Зъби

0
4800

„Няма никакъв смисъл да ми се показват зъбите. Аз не съм зъболекар“, казва писателят Ерих Кестнер. Който иска да прецени възрастта на един кон, просто трябва смело да погледне в устата му. Но зъбите на коня могат да заблудят дори и опитен зъболекар.

Привидно конската муцуна е пълна с белези, които отличават младия от стария кон. Може да се прецени по това кога зъбите пробиват венеца, кога се изтрива зъбната чашка, как се появяват зъбните звездички и се образуват дъвкателни повърхности, дали се откриват захапката и Galvayne-каналите и как се изкривяват горната и долната челюст.

Но в действителност нито едно съзъбие не може да покаже точно момента на раждане, а в най-добрия случай може да послужи за преценка. Не само времето разяжда зъбите, драстичен отпечатък дават породата на коня, храненето му, заболяванията, кривите челюсти и стереотипите.

„Мога да характеризирам определянето на възрастта по зъбите като весела игра на гатанки“, казва ветеринарният лекар и експерт по зъбите Йоахим Бранд от Щадтлауринген – Бавария. Колкото по-възрастно е животното, толкова по-малък е процентът на попаденията.

„До дванадесетата година възрастта може да бъде преценена с точност до плюс минус една- две години; човек може да причисли поне коня към определена възрастова група“, казват специалисти по зъбите като д-р Tимo Цвик от ветеринарната клиника Гесертсхаузен в Бавария.

Дванадесет от 44 са базата

От максимално 44 зъба за един кон, включително четирите кучешки и четирите вълчи зъба, които не се срещат при всички, резците са най-подходящи при определяне на възрастта. Те винаги са по шест на горната и на долната челюст.

Най-отпред се намират двата зацепни зъба, вляво и вдясно от тях са страничните резци и след тях са крайните резци. Следващите са кучешките зъби. Тъй като ветеринарните лекари разглеждат челюстта наполовина, те обозначават зацепните като 11, страничните като 12 и крайните като 13. Времето на пробиване на венеца може да послужи като сигурен критерий само при младите коне, за да се определи годината на раждане. Трудността е в това, че пробиването на зъбите през венеца е показател само при младите коне до около петата година.

Млечните зацепни резци просветват при жребчета по правило на осмия ден, страничните – на осмата седмица, крайните – на осем месеца; при някои няколко седмици по-рано, при други – няколко седмици по-късно. „Зъбите, които не са изникнали в челюстта или при сбивания са били избити, могат да доведат до грешки при определяне при кончетата до 1 година“, предупреждава специалистът по зъбите д-р Карстен Фогт от Реесум, Долна Саксония.

Жребчетата от порода минишотландско пони по принцип се развиват по-късно: техните странични резци могат да се различат едва на четири месеца, крайните – едва между 12-ия и 18-ия месец. Те пречат на постоянните резци на големите коне най-малко до шест месеца след това.

При топлокръвните животни постоянните зъби пробиват на около две и половина, три и половина и четири и половина години. „Чистокръвните коне и тези от порода куотър хорс ги сменят най-често около четвърт година по-рано. При студенокръвните животни този процес продължава около шест месеца по-дълго“, казва ветеринарният лекар Мартин Грел, дентален лекар при конете от Берлин и съосновател на Международното дружество за функционално подобряване на зъбите при конете (IGFP).

Форми, следи и звездички

Зъбните чашки са изтрити, зъбите стават триъгълни от 16 до 20 годишна възраст. От горната страна на кръглите зъбни чашки има тъмни звездички върху зъбите със светли точки. Конят е на възраст между 9 и 10 години.

Родословното дърво и без това не е единствената причина нищо да не пониква в устата. Причината може да е също така фрактура на костите или операция заради колики. „При коне, които са боледували като две или три годишни, смяната на зъбите се измества назад във времето“, казва Мартин Грел.

Рибоподобните зъби също изтъняват. Вродените дефекти като зъби на щука (долната челюст е по-дълга от горната – долна захапка) и захапка като на шаран, при която е обратно (горна захапка), вторите зъби натискат навън. „Ако резците нямат контакт или контактът е непълен, смяната може отчетливо да се забави“, казва д-р Тимо Цвик.

В края на краищата ако конят дъвче на допълнителните зъби, ветеринарният лекар може да проследи зъбната чашка (Infundibula). Това са наслагвания върху емайла на зъбите с големината на оризово зърно, запълнени с жълтеникав цимент; фуражните остатъци оцветяват вдлъбнатините в тъмен цвят. Те обграждат светлия емайл (виж снимките „от короните до върха на корените“).

Дълбочината на зъбната чашка на горните резци е 12–15 мм, на долните – 6 мм. Те намаляват при дъвчене с около 2 милиметра годишно и се изтриват, ако циментът се покаже на основата на зъбната чашка. От зъбната чашка остава само следа (остатък). При топлокръвните зъбната чашка на горните зацепни като правило се изтриват на 9 години, на 10 – резците, а на 11 – кучешките зъби. На долната челюст се заглаждат на около 6, 7 и 8 години.

„Ако зъбните чашки се загубят, конят може да бъде причислен в определена възрастова група“, са единодушни ветеринарните лекари като д-р Тимо Цвик и д-р Карстен Фогт. „Аз съвсем не казвам, че конят е на 14 години, но според възрастта на зъбите е между 13 и 15 години“, обяснява денталният лекар по конете Maриус Койсен от Камп-Линтфорт.

Изборът на група се базира на пет помощни критерия: формата на дъвкателната повърхнина, следите от зъбните чашки, зъбните звездички и ъгъла. Тъй като загубите при триене не само заглаждат, но и оформят зъбите.

Те не са с формата на канал, а имат на различните нива различни напречни сечения (виж снимките „от короните до върха на корените“).

„Това си има своите биомеханични причини“, смята Мартин Грел и се възхищава: „Природата е приспособила зъбите на конете така изкусно към механизма на дъвчене, че страничните сили на срязване не могат да издържат на неподвижните канали, те ще се пръснат.“

Върхът на триъгълника е насочен към кучешките зъби в посока към устната.

Кучешките зъби не са годни за определяне на възрастта. Освен захапката, и тъмните Galvayne-канали служат за определяне на възрастовата група.

„Затова напречното сечение променя формата си: При 5–9-годишните тя е напречно-овална, между 10 до около 15 години става кръгла, от 16 до 20 години – триъгълна и след това продълговато-овална“, казва Мартин Грел. Върхът на триъгълните зацепни и страничните сочи езика, крайните резци – устните (виж снимките „форми, следи и звездички“).

Преходът от напречно-овална през кръгла, триъгълна до продълговато-овална става действително плавно, който може да помогне при разобличаване на груби шарлатани. Мартин Грел: „Ако понитата се продават без документи, те уж не са по-възрастни от седем години. Но кръглите дъвкателни повърхнини издават, че животното определено е по-възрастно.“

Зъбната чашка се нагажда към формата на зъбите. Тя се закръгля най-напред при зацепните, след това при страничните и най-накрая при крайните резци (виж снимки „от короните до върха на корените“). На около 15 години тя редовно изчезва от всички резци.

Естествено арабските коне често още на 18 години имат остатъци от зъбна чашка, тъй като зъбите при тях са по-здрави, отколкото при студенокръвните и траберите. Здравината обаче очевидно не предпазва от изхабяване. Също и при траберите в кучешките зъби понякога следата се изгубва едва на 20 години. Защо, не е ясно.

Зъбната звезда блести през целия живот, когато се е появила върху дъвкателната повърхност. Звездата е второстепенно образувание, която затваря пулпа-кухината (запълнена със зъбна пулпа кухина между короната на зъба и върха на корена, през която преминават кръвоносни съдове и нерви). Ливадната трева я оцветява в кафяво; при коне, които не пасат прясна трева, е с цвят на слонова кост. Затова трудно се забелязва.

Звездата се появява като тъмна ивица по продължение на устната от горната страна на зъбната чашка на долните зацепни на около 6 години, на страничните на около 8 години и на крайните резци на около 10 години – понякога и по-късно.

Надлъж и нашир

При диагоналната и кръстовидна захапка  преценката е също толкова безсмислена, както при конете със захапка на щука и шаран, тъй като няма равномерно износване.

Текст: След това на ивиците се появява бяла точка. На зацепните при 7–8 годишните, на страничните – около 9 до 11 годишна възраст. Върху крайните резци се появява във възрастта от 9-ата до 15-ата година (снимки „Форми, следи и звездички“ и „върхът на триъгълника“).

върхът на триъгълника

 

Докато зъбните чашки и техните остатъци се разпадат постепенно, звездата се премества в средата, поради което лаиците лесно се объркват. За разлика от зъбната чашка, тя не може да се напипа, тъй като не се дължи на твърдия емайл. Ъгълът, под който се събират предните зъби, е друг знак за зъболекарите. „Между 5-ата и 8-ата година те са един върху друг като при клещи за рязане на тел (клещовидна захапка). Между 8-ата и 15-ата година резците на долната челюст се изтеглят напред (захапка – полуклещи). От около 15-ата година резците на горната челюст също се изтеглят така, че предните зъби образуват остър ъгъл (ъглова захапка)“, разказва специалистът по зъбните заболявания на конете Щефани Ланг от Нойс.

Древните раси понита не попадат в схемата. „Например за исландските се знае, че често при тях до дълбока старост не се е получавала ъглова захапка“, споделя Мартин Грел.

„Ако при определяне на възрастта се изхожда от равномерно износване“, казва д-р Tимо Цвик, „то се влияе от фуража.“

Яснотата се крие в муцуната на коня, неправилното положение и смущения в поведението.

„Конете, които получават много концентриран фураж, а малко груб фураж, износват зъбите си по-трудно“, казва Мартин Грел. При пасящите коне е налице обратното: колкото повече частици като силикат, целулоза или лигнин има в тревата, толкова по-бързо става износването.

Тези, които гризат яслата, са истински старци. Ако поставят горните си резци така, че да могат да поемат въздух, те така се трият един в друг, че понякога чак стигат до венеца. Захапката при тях би могла в толкова малка степен да бъде показателна, както при тези, които точат зъбите си в решетката на бокса, когато пристигне количката с фуража.

Почти нулеви са загубите при триене при горна и долна захапка, които в английските терминология се наричат over – и underbite (виж малките снимки в дясно и ляво „надлъж и нашир“). „При underbite и overbite резците нямат контакт, при overjet и underjet още по-малко“, обяснява д-р Тимо Цвик. „Ако липсва изхабяване, то и преценката е без стойност.“

От короната до върха на корена

Напречно сечение: Запълнените с цимент отлагания по емайла в средата на зъба A е зъбната чашка; тъмната ивица, която стига от короната до корена, е второстепенно образувание B. На 5 години дъвкателната повърхност и зъбната чашка са напречно-овални 1; на 6 години върху зацепните се появява зъбната звезда от горната страна на зъбната чашка B, тъй като се разкрива второстепенно образувание. На долния среден зъб от 9-ата до 11-ата година в звездата се показва бяло петно над овалния остатък от зъбната чашка 8. До 15-ата година следата е видима и кръгла като зъба 3; на кучешките зъби (крайните резци) личи следа от зъбната чашка, забележима върху светлия емайл 7, най-дълго. След това зъбът и звездата стават триъгълни 4 и 6, от 20-та година продълговато-овален 5.

Загуби при контакт се появяват и тогава, когато челюстта се изкривява към кръстовидна или диагонална захапка, при която зъбният ред не е покрит. „От една страна конят би могъл да е на 15, а от друга – на 25 години“, казва Щефани Ланг.

Лошата грижа за зъбите има същия ефект. „Ако конят не използва цялата дъвкателна повърхност, тъй като движението при дъвчене се възпрепятства от длетовидните или глиганските зъби в областта на кътниците, може да се стигне до извънредни захапки и много дълги предни зъби“, казва Щефани Ланг. Ако ветеринарният лекар изпили предните зъби правилно, това обаче не означава същото като смяна на чесалото например. „Преди да мога да определя възрастта по зъбите, дори трябва да се опитам да коригирам погрешното положение. Ако това е невъзможно, то едно сериозно определяне на възрастта е невъзможно“, подчертава Мартин Грел. „В крайна сметка състоянието може да се възстанови само ако зъбите действително са били изтрити“, аргументира се д-р Карстен Фогт.

Захапката е като кука в задната третина на кучешките зъби, Galvayne-канал e кафеникава бразда в средата на зъба (дясната снимка на „захапка и Галвайн канал“). На десет годишна възраст тя се показва от горния край на ръба на венеца, пет години нараства до средата и през следващите пет години слиза надолу до повърхността на триене.

„Освен Galvayne-канал, надежден критерий е и захапката“, подчертава специалистът д-р Карстен Фогт. Това се потвърждава и от новата студия на Ветеринарно-медицинския факултет на университета в Гент, Белгия.

Учените анализират кучешките зъби на 490 трабери, арабски коне, белгийски топлокръвни и шотландски мини-понита на възраст между 5 и 28 години.

Захапките не могат да бъдат причислени към никоя от възрастовите групи. 5 и 6-годишните коне вече имат глигански зъби, както при 12 или 19-годишните. Това може да се дължи и на различните дъвкателни модели при отделните коне.

„Конете очевидно дъвчат повече или на дясната, или на лявата страна, което би могло да бъде обяснение защо ухапванията се получават най-често от едната страна“, заключават учените. Коя страна ще бъде предпочетена, не е ясно.

И обратно – за разлика от захапката, по Galvayne-канал могат да бъдат различавани възрастните от младите коне. Най-рано тези канали се забелязват при девет годишните. Но възрастта не може да се определи от дължината им. Има 10-годишни с канали до дъвкателната повърхност и над 20-годишни, при които те стигат само до средата.

Кон без образуван канал не е непременно млад. Тъй като ивичестите кучешки зъби са изключението: от изследвани 112 трабери, предимно девет годишни, 47 животни (42 %) са имали такъв канал, сред арабските коне се е срещал при 38 %, при шотландските понита – 17 %. При белгийските се среща при 6 от 57 животни (10,5 %).

Затова д-р Карстен Фогт прави язвителното заключение: „Който твърди, че въз основа на зъбите може да каже, че даден кон е на 15 години, е шарлатанин.“

Прекомерно дългите резци често са следствие на лоша хигиена на кътните зъби.

Авторката: Линда Крюгер, 39-годишна, е редактор на „Pferdebörse“. Завижда на хората, които имат конска захапка като при нейната кобила – пони, която достигнала възраст 30 години, шест месеца и пет дни. До смъртта си тя имала зъби като на 17-годишна. И нито ден по-стара.

Архив сп. ЕЗДА, сп. Pferdebörse

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име