Слънчево предложение в мрачните дни от Ситония

0
1748

Гръцкият полуостров Халкидики, известен със своите три ръкава в Егейско море, е толкова близо до София, че напълно си заслужава идеята да отскочите дотам за по-дълъг уикенд. Особено ако не си падате по зимните спортове и ако душата ви бленува за нови пътешествия, но не си представяте почивните дни без вашата любима езда, имаме специално предложение за вас.

Пясъчните плажове, рибарските селца, къмпингите и малките курорти дори и през януари са достатъчно романтични за отмора и приключения. Ако сте от любителите на лукса, също няма да останете разочаровани – петзвездните удоволствия са на ниво и ви очакват с безброй предложения.

С лек автомобил до Халкидики се стига за около 4 – 5 часа, като спирате за кратки почивки и кафе. След Солун пътищата се разделят за двата туристически ръкава на Халкидики – Касандра и Ситония. Третият е независимата монашеска република Атон – Света гора. С навлизането в Ситония прави впечатление, че това е място за бягство от динамичния град, място с изобилна зеленина и онзи разкош от незастроени терени, който отдавна е мит по нашите курорти. Колкото повече се приближаваш към носа на полуостровчето, толкова повече планината расте и те обгръща. По пътя се разкриват уникални гледки и типичните козарници, които в първия миг си мислиш, че всеки момент ще се отлепят от стръмните склонове, върху които са построени.

  

В Ситония не са допуснали компромиса цивилизацията да нахлуе с грандиозни строежи. На мястото, където в Златни пясъци или Св. Влас са построени 15-ина нагъчкани хотела, тук ще видите един-два. Има огромни зелени площи за голф, пешеходни алеи и полета за езда.

Коне може да наемете от петзвездния курортен комплекс Порто Карас, известен с яхтеното пристанище, басейните, игрищата за тенис и всякакви глезотийки.

С коне може да се разходите до красивите рибарски селца Пиргадикия и Никитас, до старите каменни къщи при Агиос Николаос, Византийските крепости при Торони, ранните християнски базилики при Никити, Агиос Георгиос и Елиас.

Един час туристическа езда струва 30 евро. Ценоразписът предвижда още: езда за начинаещи – 40 евро, и тренировка за професионалисти в различните дисциплини срещу 50 евро на час с ползването на терена.

Собственикът на конната база в курорта Порто Карас, Елефтериус Анганакис, ни запознава с общо 17-те си коня, сред които Тракенери, Хановери, Хафлингери и купените от България коне Източно българска порода. Конете се отглеждат при превъзходни условия. За най-малките посетители на базата Анганакис отглежда и понита. В началото и в края на всеки туристически сезон конюшнята му се инспектира от най-малко един ветеринарен и един туристически контролен орган. По всяко време Елефтериус и екипът му от гледачи и треньори подлежат на проверка за амуниции, безопасна екипировка и инструктаж към туристите, желаещи езда. През зимата базата не спира да работи. Посещават я професионални състезатели и любители на високо ниво, които поддържат форма в този прекрасен оазис на спокойствието.

  

За тези, които конете не ги привличат, има алтернатива по вода за добрия им уикенд. От пристанищата в Ситония може да си избирате различни еднодневни морски излети – до някое близко самотно островче или заливче за плаж и барбекю, за риболов до съседния ръкав на Халкидики или обиколка около монашеската република Атон. Накрая няколко цени за сравнение. Едно еспресо в лоби-бара на петзвезден хотел в Порто Карас струва 5 евро. Обяд за двама в обикновена таверна в малко населено място извън курортите, без алкохол (рибена чорба, парче баница, риба, пържени картофки, два вида салата, минерална вода и сода) е 60 евро.

Без значение е къде в Халкидики ще отседнете. Ще останете доволни при всички положения. Навсякъде са положени огромни усилия, за да се осигури и развие туризмът в района, както и да се запази природата и нейните забележителности.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име