Новото мощно хибридно BMW XM – среща на върха

0
1341

Много екстравагантен

Да подкараш новото BMW XM изисква онова мигновено колебание, което граничи със свян. Като момент, в който толкова си мечтал да се запознаеш с някой известен актьор и когато той е пред теб и ти подава ръка, не можеш да повярваш.

Дълго оглеждам най-луксозния и мощен автомобил в гамата на германския концерн, преди да се отпусна в невероятно луксозната атмосфера на тази премиум атлет с повишена проходимост.

Забележителен

Откроява се от всички други модели на баварската компания. Отпред BMW XM ми „намига” приятелски с двойните си фарове, но в същото време дълбоко ме респектира с бъбрековидната решетка със златиста рамка и големите въздухозаборници.

Сред необичайните елементи са осветените контури на решетката и шестоъгълните двойни ауспухови накрайници, които за първи път са подредени един над друг и двете емблеми на BMW на задното стъкло. Дължината на BMW XM е 5,11 метра, ширината е малко над 2 метра, височината е 1,76 метра, а междуосието от 3,11 метра. Целия този „хол” за разкош е само два реда седалки. Завършекът на тази експозиция от ексклузивен дизайн са 21-инчови алуминиеви джанти, а като опция се предлагат до 23-инчови.

Интериорът има съвсем ново тълкувание за изтънченост, комфорт и качество на живот

Новото BMW XM осигурява специален свят за водача: нов двоен извит дисплей, който се състои от 12,3-инчов информационен инструментален дисплей и 14,9-инчов сензорен контролен дисплей на мултимедийната система. Нова операционна система BMW OS8 и нова комбинация от дисплеи, чрез които всеки зад волана на BMW XM може с лекота и елегантност да управлява мултимедийната система както чрез въртящия се контролер на системата iDrive, така и чрез сензори, или чрез диалог с гласови команди. Серийно са на разположение мултифункционалните бутони на волана, както и проекционния Head-Up дисплей и така забавното управление с жестове.

Функционалността на професионалната мултимедийна система включва базираната на Google навигационна система BMW Maps. Опционалният дигитален ключ дава възможност BMW XM да се отключва и заключва чрез технология с оптимизирана сигурност от Apple iPhone. В новото BMW XM могат да бъдат ползвани всички приложения на интегрираните смартфони за Apple CarPlay и Android Auto, персонализиран идентификационен код, както и eSIM с мобилната технология 5G.

Кокпитът, предните седалки, воланът – всичко в интериора подтиква към спортно шофиране. Мултифункционалните спортни седалки, опорите за коленете, специфичният M-кожен волан и спортните дисплеи са част от серийното оборудване. Великолепието от простор и блясък, поднесено с висококачествени материали от първи ред продължава и в задната част на BMW XM. Тук думата салон си е точно на място. На втория ред седалки има много място за краката на пътниците.

Отопляеми кресла, облегалки за главите и меки възглавници, въобще друг свят. Друго измерение и то буквално е и таванът на новото BMW XM. Като небе, осеяно със звезди. 100 светодиода се грижат за цялата тази атмосфера. За тапицерията на седалките се предлага избор от четири варианта, както и нов тип кожа Vintage за горната част на арматурното табло и панелите на вратите.

Серийното оборудване включва вътрешно осветление, четиризонов автоматичен климатик, аудиосистема Harman Kardon и др. Като опция се предлага аудиосистема Bowers & Wilkins с мощност от 1500 вата и четири високоговорителя в областта на покрива. Обемът на багажника е 527 литра и може при сгънати седалки да стигне до 1820 литра.

С изцяло ново хибридно задвижване

Кросоувърът BMW XM е с Plug-in хибридна система, която включва 4,4-литров V-образен 8-цилиндров бензинов битурбо мотор и особено мощен електромотор. Хибридната система развива системна мощност от 653 к.с., като бензиновият двигател осигурява 489 к.с., а електрическото задвижване – 197 к.с.

Бензиновият двигател се подпомага от интегриран в 8-степенната трансмисия M Steptronic електромотор, който „цепи” и секундата, и въздуха при подаване на газ. Системният въртящ момент на хибридното задвижване е цели 800 Нм, като 650 Нм са от бензиновия двигател и 280 Нм от електромотора. Взаимодействието между двата двигателя в тази мощна хибридна система осигурява на тежащия над 2,7 тона кросоувър спортна динамика във всяка ситуация.

Гросмайстор в света на модерните и луксозни модели

Въпреки собствено тегло 2,7 тона, BMW XM спринтира от 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди под съпровода на звук, сътворен от 8-цилиндровия двигател и спортната изпускателна система. При ускорение мощността се разгръща внушително и равномерно във всички оборотни диапазони.

Електромоторът и литиево-йонната батерия с използваем енергиен капацитет от 25,7 кВтч дават възможност на BMW XM да се движи в изцяло електрическия режим Electric, който се избира от бутона M Hybrid на средната конзола.

Шофирането изцяло на ток може да се осъществи при скорост до 140 км/ч, а пробегът на ток е от 82 до 88 км според цикъла WLTP. Комбинираното зарядно устройство на BMW XM позволява зареждане с променлив ток с мощност до 7,4 кВт. В този режим се чува „тролеен” шум, който осигурява автентична обратна връзка при всяко движение на педала на газта. Също така при електрическо подпомагане на двигателя с вътрешно горене и при активирана настройка Sport или Sport Plus в режим Hybrid, моторът издава свиреп гърлен звук.

Новото BMW XM естествено е система за задвижване на четирите колела M xDrive. Има и режим 4WD Sport, като тук системата подава по-висока мощност към задните колела. Има и режим 4WD Sand, специално създаден за движение по пясъчни настилки.

Новото BMW XM е цар. Бунтар, кавалер с уникален фин баланс между спортна динамика и уникален комфорт при пътуване. Водачът и всички пътници имат удоволствието да изпитат радостта от шофирането на скоростен автомобил и елегантната возия на кросоувър. За всичко това се грижат индивидуалните настройки през менюто M Setup.

Новото BMW XM серийно се оборудва с адаптивно окачване с амортисьори с електронно управление и активна стабилизация срещу наклоняване с 48-волтови електромотори и активен контрол на наклоняването. Интегралното активно кормилно управление, което е част от серийното оборудване, дава възможност за прецизно описване на завоите, с високо сцепление, пъргавина и стабилност на пътя. Спортната спирачна система позволява създаването на две характеристики на усещане в педала на спирачката според стила на шофиране.

От тази пролет всеки, който има 340 000 лева, може да си закупи този чистокръвен баварски жребец от официалните дилъри на марката у нас.

Технически характеристики:

BMW XM

  • 4,4-литров V8-цилиндров битурбо бензинов + електромотор 8-степенна
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия
  • 653 к.с. системна мощност
  • 800 Нм системен въртящ момент
  • 4,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 250 км/ч максимална скорост
  • 1,6 л/100 км среден разход на бензин
  • 36 г/км емисии на СО2
  • 340 350 лева цена на модела

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: BMW Group

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име