Volkswagen Touareg R – тих и елегантен на ток, мощен и неуморим на дълъг път

0
1712

Един от най-успешните модели на Volkswagen – Touareg, за пореден път стъпва гордо на българския пазар, като доказан мултифункционален автомобил, който е роден за дълги пътувания, теглене на прикачен товар и висока проходимост, а сега е придобил още един талант – да се движи тихо и без вредни емисии в градовете.

С екипа на EzdaPress имаме удоволствието да споделим три дни по пътищата на страната с обновения Volkswagen Touareg R и да пришпорим всъдехода по живописните серпентини на планините Рила и Пирин.

Движейки се в столицата сме абсолютно „зелени” – само на ток, благодарение на електромотора и батерията. По автомагистрала „Струма” обаче в посока Рила планина, задвижването в новият Volkswagen Touareg R eHybrid 4Motion ни пренася в друго измерение. Големия SUV разполага с огромна мощност от 462 к.с. и внушителен въртящ момент от 700 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за феноменалните 5,1 секунди.

Това е автомобил, на когото можеш да разчиташ за светкавични изпреварвания, а по планинските пътища със завои се движи много стабилно дори и с по-висока скорост. По различните пътни настилки осезаемо се усеща по-високия камфорт на возене, който идва от подобренията в салона и в окачването. Новият Touareg R е оборудван стандартно с въздушно окачване, което допринася за приятното пътуване.

На първата спирка от маршрута ни в конна база „Периволас” в разложкото село Бачево, имаме час време да поогледаме на спокойствие подобренията, както във визията, така и в стандартното и допълнително оборудване на мощния кросоувър.

Най-голямата новост при Volkswagen Touareg R eHybrid 4Motion се крие в новото революционно задвижване от plug-in хибридна система, съчетаваща мощен бензинов двигател с принудително пълнене с турбокомпресор, електромотор и батерия. Така внушителният кросоувър може да се движи изцяло на ток в града в рамките на 52 км, а на аутобана разкрива характера си на спортист. За по-консервативните клиенти, новият Touareg се предлага и с дизелов двигател, който се оказва и по-търсен от потребителите.

Специално за нашата аудитория е подчертаният момент от характеристиките на новият Touareg, че е в състояние да тегли прикачени товари с тегло до 3,5 тона, като например каравана за превоз на коне. Предлаганият като допълнително оборудване теглич се прибира напълно под задната част и се разгъва и заключва в работно положение автоматично с натискането на един бутон. Тъй като маневрите с ремаркета не са твърде лесна задача, всеки водач може да разчита на функцията за асистенция Trailer Assist.

Акцентите в обновената визия на новия Volkswagen Touareg са матричните фарове и задните LED светлини, проектирани като светлинна лента със светеща емблема. Във външния вид откриваме по-масивни брони, по-широка V-образна радиаторна решетка и нови матрични фарове IQ.Light HD с висока разделителна способност. Новите задни светлини също са обединени със светеща лента, като за първи път емблемата на VW свети в червено.

Спортната версия R-Line допълва гамата с по-агресивен дизайн на бронята и черен декор. Обновеният Touareg се предлага с джанти с размер от 19 до 21 инча, като за спортните версии R-Line и R са налични 22-инчови джанти със сиво матово покритие. Освен в син металик, за каросерията на Touareg R eHybrid вече може да се поръча и матово сиво лаково покритие Silicon с матова повърхност.

Отвътре обновеният Volkswagen Touareg е с типичния дигитален кокпит с виртуални инструменти и 15-инчов сензорен екран на информационно-развлекателната система. Сред важните неща в серийното оборудване на новия Touareg са обновеното табло с централен сензорен екран, което е модернизирано с още по-интуитивно управление на функциите. Усъвършенствана е навигацията. Мултимедийната система има подобрен гласов контрол.

Добавени са нови конектори за USB Type-C с капацитет на зареждане от 45 вата и с по-бързо зареждане на електронни устройства. В интериора приятно впечатление правят детайлите в синьо, удобните седалки с кожена тапицерия и декоративните шевове в сиво, лайстните на праговете със светещи емблеми R, контактният ключ с кожена облицовка и емблемата R, панорамният плъзгащ се люк на покрива и много други. Всички използвани материали са от висок клас, което създава усещане за лукс.

За задвижването на новия Volkswagen Touareg клиентите имат избор от 3,0-литров V6-цилиндров бензинов турбодвигател 3.0 TFSI с мощност 340 к.с., 3,0-литров V6-цилиндров турбодизелов двигател 3.0 TDI с 286 к.с. и plug-in хибриден вариант със зареждане в контакта eHybrid. Най-мощният вариант на новия Touareg R eHybrid (тестваният модел на снимките ) е с 3,0-литров V6-цилиндров бензинов двигател и системна мощност от 462 к.с.

Хибридната система включва и литиево-йонна батерия, която се зарежда в контакта. При заредена батерия, комбинираният разход на гориво на Touareg R eHybrid е 2,1 л/100 км, а средната консумация на електроенергия е 23,7 кВтч/100 км според WLTP. Когато зарядът в батерията свърши, разходът на бензин отчита между 8 и 10 л/100 км, в зависимост от маниера на шофиране. Всички версии на новия Volkswagen Touareg са комбинирани с 8-степенна автоматична скоростна кутия и постоянно задвижване на всички колела от системата 4Motion.

Задължително трябва да отбележим пребогатото стандартно оборудване в новия Volkswagen Touareg R eHybrid, което включва спортен дизайн с лого R на предната решетка, черни накрайници на ауспуховите тръби и черни релси на покрива, лакирани в синьо спирачни апарати с емблеми R, осветена в червено емблема на VW на задния капак, осветление пред вратите със светлинна емблема R чрез прожектори в корпусите на външните огледала и 21-инчови алуминиеви джанти в комбинация със система за пневматично окачване, регулиращо пътния просвет. Като опции клиентите могат да си поръчат функция за дистанционно паркиране с влизане и напускане на паркомястото от разстояние чрез смартфон.

Новият Touareg се произвежда в завода на Volkswagen в Словакия и вече се предлага в дилърствата на марката у нас. Цената на версията Elegance стартира от 145 740 лева, моделът R-Line започва от 155 603 лева, а спортният вариант Touareg R eHybrid е с начална цена от 176 059 лева.

Технически характеристики:

Volkswagen Touareg R 3.0 V6 eHybrid 4Motion

  • 3,0-литров 6-цилиндров турбобензинов двигател + електромотор
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия
  • 4х4 двойно задвижване на колелата
  • 462 к.с. максимална ситемна мощност
  • 700 Нм максимален системен въртящ момент
  • 5,1 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 250 км/ч максимална скорост
  • 2,1 л/100 км комбиниран разход на гориво
  • 48 г/км емисии на СО2
  • 176 059 лева базова цена на тествания модел

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков и Екатерина Дончева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име