ФЕИ Световно първенство за младежи и юноши по волтижировка със специален правилник за зрителите

0
305

От 17 до 21 юли швейцарския град Берн посреща Световното първенство във всички категории за Елитна възрастова група, както и Европейското първенство за юноши и младежи (до 18 и до 21 години).

Волтижировката е класическа конна дисциплина съчетаваща сила, ловкост, елегантност, контрол на тялото, заедно с артистичност съчетана с акробатика и елементи от художествена гимнастика. За да бъде пресъздаден този истински конен спектакъл в целия си блясък всички зрители наблюдавайки състезанието трябва да бъдат повече от съпричастни съблюдавайки важни правила, описани в „Кодекс за поведение на публиката“, оповестен както на сайта на първенството така и на видими места в залите.

През първите дни на първенството състезателите правят по едно представяне в индивидуалната надпревара, Па дьо дьо (отбор от двама) и отборно (шестима атлети с максимум трима на кон едновременно). В така нареченото задължително състезание всички участващи спортисти изпълняват едни и същи предписани упражнения. Основният критерий за оценяване е колко технически правилно са изпълнени.

В свободния стил състезателите по волтижировка изпълняват зрелищна, индивидуално съставена програма с музика, често с подходящи екипи и сложна хореография. Артистичността, дизайнът и нивата на трудност са основен факт за оценяване. В „техническата програма” всички участници трябва да изпълнят пет предварително дефинирани упражнения, които демонстрират техните гимнастически умения.

В неделя 21 юли първенството ще завърши с Купата на нациите. За всяка държава ще се състезава отбор, състоящ се от отбор и двама индивидуални състезатели.

Текст и снимка: ФЕИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име