Новото BMW i5 Touring – електрическа радост от шофиране без страх

0
23

С най-динамичния модел от гамата на BMW Серия 5 имаме удоволствието с екипа на EzdaPress да пътуваме от столицата до хиподрума в Русе и обратно. Естествено, че при взимането на тестовия автомобил питаме BMW Group, ще ни стигне ли енергията до старата Приста с пълна батерия?

Получаваме усмихнато твърдо „Да“, а за по-голямо спокойствие, имаме и подарък – безконтактна безплатна карта на BMW Charging, която осигурява възможност за достъп до над 95% от бързите зарядни станции в България. Тази услуга получава всеки клиент на марката, при покупка на нов автомобил с безплатен пробег до 1000 км. След това всеки клиент има възможност да продължи да използва своята карта с месечен абонамент според условията на доставчика на услугата Fleets.

Всъщност каква е консумацията на електричество на който и да е автомобил, зависи преди всичко от индивидуалния стил на шофиране на всеки водач, от настилката, терена и климатичните условия. Резките амплитуди от газ до спирачка са пагубни за всяка една батерия и тогава идва умението за напасване с електрическия автомобил. В това отношение новото комби е в готовност да опознае всеки отделен шофьор.

Просторен салон, лекота при управление, типичен комфорт за трибуквения баварец, вихрена тяга и огромен багажник. Последното разкрива допълнението към името на модела Touring. Комбито на Серия 5 е шестото поколение, което спечели симпатиите на стотици семейни клиенти в Европа, тъй като предлага много просторен салон с пет места,  огромен обем на багажното пространство от 570 литра, които могат да се трансформират бързо до 1700 литра при сгънати задни облегалки. Гамата от двигатели също е съобразена с европейския потребител. В началото популярното комби се появи само с турбодизелови и електрически версии, а на по-късен етап дойдоха и два зареждащи се plug-in хибридни модела, които съчетават бензинов двигател, електромотор и батерия.

BMW i5 Touring M60 xDrive разполага с два мотора и с 601 к.с. и ако ускорението може да бъде елегатно, то това е закодирано в 3-те секунди и 9 стотни -времето в което от 0 до 100 км/ч можете да изпреварите света. Забележителен момент, като изживяване с този модел.

Размерите на комбито сега са пораснали спрямо предшественика му и това също е в името на удобството на водача и пътниците. Отвън на пръв поглед точно като новото BMW Серия 5, но има някои отличителни елементи, които издават топверсията BMW i5 Touring M60 xDrive. В задната част новият семеен модел запазва пропорциите, разпознаваеми от предишните поколения със силно наклонено задно стъкло и леко наклонена линия на покрива. Стандартно модела е екипиран с 19-инчови джанти, а опциално могат да се поръчат и джанти с диаметър до 21 инча.

Интериорът на комбито BMW i5 Touring е идентичен с този на седана. Воланът в новото BMW i5 Touring M60 xDrive е кръгъл и има само плоско дъно. Пред погледа на водача е познатият извит екран, като фронтално е позициониран 12,3-инчовият инструменталния панел, а до него е 14,9-инчовият сензорен дисплей на мултимедийната система, която работи с нова версия на операционната система BMW OS 8.5 и има редица подобрения.

Като опция се предлага и проекционен дисплей с разширена реалност. Групирането на някои бутони за бърз достъп в долната част на централния екран дава директен достъп до функции като навигация, управление на климатика, приложенията и менюто на телефона. Те се намират в долната част на екрана и осигуряват значително по-добра и по-бърза работа. Безжичната връзка с Apple CarPlay и Android Auto работи безупречно. Гласовият асистент на BMW е любезно услужлив на английски език и се справя бързо при избрани функции.

Предните кожени седалки са оборудвани с отопление, вентилация и функция за масаж и са една от отличителните характеристики на BMW Те за липса на всякаква умора при дълги пътувания. Аудиосистемата Bowers & Wilkins осигурява перфектен звук в салона, а поставките за напитки в централния тунел са с отопление или охлаждане. На задните седалки могат спокойно да седнат трима пасажери, а при двама има подвижна облегалка за лактите отново с поставки за чаши. На втория ред има и удобно място за двама пътници, но се побират и трима души, като този в средата няма да се радва на целия комфорт.

Два електромотора се грижат за задвижването на новото BMW i5 Touring M60 xDrive, като този на задната ос е с мощност 340 к.с. и въртящ момент 430 Нм, а този на предна ос е с 261 к.с. и 365 Нм. В ежедневен ритъм на употреба системната мощност е 517 к.с., а въртящият момент 795 Нм. Когато се активират функциите Launch Control или Boost чрез перото отляво на волана, мощността става 601 к.с. и въртящият момент се покачва до 820 Нм.

Батерията на електрическото комби е с нетен капацитет 81,2 кВтч., което за нашето пътуване от столицата до Русе бе абсолютно достатъчно с магистрално темпо по „Хемус“ през Велико Търново и с доста изпреварвания по пътя и в режим Efficient да изминем 378 км, с остатък – пробег от 98 км. Което ще рече, че моделът може спокойно да осигури автономен пробег от около 500 км с едно зареждане на батерията. При умерено темпо на каране, консумацията варира между 16-17 кВтч/100 км.

Зареждането от 10 до 80% на бързи станции с максимална мощност до 205 кВт става за около 30 минути. На станции AC с мощност 22 кВт са необходими 4 часа. За пълното зареждане на батерията на у дома с 11 кВт над 8 часа, което е чудесно решение, за хора с гараж. При така направените резултати на следващият ден след зареждане на бърза зарядна станция и по-спортно шофиране, разходът на електроенергията надвиши 25 кВтч., но стигна така че да пътуваме спокойно по пътя за София.

За истинска радост от шофирането от дисплея се „поръчва“ спортен режим, естествено оцветен в червено и тогава освен светът се променя и динамиката на BMW i5 Touring M60 xDrive. Въпреки собственото си тегло от 2350 кг, тягата е безкомпромисна, подпомогната от повече мощ към задния мост. Задвижването на четирите колела от системата xDrive осигурява повече стабилност в завоите по-добро сцепление на мокри пътища, което ни се случи на връщане с пороен дъжд почти през целя път.

След тридневното пътешествие с този Touring атлет, изводът е, че това е най-доброто многофункционално електрическо комби – от семейна кола за дълги фамилни пътешествия до олимпиец спринтьор.

Специално за своите клиенти избрали изцяло електрически автомобил BMW и MINI, компанията BMW Group България BMW предлага услугата Charging с възможност за зареждане на електрически автомобили на над 95% от бързите зарядни станции у нас, чрез автоматична безконтактна идентификационна карта с предплатена сума. В зависимост от марката и модела, картата е подарък за всеки клиент, избрал нов електрически автомобил от двете марки. Картата е с достъп до мрежите на най-значимите оператори на обществено достъпна зарядна инфраструктура, като премахват необходимостта за инсталиране на допълнителни приложения и предоставяне на данни за дебитна или кредитна карта.

Заплащането на консумираната електроенергия е без надценка върху тарифата на оператора. След изразходване на сумата или изтичане на срока от 12 месеца, клиентите могат да продължат да използват своите карти с месечен абонамент според условията на доставчика на услугата Fleets. Така с карта в джоба и информация от бордовата навигационна система на електрическите модели на BMW и MINI, водачът вижда всички точки за зареждане в страната, тяхната мощност и разстоянието до всяка една от зарядните станции. Практично решение за безпроблемното зареждане на електромобили с така необходимата доза спокойствие и цялостното позитивно изживяване при ползване на електромобилите BMW и MINI без отделяне на локални емисии.

Технически характеристики:

BMW i5 Touring M60 xDrive

  • 2 синхронни електромотора
  • 81,2 кВтч нетен капацитет на литиево-йонната батерия
  • 1-степенна автоматична скоростна кутия
  • 4х4 задвижване на всички колела
  • 601 конски сили максимална мощност
  • 820 Нм максимален въртящ момент
  • 3,9 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 230 км/ч максимална скорост
  • 18,3-20,8 кВтч/100 км комбиниран разход на електроенергия
  • 445-506 км комбиниран автономен пробег (WLTP)
  • 0 г/км емисии на СО2
  • 199 650 лева базова цена на тествания модел

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име