, но решава кога да стартира ДВГ. EV Now дава приоритет на движение с нулеви емисии, а ДВГ е деактивиран до достигане на критично ниво на батерията. При EV Later произведената от генератора енергия отива само към електродвигателя. В режим EV Charge енергията от генератора се разпределя и към електродвигателя, и към батерията. В лекия хибрид (mHEV) електрически двигател-генератор подпомага дизеловия двигател или рекуперира електроенергия в батериите и така намалява разхода на гориво и количеството на вредните емисии.Новост при обновената лекотоварна гама на Ford са и разширеният пакет от телематични услуги и тоталната свързаност, които гарантират минимум престои и загуби за бизнеса. Престижната награда получи Калина Мечкова, PR и маркетингови комуникации за Ford в Мото Пфое, официален вносител на Ford за България.

Призът Международен ван на годината се присъжда всяка година от 1991 г. насам. В журито членуват 25 журналисти от 25 държави от Европа, Русия и Турция. България е представена и в тази категория от Лъчезар Апостолов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име