Новата Dacia Duster – безпощадно коментиран и безапелационно продаван

0
502

От лансирането си през 2010 г. той се превърна в нарицателно за здравина, практичност и невероятна стойност. Сега новият модел от трето поколение на Dacia Duster изглежда ще продължи тази тенденция, като залага на съвършено нов външен вид, нови технологии и за първи път опцията за хибридно задвижване.

Съдбата на Duster e като на красивите жени – много обсъждани, но много желани. След продадени около 2,4 милиона екземпляра от появата си на пазара, третата генерация на модела стъпва на автомобилния подиум с високо вдигната глава и поредна заявка за успешен пазарен дял.

От къде идва самочувствието за вирнатият нос на компактния SUV? От рекордните продажби, от доказаното качество за автомобил от своя сегмент, от евтината поддръжка и стабилното поведение на пътя. А за това, че Dacia Duster е наблюдаван модел, освен от настоящи и бъдещи клиенти, но и от конкуренти и фенове на други марки, се вижда от видеоревютата и текстовите материали на колегите журналисти, които трупат завиден рейтинг само при споменаване на Dacia в заглавието. За пореден път имаме удоволствието да се потопим в света на Dacia, а моделът Duster ни очарова повече от всеки друг път.

Модерен дизайн и силна, стилна идентичност на марката. Интериорът показва надграждане с по-устойчиви материали и с нови технологии за още повече безопасност и комфорт. Новата Dacia Duster се предлага с два бензинови двигателя и един хибриден агрегат, включително и във версия LPG, която работи на бензин и пропан-бутан.

Има три варианта с предно предаване, а версията със задвижване на всички колела 4х4, както и досега е повече от впечатляваща. В България новият Duster се предлага в четири нива на оборудване – Essential, Expression, Journey и Extreme. С цена от 36 790 лева моделът обещава отново да зарадва хиляди клиенти що се касае до най-доброто съотношение цена-качество в своя клас.

На размери Duster остава почти същият, като добавените 3-4 см по-скоро се усещат във вътрешното пространство в полза на пътниците. Раздутите калници с предпазни протектори му придават по-внушителен вид, като Duster да е обул високи ботуши, така че да ходи по кални терени. И това е факт. Duster е идеално пригоден за офроуд и остава един от малкото модели в намаляващата група компактни SUV, предлагани със задвижване на четирите колела 4х4.

Страничните предпазни панели, Y-образеният светлинен подпис, модулните релси на покрива, пътният просвет от 217 мм, 16-инчовите алуминиеви джанти, черните дръжки на вратите и странични огледала, всичко това придава на Duster, още по-дръзко излъчване.

Новият Duster има множество опции за персонализация, включително пакет аксесоари за приключения на открито. Пакетът Sleep предлага дървена кутия, направена да се побира в багажника на Duster, която се разгръща за минути, за да оформи голямо двойно легло с матрак. Готовото място за спане е с дължина 190 см, широчина до 130 см и разстояние до тавана от минимум 60 см. Новият Duster може да тегли ремарке, лодка, каравана или багажник за до три велосипеда. Изборът е между фиксиран теглич с лебедова шия или теглич, който може да се демонтира без инструменти.

Интериорът е устойчив на износване с много практични решения и дозирани екстри. В салона на Duster подобно на други марки има пластмасови елементи изработени от рециклиран материал, наречен от Dacia „Starkle“, което е ангажимента на марката към екологичността. Тапицерията на седалките може бързо и лесно да се почиства, стелките под краката също са от рециклирани материи. Тук силният коз на Dacia са издръжливите повърхности и покрития, които да отговорят на безпощадността към служебен автомобил и всичко, което децата могат да причинят в купето на един семеен автомобил.

Новият кросоувър (във версиите Journey и Extreme) е оборудван със 7-инчов дигитален инструментален панел и с 10,1-инчов централен сензорен екран, който улеснява достъпа до информацията. Информационно-развлекателната система включва безжична съвместимост с Apple CarPlay и Android Auto.

В новия Duster има по-малък и по-дискретен селектор на скоростите при хибридната версия, оптимизирайки пространството в централната конзола. Два порта USB-C са нан разположение за свързване и зареждане на мобилни устройства. Вътрешното пространство предлага място за 4 и 5 пътника. Обемът на багажника в новия Duster с предно предаване е 478 литра под кората. При сгъване на задните седалки товарният капацитет се увеличава до 1623 литра.

Новата Dacia Duster вече се е сбогувала с 1,5-литровия дизелов двигател и сега се предлага с два бензинови двигателя и един хибриден агрегат, сред които и версията LPG, работеща на бензин и пропан-бутан с пробег от 1300 км пробег с едно зареждане на газовата бутилка и бензиновия резервоар. Има версия, която е любима на доста от клиентите – комбинация от задвижване на всички колела 4х4 и 6-степенна механична скоростна кутия. Само хибридният вариант се предлага с автоматична трансмисия, като задвижването е на предните колела.

Новият Duster HYBRID 140 използва хибридна система, която включва атмосферен 1,6-литров редови 4-цилиндров двигател и два електромотора – един задвижващ и друг в ролята на стартер-генератор. Към тях е свързана и литиево-йонната батерия с капацитет 1,2 кВтч, която се зарежда бързо чрез възстановяване на енергията от забавяне. Това е най-мощният вариант в гамата на Duster, който харчи 5,0 л/100 км и е забележително пъргав.

С хибрида в града може да се шофира до 80% в чисто електрически режим, намалявайки разхода на гориво с до 40%. При ниски скорости, след последователни забавяния и леки ускорения, бензиновият двигател се стартира за кратко и така колата се движи предимно на ток с нисък разход на бензин. В случай на рязко ускоряване, хибридната система на мига мобилизира всичките 140 к.с.

Друг вариант е Duster TCe 130 с мека хибридна технология. Този 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател съчетава ефективност с производителност. Може да се избере само с 6-степенна механична скоростна кутия, както е при версията 4х4, но може да бъде и с предно предаване 4х2. При конфигурация със задвижване на всички колела 4х4, новият Duster има пет работни режима на трансмисията – Auto, Snow, Mud/Sand, Off-Road и Eco. Най-добрите възможности извън пътя или по трудни терени предлага режимът Off-road, който е близък до режима Lock на Duster от предишното поколение, но автоматично и по по-интелигентен начин разпределя мощността между предния и задния мост.

На офроуд трасе с множество екстремни зони, новият Duster доказа, че си остава най-способният SUV в сегмента. С ъгли на атака от 31 градуса отпред и 36 градуса отзад, ъгъл на рампата от 24 градуса и просвет от 217 мм, новият Duster се движи много самоуверено. Системата за контрол на спускането улеснява стръмните спускания, осигурявайки по-добро управление по лош терен.

Съвсем основателно, най-голям интерес се очаква към версията ECO-G 100, която се задвижва от 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 100 к.с., работещ на пропан-бутан LPG. Моторът има технология за намаляване на емисиите на CO2 с 10% в сравнение с бензинов двигател. Новата Dacia Duster изкушава българските клиенти с начална цена от 36 790 лева за версията на газ ECO-G 100 с оборудване Essential. В нивото Expression цената стартира от 40 190 лева, а в нивата Journey и Extreme от 43 390 лева.

Технически характеристики:

Dacia Duster TCe 130 mHEV 4×4

  • 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 4х4 задвижване на колелата
  • 6-степенна механична скоростна кутия
  • 130 к.с. максимална мощност при 4500 об/мин
  • 230 Нм максимален въртящ момент при 2100 об/мин
  • 11,0 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 180 км/ч максимална скорост
  • 6,1 л/100 км среден разход на бензин
  • 137 г/км емисии на СО2
  • 47 790 лева цена на модела (Expression)

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Dacia

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име