Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe впряга 739 конски сили

0
82

Истински чистокръвен жребец, селектиран с гените на луксозен и елегантен SUV, така че да служи покорно на най-голямата целева група клиенти на марката, които желаят голямо и практично Porsche за всеки ден.

Нетърпелив и бдителен, новият кросоувър Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe е атлет за най-скоростните гонки, където прави пъргав старт, препуска с елегантност и подарява повече от преживяване.

За първи път „хващам“ юздите на толкова „мощен кон“. В името на този нов модел е закодирана изключителна електрическа тяга и онази „езда“, която само расов жребец може да ти подари като те понесе на „гърба си“.

Разкошният модел е най-мощният Cayenne, който Porsche може да предложи днес, а аз имам удоволствието да го подчиня.

Торнадо от вихрени конски сили

„Беговият“ Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe е plug-in хибрид, комбиниращ 4,0-литров 8-цилиндров бензинов двигател с две турбини с мощност 599 к.с. и електромотор с мощност 176 к.с. Съчетанието от двата задвижващи агрегата разгръща комбинирана мощност от 739 к.с. и максимален въртящ момент от 950 Нм.

Спортно-елегантният атлет е със собствено тегло малко над 2,5 тона и ако това го вписва в стартовия списък на тежката категория, то максимална скорост от 295 км/ч, го прави перманентен победител в категорията. Спринтът от място до 100 км/ч става за 3,7 секунди, а от 0 до 200 км/ч става само за 12,2 секунди. Ускорението от 80 до 120 км/ч отнема едва 2,3 секунди. Това превръща изпреварването в „изстрелване“.

Симфонията която сътворява двигателя, започва с тътен на празен ход и завършва с пронизителен рев с дрезгав оттенък при най-високите обороти. Ръмженето в диапазона на оборотите е култивирано по аристократичен, но агресивен начин, с доза предизвикателство за увеличаване на децибелите. Нещо повече, двигателят притежава странното умение да знае кога да бъде тих и кога да бъде силен. Великолепието при ускорение е неописуемо. Под капака се вихри потеря от 739 коня, които препускат със силата на торнадо.

Хибридното задвижване на новото Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe позволява движение без капчица бензин, изцяло на електричеството, което се отразява по-евтино и приятно на портфейла. Но къде тук има място за думата евтино, когато става въпрос за Porsche Cayenne? Базовата цена на новото Porsche Cayenne започва от 202 000 лева. Цената на най-мощното Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid започва от 372 000 лева. Във вариант Coupe цената е поне 379 000 лева, а при новия Cayenne Turbo E-Hybrid Coupе с пакет GT, който е въоръжен с още по-брутална динамика, цената стартира от 431 000 лева.

При изцяло електрическото движение, остава удовлетворението за приноса към чиста околна среда и безшумното придвижване в града до 81 км по WLTP. Комбинираният пробег на ток е до 72 км, като двигателят с вътрешно горене се свързва само когато има нужда от повече мощност при шофиране.

В случай на незаредена батерия, 8-цилиндровият двигател харчи около 14-15 л/100 км, но при възможност за постоянно зареждате литиево-йонната батерия с нетен капацитет от 21,8 кВтч от външен енергиен източник, ежедневното задвижване на къси разстояния е в рамките на 2,0 литра гориво на 100 км. Новата бордова система за зареждане с мощност от 11 кВт съкращава времето за зареждане при използване на подходяща система до под 2 часа и 30 минути, въпреки нарастването на капацитета на батерията.

Много закачлив момент е заиграването с рекуперацията, която за моя изненада ни „върна“ цели 50% за около 40 км спускане по наклон. На спускане заредихме батерията до цели 40% от напълно изтощена и успяхме да изминем близо 40 км след това.

Автомобил за доволния ездач

Зад волана на новото Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe на мига се усеща новото адаптивното въздушно окачване, което е с двукамерна технология с два клапана и подарява меко возене, стабилизира автомобила и подобрява управляемостта на пътя и извън него в сравнение както със стандартното окачване. Режимите на шофиране на спортния SUV са Normal, Comfort, Sport и Sport Plus. Впечатляващо е, че на волана има елегантно бутонче, което активира режимът Sport Plus само за 20 секунди, време абсолютно достатъчно за изпреварване и след което автоматично се връща в предпочитания за шофиране режим.

Моделът се раздава при атака на завоите с много увереност и точност. Управлението на новия Cayenne е много леко, прецизно и осигурява стабилност дори и при по-високи скорости. С адаптивното въздушно окачване и активното задвижване на всички колела с предпочитание на задния мост, Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe е абсолютен спринтьор по магистралата и в същото време при смяна на терена за миг не се колебае да превзема всякакви трасета.

Благодарение на иновативната технология за контрол на шасито с активни стабилизатори, се ограничава наклона в завоите и се понижава центъра на тежестта на автомобила. При плавно или внезапно спиране, новото Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe демонстрира силата на изключително мощните карбоново-керамични спирачни апарати с 10 бутала и 420-милиметрови дискове отпред и 4 бутала и 370-милиметрови дискове отзад. И точно тук, спираме. Време е след насладата от скоростното препускане да го разгледаме в покой.

Изразителния външен вид има нова предна част, нов преден капак и нови предни светлини, които подчертават широчината на модела. Предната част носи дизайна на моделите Turbo с отвори за въздух с увеличени размери, акцентирани с бляскави черни елементи. Облицовките на арките на колелата и задната броня в цвета на задната броня допълнително подчертават непокорния дух на модела. В задната част са добавени триизмерни светлини и нова престилка с интегрирана стойка за регистрационен номер.

Моделът Turbo E-Hybrid се отличава с двата двойни накрайника на изпускателните тръби в полирана неръждаема стомана и червените спирачни апарати. Разширената цветова палитра включва три нови цвята, пакети за олекотяване, спестяващи до 33 кг и нова широка гама от колела с размер 20, 21 и 22 инча.

Матричните LED светлини вече са част от стандартното оборудване на новия Cayenne. Предните матрични HD LED светлини са нов елемент от допълнителното оборудване с два модула с висока разделителна способност и повече от 32 000 пиксела на светлинно тяло. Яркостта на модулите може да се регулира в повече от 1000 стъпки в зависимост от ситуацията на шофиране. Персонализираните светлинни режими повишават безопасността и комфорта при различни пътни ситуации и стил на шофиране.

Светът на Porsche Cayenne – тиха и красива галактика

Фокусът в интериора е в дребните детайли и фината изработка. Алуминиевите вложки на арматурното табло и облицовките на вратите носят послание за спортния характер на автомобила. Облицовката на тавана е с микрофибърен материал, наречен Race-Tex. Интересното е, че за първи път от страната на пътника до водача има 10,9-инчов сензорен дисплей.

Той обогатява изживяването на пътника отпред при шофиране чрез показване на данни касаещи ефективността, осигуряване на отделен достъп до контролите на информационно-развлекателната система и опция за поточно видео съдържание по време на движение. Специално фолио върху екрана обаче, не позволява на водача видимост до този екран. Премислено решение с цел да се избегне разсейване от страна на шофиращия и в същото време пасажера от дясно бъде „навигатор“ в случай на асистенция с информационно-развлекателната система.

Елитарният модерен интериор на Porsche посреща с лукс и блясък. Дизайнерите на марката са интегрирали напълно ревизирана концепция на дисплеите и управлението, като фокусът е върху водача и управлението. Директно върху волана са вградени най-често използваните от водача функции. Лостът, разположен отляво зад волана, вече предлага допълнителни функции за управление на системите за подпомагане на водача. Селекторът за избор на режимите на автоматичната скоростна кутия в новия Cayenne сега за улеснение е на арматурното табло.

Така се освобождава място в новата централна конзола за отделения за съхранение и голям контролер на климатика с панел с елегантен черен дизайн. Големите и лесно достъпни контролни уреди, комбинирани с механични превключватели на климатичната система и сензорния контролер за силата на звука, осигуряват оптимална работа и изискан външен вид. Ключов детайл по отношение на дизайна и управлението на функциите е оптималният баланс между дигитални и аналогови елементи.

За първи път преработеният кокпит на Cayenne включва напълно дигитален 12,6-инчов инструментален панел с така наречения извит дизайн и възможности за промяна на изобразяваната информация. Като опция се предлага оптимизиран проекционен дисплей. Стандартният 12,3-инчов централен дисплей на мултимедийната система се интегрира хармонично в новото табло и осигурява достъп до всички съответстващи функции на автомобила.

Предлагат се собствени приложения като Spotify и Apple Music за оптимизиране на свързаността в новия Cayenne. Стандартното оборудване включва отопляем спортен волан, превключвател на режимите за бърз и директен избор на режимите на шофиране, спортни седалки с кожа и настройка в 18 посоки. Като алтернатива се предлагат комфортни седалки в кожа с настройка в 14 посоки.

Технически характеристики:

Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe

  • 4,0-литров V-образен 8-цилиндров битурбо бензинов двигател + електромотор
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия
  • 4х4 задвижване на четирите колела
  • 739 к.с. максимална мощност при 5500-6800 об/мин
  • 950 Нм максимален въртящ момент при 900-5130 об/мин
  • 3,7 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 295 км/ч максимална скорост
  • 2,0 л/100 км комбиниран разход на гориво
  • 43 г/км емисии на СО2
  • 379 000 лева базова цена на тествания модел с ДДС

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име