Кристиан Кукук с кон Чекер e олимпийският шампион в индивидуалната надпревара по прескачане на препятствия на Игрите в Париж

0
317

34-годишният германец Кукук, девети в отборното състезание от предишната Олимпиада в Токио, спечели баража, като единствен направи чист паркур за време 38.34 секунди, от обявеното за 79,00 секунди контролно време.

Кристиан Кукук с кон Чекер

Останалите двама участници в баража допуснаха грешки. Това бяха олимпийският шампион от Лондон 2012 Стив Герда (Швейцария) с кон Динамик де Белем, който спечели среброто, завършвайки с 4 наказателни точки за 38.38 секунди. Герда има и бронз в отборното състезание от Пекин 2000. Нидерландецът Майкъл ван дер Флойтен с кон Бовил Зет дублира бронза си от Игрите преди три години, записвайки 5 наказателни точки и време 39.12 секунди. Ван дер Флойтен е и вицешампион с отбора на Нидерландия от Лондон 2012. По-рано във финала Кукук, Герда и Ван дер Флойтен единствени преминаха през паркура без наказателни точки.

Кристиан Кукук донесе четвърто злато за германските ездачи от Игрите в Париж и 100-ен олимпийски медал за германския конен спорт. Последното индивидуално олимпийска титла в прескачането на препятствия за Германия е от 1996 година, когато Улрих Кирхоф печели с кон Джус де Помес в Атланта. Олимпийският шампион от Токио Бен Меър (Великобритания) с кон Далас Вегас Батили остана на девета позиция с 4 наказателни точки. Шведската звезда в прескачането на препятствия и фаворит за отличията Хенрик фон Екерман, който е настоящият световен шампион и лидер в световната ранглиста, отпадна от финала, след като падна от коня си Крал Едуард. И така класирането оформиха: 

Прескачане на препятствия, индивидуално:

  1. Кристиан Кукук (Германия) с кон Чекер 47 – 0 наказателни точки, 38.34 секунди
  2.  Стив Герда (Швейцария) с кон Динамик де Белем – 4 наказателни точки, 38.38 секунди
  3.  Майкъл ван дер Флойтен (Нидерландия) с кон Бовил Зет – 4 наказателни точки, 39.12 секунди

Текст и снимки: ФЕИ 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име