12 Съвета за езда на лунна светлина

0
2191

Ездата на лунна светлина в свежа есенна нощ е незабравимо преживяване и едно от любимите занимания на много ездачи, в чиито списъци със задачи това приключение стои на дневен ред. Със следващите редове ще ви предложим някои съвети за безопасност, за да се уверите, че ездата по лунната пътека е направена по най-добрия начин.

 1. Винаги носете каска. Носенето на каска при всяка езда е винаги за предпочитане, но като се вземе предвид и непредвидимостта на пътеката в тъмното, каската трябва да бъде задължително на главата на всеки ездач.
 2. Подгответе коня. Трябва да сте напълно сигурни, че вашият кон върви комфортно и уверено по пътеките ви за езда на дневна светлина, преди да се впуснете на нощната авантюра. Зрението на коня е забележително добро в тъмното, но със сенките и шумоленето на листата, конят ви може да бъде доста плашлив първите няколко езди след здрач.
 3. Не отивайте сами. Препоръчително е, поне първия път, да не излизате на нощна езда сами. По-добре е да сте група ездачи, за да си помагате в случай на нужда.
 4. Брой на новаците. Ако излезете на езда в група, уверете, че не сте взели повече от един кон, на който това преживяване му е за първи път. Като животни със силно изявен стаден инстинкт групата от млади коне може лесно да се подплаши, дори и само един кон започне да се държи неадекватно. А ако групата се състои от спокойни и свикнали с такъв род езда коне, това ще помогне на нервен и плашлив кон при първата му нощна езда.
 5. Яздете бавно. Въпреки че е доста изкушаващо да се впуснете в лудо препускане през ясна нощ и огряна само от луната пътека, грижете се за вашата безопасност и преминавайте разстоянията по-бавно. Дупки, ниски места и препятствия като клоните на дърветата могат трудно да се забележат в сенките. Освен това конят може да види нещо, което на вас ви е убегнало и вие няма да сте подготвени за неговата реакция.
 6. Носете си аптечка. Добра идея за всяка туристическа езда е да си носите комплект за първа помощ и фенерче (или челник), което може да бъде спасител през нощта.
 7. Светлоотразителна жилетка. Непременно трябва да се виждате в нощта. Колкото повече светлоотразително облекло имате вие и вашият кон, толкова по-добре.
 8. Комуникация. Уверете се, че някой у дома или в плевнята знае къде отивате и кога се очаква да се приберете.
 9. Не изследвайте! Придържайте се към добре познатите пътеки, когато яздите през нощта, за да сте в състояние да предвидите ситуациите и да знаете какво да очаквате от всеки ъгъл. Освен това така не рискувате да се изгубите. Ако е възможно, опитайте да следвате повече открити пътеки. Това ще ви даде по-добра видимост и ще ви помогне да избегнете клоните на дърветата.
 10. Останете заедно. Ако имате по-страхлив кон сложете го по средата на колоната, а не в края. Някои по млади коне могат да изпитат панически страх, ако бъдат оставен най-отзад в тъмното. Не позволявайте на никого да изостава.
 11. Стойте на разстояние от автомобилните пътища. През нощта конете са трудно забележими; за кратко може да се окажете твърде близо до автомобила, за да реагирате адекватно.
 12. Планирайте. Следете прогнозата за времето, ако планирате нощна езда. И на последно място, пригответе си топли напитки, които да споделите с приятелите си, след като се приберете в конюшнята

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име