15-ото издание на турнира в Нова Махала със скъп гост – вице президента на асоциация Першерон във Франция

0
1819

18 август посрещна над 5000 души зрители в село Нова Махала, които наблюдаваха над 55 коне от порода Тежковоз в юбилейното издание на турнира, организиран от земеделеца и животновъд Сунай Караасан. Сред специалните гости от Македония, Сърбия и Германия, бе и част от екипа на Асациация порода Першерон във Франция начело с вицепрезидента на организацията Етиен Лекалю. „Впечатлен съм от видяното, като организация и като качество на конете. Признавам си, че бях заложил на тандема от Словакия, които се представиха с много подготвен кон. Когато, обаче по-късно на трасето в най-тежката категория стъпи един Сю Дойч, представите ми за коневъдството в България се промениха. Много коне – участници. Изненадан съм. Двете категории на коне със собствено тегло до 900 и над 900 кг  ме оставиха без дъх. Много силни коне има в България. Жалко че нямате официална организация, която да обединява цялата тази мощ.“ , сподели за ЕzdaPress г-н Лекалю.

Етиен Лекалю

През последните си три издания турнирът в родопското село по регламент посрещаше само четири категории коне, като тази година домакинът Караасан въведе поредното надграждане в правилника, а именно само един водач на терен и двама души за впряг. „Трябва да се научим да правим нещата стилно и хуманно по отношение на животните. Всеки път въвеждам по нещо ново в надпреварата, така че състезанието да придобива по европейски вид и съдържание.“, казва 55-годишният бизнесмен и дядо вече на четири внучета – Караасан.  

Сунай Караасан

В първа категория на празничния спортен ден – коне до 700 кг, която стартира с първоначален товар от 1600 кг товар от дървени трупи, победител стана кон Максо от фермата на Денис Босов. Тандема успя да преодолее цялата дължина на трасето от 30 метра с товар от 3 тона. С 8 метра по-късо разстояние издърпа кон Бено (12,03 м ) със стопанка Кристияна Манолова и водач Божидар Миланов. Третото място с тази впечатляваща с дотоварванията си категория стана тежковозът Хари (4,72 м), собственост на Ленко Балтанов. 

На 3000 кг товар приключи и финалната серия на конете със собствено тегло до 800 кг, като тук най-добра спортна форма демонстрира кон Принц на Владимир Бъсин с категоричните 30 метра. Второто място с 10,62 метра заслужи кон Барон на Хюсейн Хюсейн и третото отиде за кон Бари от конефермата на Ахмед Ахмед с резултат от 6, 58 м.

В разигралата се трета категория с коне до 900 кг, трупите нараснаха като товар до 3 200 кг, като на финала в пряка битка за първо и второ място останаха два коня, а третото още на 3000 в „кърпа си върза“ кон Скот на Николай Кирилов с 11,93 см. Първото място с демонстрация от изтеглени 11,50 м. с три тона и двеста килограма грабна кон Диор на Данаил Алексиев от столицата. Втори остана кон Амед на младата фермерка Симона Сашева от Сталийска Махала.

В последната категория на конете тежащи над 900 кг участие взеха и представители от Словакия с водач Даниел Янко Леси. Въпреки перфектният здравословен вид на словенския тежковоз, отличаващата се амуниция и много доброто водене на коня, тандема отпадна още на товар 2 600 кг. Останалите коне и стопани продължиха до 3 400 кг. товар, като за отбелязване е, че с тази тежест най-много изтегли кон Урани на Владимир Алексов, но за съжаление 10-тина метра преди финала скъса амуниция. Алексов реши да не му се зачита този резултат, а да стартира отново. При второто стартиране, Урани тръгна отново много добре, но късметът отново му изневери, като този път скъса хамут. Така с изтеглени 24,15 м първи стана легендарния кон Ханомак на Николай Христов. С 18,26 втори се класира кон Кензо на Коста Атанасов и трети с 15,34 кон Фалко, който бе и вторият кон с който стопанинът му Николай Кирилов участва в надпреварата.

След приключване на единичните впрягове на терена стъпиха и 6 чифта впрягове. Първенци в тази надпревара станаха собствениците Матей Боев и Даниел Алексиев обединили конете си в двоен впряг. Макар и впрегнати по два, конете в тази категория стигнаха до финален товар от 3 тона.

Състезанието бе с награден фонд над 55 000 лева с обособени зони за публика, журналисти и ВИП гости. Видео с четирите категории виж тук

, видео с двойните впрягове виж тук

Фото: Иван Ксьов, Видео: Ивелин Солаков  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име