Квалификационния турнир по издръжливост, стартира вчера по изгрев слънце

0
150

Състезанието, което е и кръг от държавният шампионат по издръжливост се проведе на 29 юни с първи старт точно в 6:00 ч по гористите и с пресечен терен местности на Вакарел. Ден преди това се проведе предварителен преглед на конете и техническа конференция. Така на старт застанаха общо 16 ездачи, като първите стартираха на 80 и 60 км. Час по-късно през старта преминаха и участниците на 40 и 30 км.

Домакин на турнира бе клуб по конен спорт „ Пирует“ със съдействието на БФКС , а строител на трасето бе Йордан Иванов, който бе и състезател в надпреварата. Граунд журито бе в състав Лили Димитрова и Виктория Чобанова, а ветеринарната комисия от докторите Сашо Събев, Жанина Иванова и Мартина Гелова.

Времето бе благосклонно още от заранта, като предложи свежестта от петъчните летни дъждове и лек ветрец. По-късно обаче слънцето припомни, че сме в разгара на лятото. За двете изпитания скоростта по регламент бе ограничена от 10 до 16 км/ч., като средната скорост се изчислява на всеки етап. „ В подобни горещини най-важното е да се съхранят конете. За отбелязване е  успеваемостта на състезанието, която бе на високо ниво. Само един състезател бе елиминиран. Елиминирани коне нямаше. При настъпилите високи температури важното е добрата форма и благосъстоянието на конете, което всъщност е едно от предизвикателствата в тази конна дисциплина. С „умна“ езда се разписаха всички участници, което е похвално.“, сподели след края на състезанието Йордан Иванов, който в случая се явява от двете страни на медала, като домакин, дизайнер на трасето и състезател.

Йордан Иванов

 

Видео материал с всички участници, очаквайте скоро в ютюб канала horsmediabg.

Следващото участие на български атлети в дисциплината на международен терен е състезанието в Саморин, Словакия в дните от 19 до 21 юли.

 

Текст и снимки: Иван Кисьов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име