Какво е ортопедично подрязване?

0
3682

В настоящата статия излагаме гледната точка на хората, които практикуват ортопедично подрязване (barefoot trimming). В края на 90-те излизат първите публикации на тази тема.

В основата на повечето изследвания стоят наблюдения върху копитата на дивите мустанги. Установено e, че без абсолютно никаква грижа от страна на човека, техните копита са в идеална форма. Не се наблюдават деформации, дъговидни разширения, пукнатини, цепнатини или загниване на стрелките. В същото време територията на тяхното обитание е особено скалист терен, по който се предполага, че не може да върви неподкован кон.

По-долу са показани основни стъпки и положения при ортопедичното подрязване. На приложените снимки е показано подрязването на лявото копито на 11-годишен жребец. Конят се подрязва от около половин година по такъв начин.

Винаги се почва с оглед копитото и как коня стъпва на него. В случая при поглед фронтално се вижда леко зачупване на копитната стена. То не е фатално и ще отпадне тотално при подрязването.

Започва се с почистване на копитото – отстраняват се всички полепнали в купичката на ходилото боклуци. Използва се стандартна кука за чистене на копита и допълнително телена четка (тя върши по-добра работа от пластмасовите), за да могат да се видят всички подробности.

Почистване около стрелката:

  • Ако конят се гледа на открити пасища и вдлъбнатините около стрелката са запълнени с пръст, тя може да се остави, тъй като изпълнява поддържащи функции.
  • Ако се гледа на закрито, задължително се почиства, защото е неизбежно настъпването на екскременти, което води до инфекции.

Преглежда се състоянието и нивото на преградите. Ясно се вижда израсналата преграда отляво, която под тежестта се е деформирала. Тя се изрязва с копитен нож, като се намалява постепенно в посока на стрелката.

Със стандартен копитен нож се отстранява изсъхналата и разпадаща се част на копитното стъпало. След това се определя каква част от копитната стена трябва да се премахне. Всичко, което стърчи от ръба на купичката нагоре, трябва да отпадне.

По цялата дължина от върха на копитото до петите се отстранява стърчащата част от външната страна на копитната стена. Може да се използват пила и копитни клещи или само пила. С клещите се работи доста по-бързо, но пилата е по-прецизна. Пили се, докато стружките, които падат от копитото, започнат да изглеждат като тънки косъмчета, закачени към копитната стена. Това е сигурен знак, че наближава жива тъкан и трябва да се спре. В повечето случаи в този момент копитната стена вече е наравно с копитното стъпало и така тежестта се разпределя.

Една от последните корекции по долната част на копитото е придаването на леко дъговидна форма (а при подрязването за подковаване копитото е идеално право). Разликата между върха на копитото и вдлъбнатината в средата и петите е приблизително 2-3 мм.

Проверява се ъгълът на копитото, като оптималният е между 45 и 58 градуса. По-важното е не точната цифра, а двете копита да имат еднакъв ъгъл на наклона.

Стрелката се изрязва минимално, като се отстраняват единствено стърчащите и деформирани части, така че да не се образуват джобове, задържащи влага. Стрелката не трябва да стърчи над нивото на копитната стена, но и не трябва да е навътре. Тя трябва да поема съответната част от натоварването на копитото.

Радиалното закръгляне на копитната стена се прави с пилата по целия външен периметър на копитото от върха до петите. Това е най-характерната черта на ортопедичното подрязване. Важно е, защото:

  • намалява напрежението върху копитната стена
  • преразпределя натоварването между копитното стъпало и стената
  • предотвратява дъговидните разширения
  • предотвратява се отделянето на копитната стена от копитното стъпало.

Със завършването на радиалното закръгляне зачупването на копитото вече е отпаднало и не се явява проблем.

Преглежда се копитната стена за дъговидни разширения. Това става като пилата се постави да легне върху нея. По този начин веднага се вижда наличието на дъговидни разширения и докъде да се изпилят. В случая трябва да се внимава стената да не се изтъни прекалено много. По-добре да се остави да израсте и да се наблегне на радиалното закръгляне.

Основни положения при подрязването:

  • радиално закръгляне извивката на мустанга
  • ъгъл на наклона
  • разпределяне на тежестта
  • завършено копито

Ортопедичното подрязване е един алтернативен подход и грижа за копитата. За хората, които са се заинтересували от него, горещо бих препоръчал трудовете на Джейми Джаксон, Пит Рамей и Марджъри Смит.

автор: Кирил Войнски

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име