Да покориш три планини с новата Honda CR-V

0
887

Оборудван за изкачване, катерене, спускане, теглене и дори препускане, новото шесто поколение на японския SUV e най -верния шерп към върха. В подножието стъпва леко и пази тишина.

От Пирин, през Рила та в Родопите с новият модел CR-V на Honda. Едно планинско пътешествие за екипа ни, което за три дни се превърна в истинско приятелство с емблематичния модел на японското автомобилостроене.

„О, колко е широко!”, е първият коментар, докато се настаняваме в купето, екип от трима души. Секунда след стартиране на двигателя идва и възклицанието „О, и с електромотор!”. До края на тридневната „езда” из серпентините на трите планини, приятните изненади с новата Honda CR-V са повече от добри.

Новата Honda CR-V стъпва на пазара с добре премислени подобрения и опции, и атрактивна цена в сравнение с конкурентите си. Моделът е най-добрият от всички генерации досега, което е естествен прогрес в селекцията на всяко ново поколение.

С извоювания авторитет в категорията на автомобилите 4х4, добрата слава която има сред клиентите и внедрените модерни технологии, новата Honda CR-V застава в стартовата решетка по надбягване редом до премиум автомобилите. На пътя веднага бихте я отличили с определено агресивната предница. Големите отвори на решетката на радиатора изпъкват.

Вертикалните задни светлини и LED мигачи са с нов светлинен подпис. Пет са цветовете за избор от клиентите – напълно новият безплатен цвят перлен Diamond Dust и опционалният син цвят Canyon River, за първи път предлагани за Honda CR-V и досегашните червен металик Crystal, бяла перла Platinum и черен Crystal.

Само с богатото си стандартно оборудване новата Honda CR-V вече е с една обиколка пред останалите: в ниво Еlegance се предлагат отопляеми седалки с кожена тапицерия, електрически капак на багажника, камера за обратно виждане, автоматични фарове, система за различни режими на шофиране, безжично зарядно за смартфон, безключов достъп и модерна система за безопасност Honda Sensing 360, голям панорамен стъклен покрив.

Впечатляващо широка отвътре, новата Honda CR-V сама се перчи с добавените сантиметри от всички страни. Тук CR-V превъзхожда някои от конкурентите си от премиум сегмента. Междуосието е увеличено до 2,70 метра. Това дава много простор и комфорт в салона. За пътниците на втория ред пространството за краката е с 16 мм повече спрямо предишния модел. Задните седалки се плъзгат напред-назад в интервал до 19 см. Обемът на багажника е 579 литра за версията e:HEV и разполага с регулируемия товарен под. При сгъване на задните облегалки багажното отделение подарява 1634 литра с равен под. Вратата на багажника е с електрически механизъм.

Насочвайки се стремглаво в луксозния клас, в салона на най-продавания модел на Honda са използвани висококачествени материали, вплетени в оригиналния интериор. Дежурното изречение, че „най-често използвани функции в автомобила са лесно достъпни и интуитивни” тук е факт и се контролират от физически бутони или превключватели. Седалките са тапицирани с комбинация от естествена кожа и висококачествена екокожа. Предните седалки са с отопление, а при по-високото ниво Advance и с вентилация.

Най-доброто място в новата Honda CR-V категорично е зад волана. Само там може да се изпита тръпката от скорост, комфорт, тяга и динамика. Новата Honda CR-V се управлява с лекота и настроение. Арматурното табло с вентилационен отвор по цялата широчина предлага пред погледа на водача 10,2-инчов информационен дисплей, а в центъра на таблото удачно е поставен новият 9,0-инчов сензорен екран на информационно-развлекателната система. Като пътник за кратко време по време на теста отбелязвам и перфектния начин на возене.

Ходовата част „поема” и не допуска грам друсане или колебание по какъвто и да е път и неравности. В скъпите планински курорти по асфалт пази тишина и стъпва тихо, защото новият японски SUV се предлага на българския пазар като пълен хибрид e:HEV във варианти с предно предаване 2WD и задвижване на четирите колела AWD. Сега пълната хибридна система на Honda e подобрена, батерията е с по-компактни размери, а бензиновият двигател e по-ефективен, като предлага по-динамично ускорение.

Новата Honda CR-V се предлага у нас с традиционното хибридно задвижване e:HEV, което комбинира 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с вътрешно горене с директно впръскване, електромотор и генератор с максимална мощност е 184 к.с. Оборотите на бензиновия двигател сега са по-високи и диапазонът им достига до 6100 об/мин, а резултатът от това е по-висока със 7% максимална скорост. Новата хибридна система е съчетана с електрифицирана автоматична трансмисия.

Новата Honda CR-V има осезаемо пъргаво ускорение и мигновена реакция при натискане на педала на газта. Моделът с предно предаване ускорява от място до 100 км/ч за 9,0 секунди, а вариантът с четири задвижващи колела – за 9,5 секунди. Новата хибридна система e:HEV има отлична динамика, повишена енергийна ефективност и намалени вредни емисии. За хибридната система на колата се използва и малка литиево-йонна батерия, която се зарежда както от рекуперация, така и от работата на бензиновия двигател.

При движение в типично градски условия с ниска скорост, новата Honda CR-V се задвижва само от електромотор и е типична електрическа кола с разход въпреки размерите си от 3,8 л/100 км. При скоростна „гонка” по ограничения в извънградско движение и по аутобан, разходът е 7,2 л/100 км. В комбиниран цикъл бордовият компютър отчита 6,7 л/100 км за варианта с четири задвижващи колела. Вариантът пълен хибрид на Honda CR-V e:HEV се предлага и с усъвършенствана система за задвижване на четирите колела с ново активно разпределяне на въртящия момент при значително намалени нива на вибрации.

Новата Honda CR-V се предлага с три режима на управление – Normal, Sport и Econ. Има Snow за заснежени пътища и така важният за нашата аудитория режим Tow за теглене на прикачен товар със спирачки. За водачите, на които се налага да теглят ремарке, знаят, че при определени условия, ремаркето изпада в резонанс и започва да се клати все по-силно, като в крайна сметка е възможно и да се преобърне.

Със системата (Trailer Stability Assist) се отчита „разклащането” на задната част на автомобила и започва да прилага спирачно усилие, последователно на лявото и дясното задно колело, като по този начин успокоява ремаркето. От водача се иска само да следи пътя, без да натиска спирачката и без да се налага да върти волана за да компенсира разклащането.

Богатото серийно оборудване Elegance включва 18-инчови джанти, изцяло LED фарове и LED светлини, кожен салон, навигационна система, аудиосистема с 8 високоговорителя, интелигентен адаптивен автопилот, система за следене на осевата линия, разпознаване на пътните знаци, сигнализация за страничен трафик, асистент за смяна на лентата и за предотвратяване на удар при смяна на лента и др.

Второто ниво на оборудване Advance освен изброеното добавя и още проекционен Head-up дисплей, камери в страничните огледала с няколко перспективи, аудиосистема Bose Premium с 12 високоговорителя, предни кожени седалки с вентилация, задни кожени отопляеми седалки, аудиосистема Bose и други.

Новата Honda CR-V е отличникът по безопасния на марката до този момент с общо  11 въздушни възглавници в това число и предна централна, която защитава пътника и шофьора при евентуален удар между телата им. Налична е още една нова въздушна възглавница за коленете в зоната на предните две седалки. Новоразработената система CMBS (Collision Mitigation Braking System) използва комбинация от камери и радари с разширен обхват. Може да задейства автоматично спирачките при високи и ниски скорости до пълното спиране на автомобила, ако е необходимо.

Шестата генерация на модела е първият автомобил с пакет от асистенти и системи Honda Sensing 360, действащи в радиус от 360 градуса. Тези системи водят модела към пълно автономно шофиране и паркиране. У нас цената на Honda CR-V e:HEV Elegance с предно предаване започва от 95 990 лева, а версията Elegance със задвижване на четирите колела AWD струва 100 990 лева. Най-високото ниво на оборудване Advance AWD се предлага за 109 990 лева.

Технически характеристики:

Honda CR-V 2.0 e:HEV e-CVT AWD Advance

  • 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател + електромотор
  • 184 к.с. системна мощност
  • 335 Нм системен въртящ момент
  • e-CVT безстепенна автоматична скоростна кутия
  • 4х4 задвижване на колелата
  • 187 км/ч максимална скорост
  • 9,5 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 6,7 л/100 км среден разход
  • 151 г/км емисии на СО2
  • 109 990 лева цена на модела с ДДС

Текст: Екатерина Дончева

Фото: Ивелин Солаков

Видео: Ивайло Александров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име