Новото BMW X6 M Competition – самоуверено, с превъзходство и експанзия

0
1665

Поразяваща мощност от 625 к.с. Ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди. Гениален спортист с извивките на кросоувър. 12,7 литра на 100 км среден разход на бензин. Това са част от характеристиките на най-вълнуващата версия на BMW X6 M Competition. Спортна визия, луксозен интериор, изумителна динамика, прецизно управление и безкомпромисно пътно поведение.

Следващите редове не са поредната техническа ода за моделите на BMW, а побъркващо сетивата преживяване да се довериш на новото BMW X6 M Competition. Обновено. С модернизирани дигитални технологии, с оптимизирано управление и напредък при системите за автоматизирано шофиране и паркиране. Новост при BMW X6 е електрификацията на задвижването с 48-волтова мека хибридна система.

Първото и най-силно усещане при шофиране на този модел е безкомпромисната му отдаденост на състезател. Двигателят се разгръща с лекота. За прецизната мигновена тяга помага 8-степенната автоматична скоростна кутия M Steptronic с функцията Drivelogic, която се активира от бутона на селектора на трансмисията. В режим Sport трансмисията превключва скоростите максимално късно.

Перата на волана дават възможност и за ръчна смяна. Бутонът Setup позволява директен достъп до настройките на двигателя, амортисьорите, кормилното управление, системата за задвижване на четирите колела M xDrive и спирачната система. На средната конзола има нов бутон M Mode, чрез кото водачът може да избира между режимите Road, Sport и Track, така че да се променят настройките на асистиращите системи, както и индикациите на таблото и Head-up дисплея.

Зад гигантското усещане за мощ на новото BMW X6 M Competition стои 4,4-литров V-образен 8-цилиндров бензинов двигател с два турбокомпресора. За първи път моделът разполага с 48-волтовата мека хибридна система. Електромоторът, който е интегриран в компактния корпус на 8-степенната автоматична трансмисия и работи и като стартер/генератор на коляновия вал, осигурява допълнителна мощност от 12 к.с.

Батерията се зарежда чрез рекуперация по време на движение по инерция и спиране. За пълно и безопасно изживяване при управление на новото BMW X6 M Competition допринася и модернизираната система за задвижване на четирите колела M xDrive, комбинирана с активен М-диференциал на задната ос. Чрез менюто Setup освен базовата настройка за четири задвижващи колела 4WD, може да се избира и режима 4WD Sport за емоционални контролирани дрифтове.

Екстериорно новият спортен кросоувър изпъква с типичната бъбрековидна решетка, но вече изцяло черна. Добавени са нови матрични LED фарове, част то серийното оборудване. Бъбрековидната решетка и централният долен въздухозаборник образуват обща черна Х-образна зона. В профила корпусите на външните огледала, както и задният спойлер на BMW X6 M Competition са карбонови.

Долната част на задната броня е оборудвана с характерен дифузьор. Той обгръща двете двойки ауспухови тръби на изпускателната система. Новото BMW X6 M Competition впечатлява с релефни профилни стени и разширени задни калници. Алуминиевите джанти са с размер 21 инча на предната ос и 22 инча на задната.

Отвътре светът на лукса обгръща водача и пътниците в BMW X6 M Competition. Оформеният по нов начин кокпит на модела предлага модернизиран двоен извит дисплей. На разположение на водача е 12,3-инчов информационен дисплей зад волана и 14,9-инчов сензорен контролен дисплей, като двата екрана са поставени под обща стъклена повърхност.

Сензорната функцията на контролния дисплей позволява значително намаляване на броя на бутоните и превключвателите в полза на дигиталното управление на множество функции. Системата за управление iDrive от най-ново поколение включва новата операционна система на BMW OS 8. Най-важните данни за водача се проектират и върху предното стъкло на Head-up дисплей със специфични спортни индикации за новото BMW X6 M Competition.

Серийното оборудване включва мултифункционални М-седалки и опори за коленете, пълно кожено оборудване Merino, като опция се предлагат дизайнерски детайли от карбон, панорамен стъклен покрив, озвучителна система Bowers & Wilkins и нова система Travel & Comfort. Спортните седалки са оборудвани с електрически настройки, отопление, вентилация и памет. Обемът на багажника e 580 литра, а при сгънати задни облегалки се увеличава до 1530 литра.

Привилегията да притежаваш скоростния кросоувър BMW X6 M Competition започва от базова цена от 279 550 лева.

Технически характеристики:

BMW X6 M Competition

  • 4,4-литров 8-цилиндров бензинов двигател с двоен турбокомпресор
  • 8-степенна спортна автоматична скоростна кутия
  • 625 к.с. максимална мощност при 6000 об/мин
  • 750 Нм максимален въртящ момент при 1800-5800 об/мин
  • 3,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 250 км/ч максимална скорост
  • 12,7 л/100 км среден разход на бензин
  • 288 г/км емисии на СО2
  • 279 550 лева базова цена на модела

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: BMW Group

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име