Най-слънчевата Dacia – Sandero Stepway ECO-G

0
118

Автомобил с който можеш да се насладиш на лятото. Класика в жанра – традиционният добре познат и проверен бензинов двигател и фабрична газова уредба. Тази комбинация осигурява близо 1300 км спокойно пътуване без да мисъл за зареждане.

Да ме прощават модерните технологии, но удоволствието от дългите пътешествия, за сега имат честта да ни ги поднесат само конвенционалните двигатели с вътрешно горене. Sandero Stepway е един от тях, като сега третото поколение е с повишен пътен просвет, с обновени детайли в салона, с още по-нисък разход на гориво и най-достъпната цена за модел с визия на кросоувър на пазара у нас от 35 190 лева.

Резервоарът за пропан-бутан е 40 литра, от които се използват 32 литра. На извънградско шофиране с разход от 6,4 л/100 км, с пълна газова бутилка се изминават около 500 км. Газовата бутилка е монтирана на мястото на резервната гума. Бензиновият резервоар е 50-литров, а разходът на гориво в комбиниран цикъл е 5,8 л/100 км, което и без бордови компютър прави 800 км само на бензин.

С този пробег от 1300 км новата Dacia Sandero Stepway ECO-G няма конкуренти в своя клас, а на цена също няма кой да и оспори лидерството, що се касае до бюджетен, качествен автомобил. Автомобил, който създава настроение.

Слънчевата Dacia Sandero Stepway 100 ECO-G се задвижва с 1,0-литровия 3-цилиндров турбодвигател TCе, който е с фабрична газова уредба на пропан-бутан и може да работи както на бензин, така и на газ (LPG) и е със 6-степенна механична скоростна кутия. Още една класика в жанра, която дава шанс най-точно да се усеща характера на Sandero Stepway. Скоростният лост вече е по-къс и предавките се превключват много лесно и прецизно.

В бензинов режим двигателят развива достатъчните 90 к.с. при 4800 об/мин, а максималният въртящ момент е 160 Нм в интервала от 2100 до 3750 об/мин. Максималната скорост е 177 км/ч, а ускорението от 0 до 100 се случва за 11,9 секунди. Мощността на двигателя при работа с пропан-бутан е увеличена до 100 к.с. при 5000 об/мин, а въртящият момент достига 170 Нм в интервала от 2000 до 3500 об/мин. Историята, че на газ пада мощността на автомобила вече е мит при Dacia. Тъкмо обратното моторът е по-динамичен, отколкото на бензин. С характерно големия си пътен просвет, Sandero Stepway преминава без да се замисли почти по всякакви терени.

Смяната от бензин към пропан-бутан или обратно става и механично с бутон, но и автоматично без този процес да ангажира водача. Информация за наличните горива в двата резервоара, изминат и оставащ пробег до зареждане се изписва на 3,5-инчов екран между оборотомера и скоростомера.

Формулата, че средната консумация на пропан-бутан е малко по-висока, отколкото на бензин не се е променила и тук неизвестни няма. Единствено променливата цена на газта може да обърка сметките, но към настоящият момент общите разходи на газ са близо 50% по-евтини в сравнение с бензина.

В купето на новата Dacia Sandero Stepway има значителни подобрения, като се запазила удобната по-високата позиция на седене на водача, новите предни седалки са с множество настройки по дължина и височина. Централната конзола в ниво Expression е елегантно е приютила 8-инчов сензорен екран на мултимедийната система Media Display. Лесен за ползване екранът е лесен с интерфейс, съвместим с Bluetooth и със системите за смартфони Android Auto и Apple CarPlay.

Вторият ред седалки предоставят достатъчно пространство за трима пътници. Багажникът е с обем от 328 литра и разполага с равен под в две позиции, а при сгъване на задните облегалки нараства до 1108 литра. В подлакътника, в корите на вратите и в тапицерията на предните седалки има функционални места за съхранение на различни по обем вещи. Отделно могат да се поръчат и релси за монтиране багажник на покрива, които се захващат за модулните греди напречно или надлъжно.

Новата Dacia Sandero Stepway във версията TCе ECO-G100 с фабрична газова уредба на пропан-бутан радва клиентите у нас с цена от 31 490 лева за базовото ниво Essential, а за по-високото Expression се доплаща още 3000 лв. Най-високото ниво Extreme е само някакви си 35 190 лева, но получаваш всичко от което имаш нужда за придвижване в града, за планински пътешествия и евтина поддръжка.

Технически характеристики:

Dacia Sandero Stepway TCе ECO-G100

  • 1,0-литров 3-цилиндров турбобензинов двигател
  • 6-степенна механична скоростна кутия
  • 100 к.с. при 5000 об/мин максимална мощност
  • 170 Нм при 2000-3500 об/мин максимален въртящ момент
  • 11,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 177 км/ч максимална скорост
  • 5,8 л/100 км среден разход на бензин
  • 7,7 л/100 км среден разход на пропан-бутан LPG
  • 119 г/км Емисии на СО2 (WLTP)
  • 33 490 лева цена на модела (Expression)

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков, Иван Кисьов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име