Николай Андреев обра златото в Златица

0
3854

На 29 септември, подбалканското градче Златица, за втори път тази година, даде старт на състезание по надтегляне с коне от тежковозни породи. Организаторът Делчо Стефанов спази дадената дума и превърна шампионата в очакван празник за стопаните и любителите на конете. Общо 30 коня се представиха в различните категории, като най-масовата, както винаги бе „леката“ група на коне с тегло до 500 кг. 15 коня стартираха с първоначален товар от 1275 кг и стигнаха до 1525 на финала. Категоричен победител стана кон Араб на стопанина Виктор Лазаров, следван от тандема – кон Реал на Станислав Михайлов и трети – кон Вихър на Цонко Ладжов.

Виж галерия със снимки тук.

Втора категория (до 600 кг) посрещна петима участника, отново с първоначална тежест от тон и 275 кг и след само едно дотоварване, начело в класирането излезе кон Торо на Николай Андреев. Само те успяха да преодолеят цялата дължина на трасето от 30 м, в рамките на контролното време от 3:00 мин. Втори се класира кон Салвадор (20,69 м) на Иван Мулечков и трети – кон Мартин (18,08 м) на Ахмед Кючюков.

По силата на регламента на състезанието, победителят в предна категория има право на участие в по-горната, което от своя страна даде шанс на тежковоза Торо да грабне поредна купа, въпреки че бе по-лек на килограми от съперниците си. След еднократно дотоварване, Николай Андреев и неговият кон успяха да преборят кобила Ина на Божидар Миланов и кон Немо на Коце Методиев, съответно на второ и трето място.

За отбелязване е, че във всяка следваща категория, броя на конете намаляваше, но това не се отразяваше на товарната шейна върху която тежестта нарастваше. В категория до 800 кг, директно за разпределяне на почетните места се надпреварваха три тежковоза с първоначален товар от 1725 кг. Най-силен се оказа кон Диего на Трайко Борисов, който изтегли 16,45 м. С резултат от 10,58 м. Кон Ханко на Божидар Миланов зае второ място, а трети в тази категория стана победителят от предходните две, а именно кон Торо на Ники Андреев. Така доволният стопанин си тръгна с три купи и бурните аплодисменти на публиката.

Следващото състезание по надтегляне с коне от тежковозни породи ще се проведе на 21 октомври, 2018 г. в Разлог.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име