Яздене с болки в гърба?

0
3063

Гърбът на ездача е силно натоварен по време на езда, тъй като той трябва не само да се напасва според движението на коня, но и чрез собствените си движения да управлява животното.

Означава ли това, че при болки в гърба ездата е противопоказна?

„Ездата е като ходенето, само че без крака“ – логично, защото в крайна сметка се придвижваме с помощта на коня. Но ортопедите имат нещо друго предвид с това изречение: седенето върху коня оказва по-малко натоварване върху гръбнака на ездача и може да бъде сравнено с ходенето, при което гърбът е подложен на по-малко напрежение и натиск в сравнение със седенето. Единствено в легнало положение гърбът може да се „отпусне“ максимално. 

В повечето случаи, когато ездачът не изпитва непрекъснати и остри болки в гърба си, ездата се оказва от голяма полза. Тя не само понижава напрежението в гръбначния стълб, но оказва и благоприятно въздействие. Болките в областта на гърба най-често са вследствие на проблеми с недостатъчно добре развита мускулатура в тази област. При езда именно тези мускули биват натоварвани и тренирани поради факта, че ездачът се старае да стои максимално добре и продължително време в изправено положение.

Доказано е, че продължителното ходене пеша е изключително полезно за мускулатурата на гърба. Това се изразява в моментното й отпускане, което, от една страна, спомага за премахване на наличните болки, и от друга, предотвратява прекомерното натоварване на гръбначния стълб и предпазва от поява на нови болки. По време на езда върху тялото на ездача влияние оказват образуваните от движението на коня т. нар. „приливни“ и „отливни“ вълни. Те предизвикват върху гръбначния стълб и мускулите на гърба редуващо се натоварване и последващо го разтоварване, като по този начин мускулатурата се активира, а гръбначните прешлени си осигуряват необходимите им хранителни вещества. „Прешлените на гръбначния стълб не притежават собствени кръвоносни съдове като мускулите, което означава, че те не се кръвоснабдяват. В лежащо положение прешлените попиват изцяло, като гъба течността около тях. Това е и причината, поради която рано сутрин след един хубав сън сме малко по-високи, за разлика от вечерта, когато прешлените отново са загубили част от течността си“ – обяснява д-р Холстмид.

Като цяло, по време на езда не се натоварват само определени мускулни групи или части от тялото, ето защо е рядкост появата на неразположения, като болки в колената или гърба например. Изключения се появяват само при професионалните ездачи, които понякога може да имат проблеми в областта на гърба или ставите. Ако все пак почувствате дискомфорт по време на езда, необходимо е да ограничите малко по време продължителността й, но в никакъв случай не се отказвайте. Яздене с правилна стойка на тялото много бързо ще ви помогне да се справите със зародилата се болка в гърба.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име