Финал на Световна купа по волтижировка и първи дни по обездка и конкур ипик в Базел

0
546

Финалът на ФЕИ Световна купа по волтижировка в Базел, Швейцария, завърши с истински звезден спектакъл от таланти. Имаше обрати и изненади, като Германия запази титлите при мъжете и жените, а италианците предотвратиха тройния германски успех. Ребека Греджио и Давиде Занела се завръщат у дома в Италия с първата си победа от ФЕИ Световната купа. 12-ият финал на купата се проведе с претъпкани до козирката трибуни в закрит манеж на фона на снежния Базел през изминалия уикенд. Мъже, жени – индивидуално, двойки, тройки и смесени отбори поднесоха впечатляващи комбинации от акробатика от гърба на коня. Вижте във фотогалерия приказната ферия на част от изпълненията и победителите:

По същото време на друг манеж в швейцарския град тандема от Германия Джесика фон Бредов-Верндл и чудесната кобила Далера постигнаха нова класна победа. Световният тандем показаха още едно превъзходно изпълнение, за да спечелят седмия етап от ФЕИ Световната купа по обездка 2023/ 2024 Западноевропейска лига.

Това беше втора поредна победа за Верндл след като на роден терен в CDIO5*NC в Аахен през юли спечели, за за продължи с двойно злато и отборно сребро на Европейското първенство, а в края на 2023 спечели и Гран При в свободния стил на CDI5* в Стокхолм, Швеция през декември.

Джесика фон Бредов-Верндл

Докато Джесика завладяваше терена, то думата „пенсиониране“ отнасяйки се за нейната кобила бе спомената неколкократно от спикъра на състезанието. Тази година кобилата ще навърши 18 години и Джесика на свой ред обяви, че темата за пенсионирането й, не е на дневен ред. Още повече, че кобилала е притежание на нейната майка Микаела Верндл и партньорката й Беатрис Бюрхлер-Келер. „Трудно е да се намерят точните думи, за да опиша, това, което кобилата Далера направи за мен и все още прави. Тя прескочи три пъти до Световната купа този сезон. Това е първата й победа в Гран При на закрито. Тя вече е на 17 години, и да не й остава много време в спорта, но все още в топ форма. !“, каза фон Бредов-Верндъл след като измести швейцарците Яника Спрунгер и Орели на второ място, докато австриецът Макс Кюнер завърши трети с Кулий Джъмп.

Отново в Базел през изминалите почивни дни се проведе и десетия етап от сериите Longines FEI Jumping World Cup™ 2023/2024 в Базел. Пиер Девос от Белгия беше в партньорство с жребеца Монс Рупи Де Ла Рок успяха да вземат своята първа победа. С увеличаване на точките си до 54 и сега трети в текущата класация на лигата, той е на път към финала на Longines в Рияд (Кралство Саудитска Арабия) през април и настоящият успех му дава перфектния старт за 2024 г. „Това е първият ми старт за годината и ми дава много увереност. Това е важна, олимпийска година и аз ще направя всичко, за да бъда в отбора и да имам фантастична година!“ споделя Девос.

Пиер Девос

Само 8 от 40-те стартирали ездачи успяха да преминат без грешки в паркура с 14 препятствия, замислени от швейцарските дизайнери на трасето Жерар Лашат и Грегъри Бодо. Относно домакините, само двама от 12-те швейцарци биха могли да се класират във втория кръг, като прогнозите сочат името на 29-годишния Барте вместо големите имена като Стив Гердат и Мартин Фукс.

Междувременно Longines FEI Jumping World Cup™ 2023/2024 Западноевропейска лига се придвижва към последната си фаза, като остават само четири от 14-те етапа, а в Лайпциг, Германия   е следващият кръг през идващият уикенд.

Текст и снимки: ФЕИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име