Анемия

0
3349

Анемията е заболяване, което се среща често при конете, особено при най-младите. Най-уязвими са до своята 3-годишна възраст. Появява се изведнъж и при подценяване на симптомите би могло да застраши дори живота им.

За анемия говорим, когато съдържанието на хемоглобин в кръвта спадне до 15%. Това съединение дава червения цвят на кръвта и е отговорно за обмяната на газовете в организма. В белия дроб, хемоглобина се свързва с кислорода, доставя го до всички клетки на тялото, след което отвежда отделения въглероден диоксид. Когато съдържанието на Нв (хемоглобин) намалее, поради някаква причина, организмът не е в състояние да набави необходимия кислород за клетките, което води до необратими процеси, следва бърза смърт. Най-често пониженото количество Нв в кръвта е свързано с намаления брой червени кръвни клетки (еритроцити). В повечето случаи анемията се развива вторично като следствие от други заболявания или прекарани тежки травми.

Когато се разкъса голям кръвоносен съд, особено артерия, загубата на кръв е масивна, кръвотворните органи не успяват да изградят достатъчно кръвни клетки за кратко време, което води до тежки нарушения в организма. Не по-малко опасни са и хроничните кръвозагуби, развиващи се в продължение на седмици и месеци. Те са следствие на миграцията на паразитни ларви, които увреждат трайно стените на кръвоносните съдове.

Туморите и язвите в стомашно-чревния тракт, камъните в пикочния мехур и уретата, също предизвикват хронични кръвозагуби.

До анемии се стига и вследствие възпаление на въздушните торби. То се предизвиква от гъбички, които увреждат стените на близко разположената Carotis interna (вътрешната каротидна артерия) и с това предизвикват почти непрекъснато едностранно кръвотечение от носа.

При новородените кончета сериозен проблем създава не затварянето на съдовете на пъпната връв, поради което винаги се налага да се следи особено внимателно тази област на жребчетата.

Хемолитичната анемия е друг вид, от често срещаните. Следствие е на саморазпада на еритроцитите (по някаква причина) преди нормалния за това срок от 3-5 месеца, а организмът не успява да навакса липсата им. Този разпад може да протече екстремно бързо и критично – от няколко часа до няколко дни.

Най-честата причина за това са някои паразити като Бабезиозата, Хемоспоридиозата, Пироплазмозата и др. От вирусните заболявания най-опасна е инфекциозната анемия, а от бактериалните – Лептоспирозата. Митът, че различните стафилококови инфекции, които освен пряко действат и чрез своите хемолитични ензими са единствените първопричинители на хемолитичната анемия вече е развенчан.

Разрушаване на еритроците предизвикват и някои лекарствени средства, използвани в по-високи дози. Такива са: Фенотиазина, производните на Феноцетина, салицилатите и нитро-фураните. Опасни са растенията съдържащи сапонини както и N-пропилдисулфид – зеле, лук.

Хемолитична анемия предизвикват отравянията с феноли, арсен, мед, олово и др. Нерядко хемолиза настъпва и вследствие на образуване в организма на антитела срещу самите еритроцити, или поемането на такива от коластрата на кобилата при новородените.

Недостигът на важни съставки, необходими за изграждането на кръвните клетки, е друга предпоставка за поява на анемия. Това в днешните условия на хранене и отглеждане на коне е почти изключено да стане, тъй като този недостиг трябва да бъде голям, но при сериозни възпаления и тумори в стомашно-чревния тракт, тези съставки не се усвояват добре. Особено необходими са белтъчините, желязото, витамините B12, В6 и др.

При повечето заболявания на храносмилателната система, черния дроб, далака, костния мозък и кръвоносните съдове се развива анемия.

Как ще познаем болните коне?

Анемията изтощава организма, животните са отпуснати, безучастни, уморяват се лесно, не показват максимума си на тренировките, движат се бавно, несигурно.  Лигавиците са сухи и бледи, понякога може да са оцветени жълтеникаво. Пулсът е слаб, едва доловим, но доста ускорен над нормалните 28-40 удара/мин. Дишането също е учестено. Някои животни са неспокойни, потят се, но нямат температура, тя е по-често понижена, треперят. Урината и изпражненията са тъмно оцветени. Нерядко се установяват и кръвоизливни петна по кожата и лигавиците.

Най-засегнати са новородените кончета, които често получават чрез коластрата антитела, водещи до бързо развиваща се хемолитична анемия, особено критичен при тях е периодът от 36 часа след раждането.

Лечение

Най-належащо на първо време е да се установи причината за заболяването и да се отстрани. Ако това е разкъсан кръвоносен съд, необходимо е незабавно да бъде зашит. Кръвозаместващата терапия е особено важна, чрез използването на електролитни разтвори, плазма, кръвопреливане и др. Преливане на кръв се препоръчва при случаите на хемолитичната анемия, само когато тя протича бързо и е съпроводена от шоков синдром. Добре е да се добавят натриевхидрогенкарбонат или натриев лактат, в случаите на масивна хемолиза. Те улесняват евакуирането от бъбреците на освободения от еритроцитите в кръвната плазма хемоглобин, който от своя страна улеснява тяхната функция. Не на последно място, към храната се добавят витамини, особено от групата В, желязо и др., микро- и макро-елементи.

За да предотвратим хроничните кръвозагуби, можем да обезпаразитяваме редовно любимците си, на всеки 3 месеца, като всеки път използваме различен препарат. Балансираното хранене не бива да се подценява.

Препоръчително е, дори за здрави коне, да се изследват веднъж годишно за състоянието на кръвните показатели, а при необходимост да се предприемат своевременни мерки, с които да бъде намален риска от появата на това тежко заболяване още в начален стадий. С подобни превантивни прегледи може заболяването да бъде хванато в зародиш и да се предотврати  фаталния изход.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име