5 основни причини, поради които конят слабее

0
2089

Ако конят ви получава достатъчно храна, но не наддава на тегло, трябва да помислите за фактори, които биха могли да допринасят за неговото отслабване.

Внезапната или хронична загуба на тегло при всяко животно е причина за безпокойство и вашият кон не е изключение. Намирането на причината за загубата на теглото е от ключово значение за правилното отглеждане, но понякога определянето на причината може да се окаже голямо предизвикателство. Представяме ви най-честите причини за загуба на тегло при коне и съветите, които да ви помогнат да възвърнете здравословните норми на тегло на коня ви.

Стрес: обучение, стадни проблеми, промяна на рутина. Конете, подобно на хората, могат да бъдат негативно засегнати от стрес. Нова среда, динамика в стадото, внезапен здравословен проблем или дори нов режим на обучение – всички те могат да бъдат причина за стрес при конете и по-специално за състояние на лесна възбудимост. В резултат на това апетитът на коня ви може да се намали и това само по себе си да доведе до загуба на тегло. Но ако стресът се задълбочава, това може да доведе до развитието на коварни и болезнени язви на стомаха и намаляване на желанието за хранене.

Чревни паразити. Стомашно-чревните паразити не само ще лишат коня ви от хранителните вещества, но и ще предизвикат възпаление и увреждане на лигавицата на храносмилателния тракт. Това затруднява способността на коня да усвоява хранителните вещества и може да доведе до недохранване и загуба на тегло.

Проблеми със зъбите. Един скрит остър връх на кътник може да предизвика остра болка в устата. Възможно е това да откаже коня да яде фураж, защото просто няма да е в състояние да дъвче правилно и да смила храната. Неравномерното износване, разместването или липсата на зъби водят до болезнени точки по протежение на езика или вътрешната страна на бузата в устата на коня. Загубата на тегло, причинено от стоматологични проблеми е често срещан проблем, особено при възрастни коне.

Хроничните заболявания и болести. Такива са чернодробните или бъбречните заболявания, които водят до загуба на тегло, поради физиологичното увреждане на жизнено важни органи. Някои видове рак могат да доведат до производството на хормони, които влияят на храносмилането и апетита на коня.

Неадекватна диета: нискокачествено сено и зърно или недостатъчно количество. Лошото качество на храната или недостатъчният прием на калории са може би най-простите причини за загуба на тегло при коне. Младите подрастващи кончета не трябва да се хранят по същия начин като зрелите коне. Същото важи и за кобилите майки и конете спортисти. Всеки един от тези класове коне има специфични изисквания към храната по отношение на калории и протеини. Стадните проблеми също могат да повлияят на диета на коня. Например, ако по-стар кон е тормозен от по-млад и силен, по-старият може да спре да се храни със сеното и фуража, защото не му е позволено да яде.

Също така не забравяйте, че сезонните климатични и хормонални промени също могат да повлияят на тегло. Много коне, особено възрастните, губят тегло през зимата, но си го възвръщат през лятото. Някои кобили отслабват по време на размножителния период. Един от най-добрите начини да помогнете на коня да достигне оптималното си тегло е като знаете индивидуалните му нужди и навици.

Първи стъпки към откриване на причината за загуба на тегло на коня ви. Ако забележите, че конят намалява теглото си, трябва да извикате вашия ветеринарен лекар, за да извърши пълен физически преглед, включително и стоматологичен, да вземе кръв и тор за анализ. Насочването към евентуален здравословен проблем трябва да бъде първата стъпка към откриване на причината за загуба на тегло. Кръвният анализ ще помогне да се оцени чернодробната и бъбречната функции, както и протеинните и глюкозни нива. Ендокринните заболявания, които могат да повлияят теглото, може да се диагностицират чрез кръвни тестове. Ветеринарят, въз основава на клиничните признаци, трябва да определи кои тестове са най-подходящи за вашия кон.

Безопасно наддаване на тегло. След като здравословните проблеми са изключени или диагностицирани и излекувани и проблемите при отглеждането са отстранени, основна цел трябва да ви бъде постепенното възвръщане на теглото на вашия кон. Най-важно е да се въоръжите с търпение.

Изисква се и редовно мерене на кантар до достигане на видими резултати. Наблюдаването на теглото на кон е трудно, ако нямате подходящ кантар. Лентите за измерване на теглото са най-удобни за употреба и осигуряват сравнително добра оценка на телесно тегло в кг. Нека вашият ветеринар ви покаже правилното позициониране на лентата, за да разчетете правилно измереното тегло. Измервайте всеки месец, за да сте наясно с тенденциите.

За да помогне на вашия кон да наддаване на тегло, първо трябва помислите за качеството на вашето сено или пасище. Не забравяйте, че качеството на пасището варира през сезоните. Само ако осигурите висококачествен груб фураж, можете да очаквате положителна промяна в теглото на вашия кон.

Намерете точната храна за вашия кон. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар преди промяна в храненето на коня си. Всички промени на фуражите трябва да бъдат постепенни – ще ви отнеме най-малко една седмица за това, за да приеме конят с новата диета и да се предотвратят стомашно-чревни смущения.

Ако конят ви се нуждае отчаяно от калории, увеличете мазнините. Това може да стане лесно чрез подхранване с растително масло. Отново, както при всяка промяна на хранене, започнете с малко количества и бавно. Добавете една четвърт чаша растително масло към храната за начало и след това увеличете до половин чаша два пъти дневно, ако е необходимо. Твърде много масло ще доведе до втечняване на изпражненията. Ако това се случи, просто намалете количеството.

Вашият кон все още не наддава на тегло. Ако след няколко месеца, въпреки промените в храненето, не забележите наддаване на тегло, свържете се отново с вашия ветеринарен лекар. Може да са необходими по-задълбочени изследвания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име