Четирите пръстена на Audi Q8 e-tron 55 quattro Sportback се завъртяха с електричество

0
1418

Запалените фенове на Audi помнят първия електрически автомобил на марката преди 5 години, наречен Audi e-tron. SUV с големи размери. Година по-късно се появи Audi e-tron Sportback със спортен силует. Неотдавна беше представен и фейслифт на този модел, с променено търговско наименование. Сега се нарича Audi Q8 e-tron Sportback и наскоро успяхме да го тестваме.

Какви са новостите в шикозния модел с каросерия Sportback и във версия e-tron 55 quattro?

Огромна мощност от 408 к.с. и 664 Нм въртящ момент. Зимните температури в първия ден от шофирането от София през центъра на Пловдив до Павел Баня ни карат с фотографа Ивелин Солаков да бъдем по-внимателни с газта, въпреки описанието в каталога на модела за максимален пробег до 582 километра с едно зареждане.

Високоволтова батерия с капацитет до 106 кВт (нетен) ни дава първоначално спокойствие и по магистрала „Тракия” се отпускаме в невероятната премиум атмосфера на модела. При намаляване нивото на заряд на батерията, Audi Q8 e-tron 55 quattro Sportback „подсказва”, че може да се ползва допълнителен потенциал за пробег, чрез активиране на режим Range в MMI. Заиграваме се с рекуперацията.

Дисплеите позволяват да следим възможната рекуперация и оставащия пробег. Наслаждаваме се на луксозния интериор и на плавната возия, за която помагат и новите настройки на серийното въздушно окачване, което в режим Allroad може да повдигнете каросерията с до 8 см.

Естетичните промени, представени в този фейслифт, не са огромни, но има малки детайли в които се крият различията. Новата емблема с двуизмерни затъмнени кръгове, интегрирани в предницата с нов дизайн и новата структура на предната решетка, която може да бъде и осветена. Нови въздухозаборници отстрани на бронята, както и в долната централна част, които освен декоративни са и активни за подобряване на аеродинамиката или охлаждането на батериите според нуждите. В каросерията има леки корекции, както и нов дизайн на калниците.

Дигиталните огледала на Audi Q8 e-tron 55 quattro Sportback също допринасят за намаляване на въздушното съпротивление. В задната част на автомобила промяна има в средната част на задната броня и дифузьорът, които са леко преработени. Има и нов дизайн на джантите, вариращи от 19 до 22 инча, както и четири нови цвята за каросерията. Дължината на електрическият SUV е 4915 мм, широчината е 1937 мм, височината – 1619 мм, а междуосието е 2928 мм. Вратите и предният капак са изработени от леки алуминиеви сплави. Батерията е разположена в пода за нисък център на тежестта.

Промени има и в салона, където като по роман на Стендал, изящната черна кожена тапицерия е с червени конци. Тази комбинация започва от волана, преминава през подвижния подлакътник, облегалките за колене, предпазните колани и в други дребни детайли. Интериорът е с високо технологично оборудване. Апропо и спирачните апарати са в червено. Всъщност, ако броим head-up дисплея и дигиталните огледала, в кокпита имаме общо шест екрана. Мултимедийната система, както и арматурното табло са интуитивни, лесни за използване и с високо ниво на плавност.

В интериора има отличен простор и усещане за пространство за водача и още трима пътника. На втория ред седалки има достатъчно място за краката и главата, въпреки, че логично то е малко намалено в каросерията Sportback със снижаването на покрива. Багажното отделение е все така щедро, въпреки, че там се съхраняват под преграда и кабелите за зареждане, без да пречат на основния багажник, който побира 528 литра, а със сгънати задни облегалки нараства до 1637 литра.

Първата привилегия, че шофираме електрически автомобил идва на претъпкания паркинга на хотела. Пиколото ни насочва към място само за този вид МПС със зарядна станция на EVPoint. Правим бърза сметка, колко ще трябва да заредим, така че да пътуваме спокойно на другия ден обратно към столицата с условието, че ще ползваме Подбалканския път.

Важен детайл в този фейслифт е модифицираната батерия с по-голям капацитет и с по-бързо зареждане. Батерията сега е с нетен капацитет 106 кВтч (бруто 114 кВтч), в сравнение с модификацията преди фейслифта (86/95 кВтч). Автономността също е увеличена. Така за 31 минути можем да заредим от 10% до 80%. При максимална мощност на зареждане с постоянен ток за версиите със 114 кВтч, ще ни трябват 31 минути, а за версиите с батерия от 95 кВтч са необходими 28 минути.

В нашият случай обаче изчисленията ги диктува зарядната станция. При 22 киловата мощност, станцията ни „подава” 10 кВтч. Така за 2 часа и 30 минути зареждаме на стойност 21 лева за допълнителен пробег от 140 км. Имаме остатъчно заряд за 190 км + 140 км = 330 км. Ще шофираме спокойно. На сутринта, студът ни беше „изял” 15 км от оставащия ни пробег.

По криволичещия път под Балкана впечатлението от шофирането почти не се е променило по отношение на референциите, които вече имахме за предишния Audi e-tron. Кормилната рейка след фейслифта е с променено предавателно число за по-динамично управление Като общо правило, при електрическите модели с определено ниво на лукс, поведението и комфортът са забележителни по отношение на качеството на возене, тишината при движение и производителността.

Благодарение на факта, че батерията е разположена в долната част на каросерията, центърът на тежестта е значително понижен и не изглежда толкова тежко превозно средство, колкото е в действителност. Говорим за повече от 2600 кг тегло, но въпреки това се движи забележително добре в остри завои и с похвално темпо. Новото Audi Q8 e-tron 55 quattro Sportback е пъргав SUV и в същото време стъпва стабилно по всякакви настилки, благодарение на изцяло електрическото задвижване на четирите колела. В помощ на водача са множество асистиращи системи, а специално за нашата аудитория е пояснението, че като опция се предлага подвижен теглич.

По пътя спираме на открит базар в центъра на Челопеч, където виждаме безплатна зарядна станция. Решаваме ей така за статистика докато поразгледаме и пазаруваме да заредим. Калкулацията е 30 минути, 7 кВтч и плюс 20 километра.

При нашето пробно шофиране по магистрала, първокласни и междуселски пътища постигнахме средна консумация около 25 кВтч на 100 км и успяхме да регистрираме 21,7 кВтч при включен в режим Еco. В зимни условия и много икономичен режим на климатика, 450 км в смесен цикъл са постижими. Вероятно през пролетта са постижими и 582 км. Е, мразовитите дни на януари не са най-подходящите за измерване на консумацията, но важното е, че Аudi ни прегърна със спокойствие и модернизъм, че освен в града на него да се разчита и на извънградски дълги разстояния.

При стъпване на Южна тангента на родната София, правим един бърз „ластик” с няколкосекундно нарушение. Все пак трябва да проверим написаното в досието на този Q8 Sportback 55 e-tron ускорение. Вярно е! От 0 до 100 км/ч за 5,6 секунди. Ускорението е впечатляващо, прецизно, завладяващо. Управлението при ускорение е вече е по-бързо, с по-ниско предавателно число, без резки промени. По аутобана това е уравновесен автомобил, на който може да се разчита. Тестът завърши с „ресто” от 70 км, което въпреки нашите притеснения прави уравнението вярно по маршрут Павел Баня-София.

Базовата цена на тествания модел на снимките е 183 247 лева.

Технически характеристики:

Audi Q8 e-tron 55 quattro Sportback

  • Два синхронни електромотора
  • 1-степенна автоматична предавателна кутия
  • 4х4 задвижване на четирите колела
  • 408 к.с. максимална мощност
  • 664 Нм максимален въртящ момент
  • 5,6 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 200 км/ч максимална скорост
  • 19,9-24,1 кВтч/100 км среден разход на енергия
  • 106 кВтч нетен капацитет на литиево-йонната батерия
  • 487-600 км пробег със заредена батерия (WLTP)
  • 0 г/км емисии на СО2
  • 183 247 лева базова цена на модела

 

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков

Видео: Ивайло Александров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име