ORA и WEY от Great Wall Motor – лукс и качество

0
1633

Световните коментари за инвазията на китайски автомобили към днешна дата са в своя пик. Анализите, прогнозите, новите правила при вноса на електрически и конвенционални превозни средства се менят динамично. Далече от икономическите коментари, едно е сигурно, след 13 години присъствие на родния пазар, Great Wall Motor сега представя WEY и ORA –  впечатляващи модели, с които марката пренаписва своята история с амбицията да докаже на света силата на китайското автомобилостроене.

Официалният представител на Great Wall у нас (Българска Автомобилна Индустрия  БАИ) демонстрира качествата ORA 03, WEY 03 и WEY 05 в организиран за медиите двудневен тест драйв по пътищата на страната. Събитието бе повод с факти да се акцентира силният прогрес на китайския автомобилен гигант Great Wall Motor (GWM), с когото вече става ясно, пазарът ще се съобразява. Доказателство за това са оборудването, технологиите, грижата за природата и дизайна, внедрени в моделите, предлагани на българския пазар. Нещо повече – сега полъхът от Великата китайска стена е лукс и качество. И трите модела гордо се хвалят с постигнатите 5 звезди от тестовете за безопасност на независимата европейска организация Euro NCAP.

Съвсем за малко сядам зад волана на малката и симпатична напълно електрическа ORA 03, в която име нещо ретро, нещо странно и забавно. Интересна кола. Необходим е само един бърз поглед върху ORA 03, за ми стане ясно, че моделът е в напълно различна лига от това, което китайската автомобилна индустрия можеше да предложи преди 10 години. Днес „автомобилите с нова енергия” – както се наричат електромобилите там – са се превърнали в специалитет на китайските производители.

Градското електрическо бижу е на цена от 59 990 лева с ДДС у нас с гаранция за батериите – 8 години или 160 000 км пробег, а за автомобила – 5 години, без ограничение в пробега. С батерия от цели 48 киловатчаса, това е достатъчен заряд за един късометражен уикенд (310 км пробег). Ускорява от място до 100 км/ч за 8,3 секунди и са необходими 45 минути за зареждане от 15% до 80%. Този китайски бонбон е в супер луксозно изпълнение и дори има панорамен покрив, а седалката на водача може да се поръча с масаж. За комфорта и спокойното шофиране се грижат десетки системи и асистенти. Срещата ми с ORA 03 е кратка, но запомняща се. Правя бърза смяна на модела и отстъпвам място на нетърпеливи колеги.

Не със скрито, а с явно наточено копие GWM директно атакува премиум сегмента с модела, наречен WEY 05, както у нас така и в Европа. Марката WEY е създадена през 2016 г. и носи името на изпълнителния директор на Great Wall Motor – Джек Вей. У нас модела WEY 05 е най-луксозното предложение с китайско производство.

WEY 05 е зареждащ се в контакта plug-in хибрид, който осигурява най-дългия автономен пробег от 146 км само на ток. Китайският луксозен кросоувър е със солиден и много стилен външен вид. Интериорът е голяма приятна изненада в тази първа среща с WEY 05. Пред погледа на водача се намира 9,2-инчов цветен инструментален панел, а в средата на таблото е поставен голям 14,6-инчов мултимедиен сензорен екран. Под него на централния тунел е позициониран и 9-инчовият сензорен екран за управление на климатичната система. Физическите бутони са сведени до минимум, а повечето функции се управляват от централния дисплей.

В ниво на оборудване Luxury има и проекционен Head-up дисплей с добавена реалност, докато останалите варианти на оборудването разполагат със стандартен Head-up дисплей. Интегрираният гласов асистент позволява интуитивно управление на климатика, прозорците, мултимедията и настройките на системите. За мултимедия, връзка със смартфон и зареждане, WEY 05 разполага с Bluetooth, USB тип А и С, безжично зареждане, както Android Auto и Apple CarPlay.

Опционалната аудиосистема Infinity разполага с 12 високоговорителя, които предлагат страхотен звук с висока точност и активно намаляване на шума. Седалката на водача и пътника до него са оборудвани с отопление, вентилация и масаж. Отопляеми са и задните седалки, като тази функция странно се стартира само от предната част на купето, чрез отделен сензорен екран на климатика.

Рlug-in хибридът WEY 05 е въоръжен с високоефективен 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 204 к.с., с два електромотора – по един на предната и един на задната оси, и високоволтова батерия с капацитет 39,67 кВтч. Мощността на предния електромотор е 163 к.с., а на задния – 184 к.с. Благодарение на трите агрегата, WEY 05 AWD разполага с впрегнати общо 476 к.с. и системен въртящ момент от 847 Нм. Въпреки че е доста солиден WEY 05 ускорява от място до 100 км/ч за 5 секунди и спринта е доста впечатляващ, за което спомага и 9-степенна автоматична трансмисия.

Батерията на WEY 05 с капацитет от 39,67 кВтч осигурява до 146 км пробег само на електричество. С тази автономност, WEY 05 предлага най-дългият електрически пробег сред всички plug-in хибриди и определено хвърля ръкавица на своите конкуренти по този показател. Зареждането на батерията може да става посредством домашна станция АС с мощност 11 кВт за около 3 часа и 50 минути от 0 до 100% или на бързозарядна станция с DC с мощност 50 кВт за време до 53 минути от 0 до 80%. Рекуперация може да се постигне и с опцията за управление само с педала на газта.

На българския пазар WEY 05 стартира с цена от 109 990 лева за нивото Premium, а в топ нивото Luxury цената е 119 990 лева. WEY 05 пристига с гаранция от 5 години без ограничение на пробега и гаранция от 8 години или 160 000 км на батерията.


Повече от ясно е, че два дни за три модела на стигат, но на финала на този тур за запознанство с новата флотилия автомобили на Great Wall Motor пристъпвам и към WEY 03, който всъщност се явява по-малкия брат на GWM WEY 05. Първата разлика, която веднага се вижда е дръжките на вратите тук не се прибират, както е при 05. Гамата WEY 03 с предно задвижване е с 367 к.с., а при WEY 03 AWD мощността е 442 к.с. Със стабилен капацитет на батерията от 34 кВтч, моделът предлага изцяло електрически пробег до 136 км и 5 до 8 режима на шофиране.

Повече за всички модели очаквайте в предстоящите индивидуални тестове, специално за аудиторията на EzdaPress. А ако нямате търпение, всеки желаещ за тества новите ORA и WEY, може да посети дилърите на GWM у нас.

Текст: Екатерина Дончева

Фото: Тони Тончев, Димитър Чилов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име