Белгиецът Ингмар Де Вос беше избран единодушно за президент на Асоциацията на летните олимпийски международни федерации

0
265

Белгиецът Ингмар Де Вос, който е президент на FEI от 2014 г., беше избран единодушно за нов президент на Асоциацията на летните олимпийски международни федерации (ASOIF). Изборът се проведе на 9 април 2024 г., на 48-ата Генерална асамблея на ASOIF, проведена в Бирмингам, Великобритания по време на Световната среща на върха на спорта и бизнеса SportAccord. Ингмар Де Вос се кандидатира без съперници и беше избран с тайно гласуване за срок от четири години. Той ще заеме новата си длъжност на 1 януари 2025 г. 

„Смирен съм от днешния резултат и бих искал да изразя дълбоката си благодарност към Летните олимпийски международни федерации за тяхното доверие“, каза новоизбраният президент на ASOIF Ингмар Де Вос. „През януари 2025 г. ще поема поста от Франческо Ричи Бити, изключително уважавана фигура в олимпийското движение. Бих искал да използвам тази възможност, за да отдам почит на неговото лидерство и постижения и да му благодаря за неговата непоколебима подкрепа, мъдри съвети и страхотно приятелство. Напълно осъзнавам факта, че трябва да запълня големи позиции и по време на мандата си ще си поставя за мисия да продължа да укрепвам ролята на летните международни спортни федерации в олимпийското движение, да се съсредоточа върху открит и конструктивен диалог с МОК, така че заедно да можем да продължим да допринасяме за популярността, привлекателността и устойчивостта на Олимпийските игри.“

Биографията на Ингмар Де Вос е доста впечатляваща. Роден на 5 август 1963 г. той притежава магистърски степени по политически науки, международни отношения и международно и европейско право.  Започва професионалната си кариера като съветник на Белгийския сенат. Той се присъединява към Fédération Royale Belge des Sports Equestres (Кралска белгийска федерация по конен спорт) като генерален директор през 1990 г. и от 1997 г. до 2011 г. служи като генерален секретар на федерацията.

Де Вос е съосновател на Европейската федерация по конен спорт (EEF), където беше генерален секретар от 2010 до 2011 г. През 2011 г. Ингмар Де Вос се присъедини към FEI като генерален секретар.

 На 14 декември 2014 г., на Общото събрание на FEI,  след три години като генерален секретар на FEI, белгиецът беше избран за президент на FEI в оспорвани избори с огромно мнозинство в първия кръг на гласуването. Четири години по-късно беше единодушно преизбран за нов четиригодишен мандат. На 13 ноември 2022 г. Де Вос беше преизбран за трети и последен мандат от Общото събрание на FEI в Кейптаун (ЮАР). Той се кандидатира без конкуренция. 

Ингмар Де Вос беше избран за член на Международния олимпийски комитет (МОК) през септември 2017 г. и е член на следните комисии на МОК: Координационна комисия за игрите на XXXIV Олимпиада Лос Анджелис 2028 (2019 – ); Правни въпроси (2018 – ); и равенство между половете, многообразие и приобщаване (2019 – ). Той е член на Белгийската олимпийска академия и от 2017 г. е член на борда на Белгийския национален олимпийски комитет. От 2016 г. е член на Работната група за управление на Асоциацията на летните олимпийски международни федерации (ASOIF). През 2019 г. се присъединява към Съвета на ASOIF. Той е член на Изпълнителния комитет на SportAccord, световната среща на върха на спорта и бизнеса, от 2021. Де Вос е и в борда на фондацията на Световната антидопингова агенция.  Ингмар Де Вос владее холандски, английски и френски език.

Относно асоциацията на летните олимпийски международни федерации (ASOIF), то тя е създадена през 1983 г., за да обедини международните федерации, управляващи спортовете в програмата на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г. Оттогава в асоциацията членуват 31 пълноправни членове и две асоциирани членове. Мисията на ASOIF е да обедини, популяризира и подкрепи летните олимпийски международни федерации; да запазят своята автономия, като отстояват общите си интереси и цели; да действа като доставчик на добавена стойност за членуващите МФ и Олимпийското движение като цяло. Ролята на ASOIF е да обслужва и представлява летните олимпийски международни съюзи по най-компетентния, ясно формулиран и професионален начин по въпроси от общ интерес за летните олимпийски игри, летните младежки олимпийски игри и олимпийското движение, както и по всякакви други въпроси, счетени за необходими от международните федерации .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име