Новото BMW X5 – в гонка с технологиите

0
646

Не е нужно да заставаме на една права с най-бързите чистокръвни коне, за да изпробваме един от най-спортните модели в гамата на баварците – обновеното BMW X5. Нужно е само да превключим в режим Sport Plus, така че истинската природа на модела да изригне с цялата си мощ.

Генетично селектиран да бъде един от най-спортните и динамични модели в своя клас, от създаването си досега, BMW X5 има продадени над 5,4 милиона бройки в цял свят. Миналата година на пазара се появи и обновеното BMW X5 с промени в дизайна, модернизирано оборудване и доусъвършенствани двигатели с избор от две бензинови версии, два дизелови варианта и дори зареждащ се в контакта plug-in хибрид. През 2023 година у нас са продадени 197 броя от модела BMW X5, сочи статистиката, което показва, че моделът е един от най-харесваните в България.

С екипа на EzdaPress възсядаме расовия жребец BMW X5 xDrive40i, задвижван от 3,0-литров редови 6-цилиндров битурбо бензинов двигател, оборудван с 48-волтова хибридна система и мощност от 381 к.с. Този атлет е със собствено тегло от 2,2 тона, но това въобще не повлиява пъргавото му ускорение, което от 0 до 100 км/ч става за 5,4 секунди. Агрегатът е един от най-надеждните за BMW X5 и е компилиран с 8-степенна автоматична скоростна кутия, която превключва плавно в нормален режим и сменя предавките агресивно в по-спортните режими на шофиране. Благодарение на 48-волтова технология Mild-Hybrid, средният разход на гориво е в диапазона 8,5-9,5 л/100 км, а в натоварения градски трафик не превишава 11 л/100 км.

Най-новата версия на BMW X5 е със значителни промени, като по-тънките фарове, новата светеща бъбрековидна решетка, която се предлага серийно, а осветлението е тип „водопад”. Вертикалните отвори за въздух и долният въздухозаборник с декоративна хромирана лайстна и триъгълни отвори отвън са променили впечатляващата визия на предната част. Решетката се отваря и затваря в случаите на необходимост от охлаждане. Прецизно модернизираният дизайн на BMW X5 се характеризира с оформени по нов начин отвори в предните странични панели.

Серийното оборудване включва дъги на покрива от матиран алуминий и джанти със специален дизайн, зад които се вижда червения цвят на мощните спирачни апарати. Задните светлини се отличават с ярки контури и скулптурни светлинни елементи на габаритните и спирачните светлини. Типичната за марката L-образна форма се отразява огледално, така че в задните светлини се изобразява хармоничен Х-образен мотив. Спойлерът над задното стъкло се предлага като опция. В изпускателните накрайници са вградени по две тръби, което е още един намек за спортния характер на BMW X5 xDrive40i.

Обновеното BMW X5 има осезаеми промени и в интериора. Луксът е изкусно преплетен с множество дигитални технологии. В кокпита под обща стъклена повърхност е разположен новият двоен извит дисплей, който се състои от 12,3-инчов приборен информационен екран зад волана и 14,9-инчов сензорен централен контролен екран. Новост е ефектно осветената лайстна в областта на пътника до водача. Нейната графична шарка е допълнена със съответното обозначение на модела X5. Сензорният контролен дисплей позволява значително редуциране на бутоните и превключвателите в полза на дигиталното управление на множество функции. Полето за управление на средната конзола включва допълнителни сензорни повърхности и оформен по нов начин селектор на трансмисията.

В най-новото поколение на системата iDrive е внедрена операционната система на BMW от осмо поколение. Елегантното табло е тапицирано с материя Sensafin с подобни на кожа качества и извита интериорна лайстна от фино дърво. Предните спортни седалки са с лумбална опора, тапицирани с кожа и оборудвани с отопление, вентилация и функция за масаж. На централния тунел има поставки за напитки с отопление или охлаждане, на тавана стъкленият панорамен покрив е с LED осветление, а озвучителната система Bowers & Wilkins Diamond осигурява перфектен звук в салона. Седалките от втория ред се регулират хоризонтално, разполагат с подвижен подлакътник, индивидуален климатик с физически бутони, портове за USB зареждане и множество удобства за поставяне на електронни устройства пред погледа на пътниците и още множество удобства от специалния пътнически пакет.

Във версията с 5 места, обемът на багажника е 650 литра, а при сгънати задни седалки товарният капацитет достига 1850 литра. Капакът на багажника при отваряне е разделен на две секции и е оборудван с електрическо задвижване. Може да се отвори само петата врата, но допълнително може да се „разгъне” и секцията под нея, така че да стане удобна пейка за сядане или да се улесни товаро-разтоварването, което е подкрепено с още една опция – чрез бутон в багажника просветът на автомобила може да бъде снишен или повдигнат. Тази „услуга” я има и на централната конзола.

Обновеното BMW X5 е получило значителни промени в настройките на шасито в полза на динамиката и спортното му поведение. Директното управление и високият комфорт на возене по всякакви пътища са осигурени от опционалното адаптивно въздушно окачване на предната и задната ос и адаптивните амортисьори с електронно управление. По желание BMW X5 може да бъде оборудвано с интегрално активно кормилно управление, система с активна стабилизация при наклоняване и спортен диференциал, които го превръщат в непоколебим властелин на пътя. Система за задвижване на четирите колела xDrive, прецизната спирачна система и големият просвет от 214 мм осигуряват предимство във всички възможни ситуации на пътя.

Обновеното BMW X5 категорично е топ семеен и бизнес автомобил с перфектно поведение. Усещането за спокойствие и комфорт се подчертава и от начина, по който този автомобил се управлява. При стъпване на неравен участък от пътя, се усеща колко добре окачването поема всички несъвършенства, а за доза настроение въпреки отличната си шумоизолация при ускорение в режим Sport Plus се чува онова гърлено напоено със страст ръмжене от изпускателната система, което доставя радост от шофирането.

Технически характеристики:

BMW X5 xDrive40i

  • 3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател с двоен турбокомпресор
  • 8-степенна спортна автоматична скоростна кутия Steptronic
  • 4х4 задвижване на всички четири колела
  • 381 к.с. максимална мощност при 5200-6250 об/мин
  • 520 Нм максимален въртящ момент при 1850-5000 об/мин
  • 5,4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 250 км/ч максимална скорост
  • 8,5-9,9 л/100 км комбиниран разход на бензин
  • 193-224 г/км емисии на СО2
  • 163 200 лева базова цена на тествания модел

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Иван Кисьов и BMW Group

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име