MINI Cooper – бензинов хеч, който неизбежно се кара бързо

0
1027

Шофирам най-достъпния „миньон“ в ценово отношение на британската марка, а компания ми прави първият пълноценен гласов асистент на марката – кучето Спайк (Spike). Супер забавно!

Иначе това е MINI Intelligent Personal Assistant и след произнасяне на „Hey MINI“ или физически бутон на волана, гласово контролираното взаимодействие се осъществява на кръглия дисплей под формата на анимация, където се появява моят усмихнат виртуален партньор в пътуването. Така само с глас могат да се управлявам навигацията, телефонията, развлеченията и множество функции на автомобила. Съвсем натурален на задната седалка „гърба ми пази“ и плюшеното превъплъщение на Спайк, който сега е ценен подарък за всеки фен на култовата марка.

Поемаме със Спайк заедно на пътешествие из пътищата на страната, без да съм подала команда „кокал“, а само крайна дестинация.

Новото MINI Cooper се предлага само с автоматична скоростна кутия с бензинови двигатели, съответно според обозначението Cooper C – с 3-цилиндров турбодвигател и Cooper S – с 4-цилиндров турбомотор.

Противопоставяйки се на тенденцията колите да стават все по-големи и по-големи, новото MINI Cooper е с почти познатата визия и характерните си пропорции на компактен, пъргав спортен вид. Отпред градският мъник сега се перчи с нова осмоъгълна радиаторна решетка с подчертан контур. Между отворите за въздух отпред е монтиран малък радар с общо 12 ултразвукови сензора, които първи „докладват“ на асистиращите системи всичко необходимо за безопасността при шофиране. Още в базовото ниво се предлага избор между три светлинни графики на дневните светлини на LED фаровете и матрични задни светлини. Специална индивидуална светлинна графика светва и изгасва при посрещане и изпращане.

В „колибката на дигиталния Спайк“ ме посреща типичният за MINI минималистичен дизайн, където всичко е ясно и фокусирано, също като при оригиналното класическо Mini. Панорамният покрив осигурява допълнително светлина в купето, която огрява висококачествения текстил, използван за седалките, който е лесен за почистване. Фантастично плетено табло има още в базовото ниво. Емблематичният централен OLED дисплей с диаметър 240 мм от висококачествено стъкло служи и като арматурно табло и в същото време управлява инфотеймънта и асистиращите системи.

В горната си част изобразява съответната информация, свързана с колата, като скорост и разход на гориво. В главното меню функциите са подредени хоризонтално и могат да се избират чрез плъзгане и докосване. В долната част на дисплея водачът по всяко време има директен достъп до елементите на менюто за навигация, мултимедия, телефон и климатична инсталация. Внедрени са технически иновации като операционна система MINI OS9, нови режими на задвижване и широк набор от дигитални функции.

С нов дизайн е малкият волан, като третата спица вече е заменена от текстилна лента. Седалките са веган с безброй варианти за настройки. Селекторът на автоматичната трансмисия е преместен на средната конзола и е освободил място за новата поставка за безжично зареждане на смартфони. Тривратото MINI Cooper предлага отличен комфорт дори и за 4 човека. При сгъната задната седалка в съотношение 60:40, обемът на багажника се разширява от 210 литра до 725 литра.

Базовото MINI Cooper C се задвижва от 1,5-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор с мощност 156 к.с., който развива максимален въртящ момент от 230 Нм и демонстрира ускорение от място до 100 км/ч за 7,7 секунди. Двигателят е съчетан със 7-степенна автоматична скоростна кутия е с два съединителя. Бензиновият 1,5-литров мотор е супер бързак, особено при режим L на трансмисията, който подобрява нейното управление и ограничава ниските обороти.

Що се касае до разхода на гориво, в града, където MINI Cooper C може сам да паркира, благодарение на серийния асистент за паркиране, мъникът харчи около 8,0 литра на 100 км. Колкото повече се отдалечава от градския трафик толкова по-малка става консумацията: на междуселищен път на екрана се изписва 5,1 л/100 км, а при скоростно препускане по аутобана със 130 км/ч, разходът стига 6,6 л/100 км.

За по-спортно усещане новото MINI Cooper може да бъде и с надпис Cooper S, което на мига ще изръмжи със звука на 2,0-литровия 4-цилиндров турбодвигател с мощност 204 к.с. с максимален въртящ момент от 300 Нм. Тук ускорението от 0 до 100 км/ч за 6,6 секунди. Моделът се предлага само със 7-степенна автоматична скоростна кутия.

Новите Cooper C и Cooper S са само с предно предаване, със спортно окачване и твърди амортисьори, настроени за директен контрол, с изключителна управляемост и картинг тръпка. Последното се осигурява от прецизното кормилно управление в комбинация с мощните спирачки и ниския център на тежестта. Това е модел, който неизбежно се кара бързо.

Новото MINI Cooper разполага с разнообразни възможности за индивидуализация и се предлага в четири нови нива на оборудване – Essential, Classic, Favored и John Cooper Works. MINI Cooper подарява на своите фенове едно напълно ново интериорно изживяване в зависимост от настроението на водача или пътниците с него.

Има избор от седем различни атмосфери, които осветяват и озвучават салона, благодарение на оркестрираното използване на светлина, дигитални дизайни и настройки на задвижването. И нещо повече – всеки има уникален звуков пейзаж с jingles и сигнали за информация и предупреждения. Брилянтен автомобил с много богато базово ниво на оборудване, така че да доставя радост от шофирането.

Тестваният модел на снимките е най-достъпното ново MINI Cooper C. Цената му стартира от 54 500 лева, а на MINI Cooper S – от 62 400 лева. Новото MINI Cooper вече се предлага и като хечбек с пет врати, а на по-късен етап ще се появи и кабриолет.

Технически характеристики:

MINI Cooper C

  • 1,5-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител
  • 156 к.с. максимална мощност при 4900-6500 об/мин
  • 230 Нм максимален въртящ момент при 1500-4600 об/мин
  • 7,7 секунди ускорение 0-100 км/ч
  • 225 км/ч максимална скорост
  • 5,9 л/100 км комбиниран разход на бензин
  • 133 г/км емисии на СО2
  • 54 500 лева базова цена на модела

 

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: BMW Group

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име