Хернинг с откриващ етап от ФЕИ Световната купа по обездка – Западноевропейска лига

0
47

От 16 до 20 октомври седемнадесетият по големина град в Кралство Дания, намиращ се на полуостров Ютланд посрещна първата от поредица  Световни купи по обездка – Западноевропейска лига. Датските състезатели бяха абсолютно готови да влязат с пряка битка с конкурентите си от Белгия, Германия, Холандия и Швеция и да задържат титлата на родна земя.

„Датският динамит“ атакува титлата в състав: Катрин Лаудруп-Дюфур, Нана Скодборг Мерралд и Даниел Бахман Андерсен, съответно с конете олимпийски – партньори Mount St John Freestyle, Blue Hors Zepter и Vayron. Сега излизат за  първи път след като ги видяхме на финала в свободния стил на Олимпийските игри в Париж. Припомняме, че във Версай Катрин Лаудруп-Дюфур и нейният партньор, Mount St. John Freestyle, заеха първо място в Grand Prix Special в Париж и си осигуриха пето място във финала на свободния стил. Сега тандема пренаписва нова глава в своята кратка, но вече впечатляваща международна кариера с дебюта си на Световната купа по обездка в Хернинг.

Нана Скодборг Мерралд и Blue Hors Zepter вече оставиха своя отпечатък с второ място във финала на Световната купа по обездка през 2023 в Омаха (САЩ), индивидуално сребро на Европейското първенство по обездка на FEI 2023 в Ризенбек и още едно второ място с Blue Hors Don Olymbrio във финала на ФЕИ световна купо по обездка в Рияд (КСА) тази година. В Хернинг тя ще се стреми да осигури първите си точки от Световната купа с 16-годишния кон Zepter по пътя към финала в Базел следващата година. Даниел Бахман Андерсен и могъщият Vayron (собственост на спортиста и Рудолф Шпикерман) освен среброто на олимпийския отбор, вече спечелиха отборния европейски бронз и ще направят своя дебют в Световната купа в Хернинг. Към тях в състезанието се присъединиха още трима датски състезатели сред които и Катрин Дюфур.

Толкова за домакините и всъщност какво се случи   по време на 38-мия сезон на Световната купа, чийто финал ще е в Базел от 2-6 април 2025 г ? Този сезон Западноевропейската лига се състои от 11 квалификации, като Хернинг е първото изпитание. Реваншът ще бъде в края на октомври/началото на ноември в Лион (Франция), последван от Щутгарт (Германия) и Мадрид (Испания) през ноември. Декември ще има състезания в Лондон (Англия) и Мехелен (Белгия).  Най-добрите 9 тандема от Западноевропейската лига ще се класират за финала на Световната купа по обездка догодина заедно с действащия шампион Патрик Кител. Той автоматично ще се класира, ако се състезава в поне две квалификации този сезон.

Все пак „ у дома и стените помагат“, бе категорична датчанката Катрин Дюфур с кон Maunt St.Jon , когато по време на свободния стил накара публиката да аплодира шумно, докато тандема извоюва резултат от 88,965%, и така зае първото място в началото на серията. Сънародникът й Даниел Бахман Андерсен с брилянтна езда си подсигури второто място, докато шведката Мария фон Есен стана трета, осигурявайки вълнуващ финал и предотвратявайки на стълбицата да се развеят само дантски знамена. 

Сочената за един от фаворитите Нана Скодборг Мерралд първоналачно претендираше за трето място в Grand Prix с кон Blue Hors Zepter, но направени грешки в техния Свободен стил ги свалиха на седмо място, отваряйки вратата за други състезатели. Така шведката Мария фон Есен Maria се възползва от тази възможност, като се изкачи от седмо място в Grand Prix до трето място в Freestyle. 

Текст и снимки: ФЕИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име