Първото BMW XM, първото BMW M3 Touring и новото BMW Z4 М40i вече са в България

0
2753

BMW Group България представи най-новите модели в гамата на най-мощната буква на планетата. Първото BMW XM, първото BMW M3 Touring и новото BMW Z4 М40i дебютираха у нас преди броени дни и вече се предлагат от търговските партньори на марката в цялата страна. Новите модели предизвикаха положителни емоции и огромен интерес както от страна на автомобилните журналисти и експертите, така и на потенциалните клиенти.

Безспорно най-голям интерес предизвика първото BMW XM, което отвън излъчва ексклузивност, ярко присъствие и спортна динамика. Новото BMW XM се отличава с нестандартни пропорции на модерен SAV, мощни контури, динамично издължен силует и типични M-дизайнерски елементи. В предната част виждаме индивидуална интерпретация на най-новите модели на BMW в луксозния сегмент и множеството индивидуални акценти, които осигуряват несравнимо екстровертно излъчване.

Експресивният външен дизайн продължава и в интериора. Кокпитът и предните седалки са проектирани изцяло за активно шофиране. Мултифункционалните М-седалки, опорите за коленете, специфичният за модела M-кожен волан и специфичните M-дисплеи, включително променливите светлини на новия извит дисплей и проекционният Head-Up дисплей, вече са част от серийното оборудване.

Първото BMW XM се задвижва от високо производителна Plug-in хибридна система от последно поколение. Новата технология комбинира V8 бензинов турбодвигател и особено мощен електромотор, осигуряващи спортна динамика на луксозния високопроходим модел. Новото BMW XM се задвижва от изцяло нов 4,4-литров V8 битурбо бензинов двигател с мощност 489 к.с., който се комбинира с електромотор с мощност 197 к.с. Сумарната мощност на хибридната система достига 653 к.с.

В мощния електромотор е интегрирана 8-степенна автоматична скоростна кутия M Steptronic. Системният максимален въртящ момент на задвижването е 800 Нм. Благодарение на всичко това, BMW XM ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди. Мощността на хибридната технология достига до пътя с помощта на системата за задвижване на четирите колела M xDrive, като в режим 4WD Sport подаването на по-висока мощност към задните колела е особено силно изразено. С бутона M Hybrid на средната конзола могат да бъдат активирани трите режима на шофиране.

Има и режим 4WD Sand за движение по дюни и подобни настилки. Режимът Electric е за шофиране с нулеви локални емисии при скорост до 140 км/ч и пробег от 82 до 88 км според WLTP. В дъното на колата е разположената литиево-йонна батерия с нетен капацитет от 25,7 кВтч, която може да се зарежда с променлив ток с мощност до 7,4 кВт. Новото BMW XM се произвежда в завода на BMW Group в Спартанбърг, САЩ и вече се предлага на българския пазар на цена от 340 350 лева. От юли ще се предлага и по-ексклузивна версия BMW XM Label Red със сумарна мощност от 748 к.с. и максимален въртящ момент от 1000 Нм, а цената започва от 390 400 лева.

Първото BMW M3 Touring комбинира неподправено състезателно усещане с особено индивидуален характер и разширени функционални възможности. Това е четвъртият вариант на каросерията след седан, купе и кабриолет на моделното семейство BMW M3.

Новото спортно комби се задвижва от редови 3,0-литров 6-цилиндров битурбо бензинов двигател с мощност 510 к.с. и максимален въртящ момент от 650 Нм и предлага вълнуващата динамика. Двигателят е съчетан с 8-степенна автоматична трансмисия M Steptronic и системата за задвижване на четирите колела M xDrive.

Трансмисията M Steptronic с Drivelogic предлага избор между три програми за превключване и може да се управлява с лостчетата на волана. Новото BMW M3 Touring ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,6 секунди, а от 0 до 200 км/ч за 12,9 секунди. С опционалния M Driver’s Package максималната скорост се повишава от 250 км/ч на 280 км/ч. От менюто Setup водачът може да избере както базовата настройка 4WD, така и режима 4WD Sport. При деактивирана система за динамичен контрол на стабилността е на разположение и режимът 2WD за чисто задно задвижване.

Екстравагантният външен дизайн ясно подчертава индивидуалната концепция на автомобила. Той осигурява ясна диференциация в рамките на моделното семейство и уникална в сегмента динамична визия. Ясно оформените повърхности и атлетичните форми сигнализират за изключителния динамичен потенциал на BMW M3 Touring също като специфичните за М-дизайнерски елементи, които са насочени към функциите на охлаждащия въздушен поток и аеродинамичния баланс.

Гъвкавият интериор осигурява индивидуален профил на първото BMW M3 Touring. Това дава нови възможности за наслада на типичната за М-моделите динамика във всекидневието. В кокпита на спортното комби е внедрена системата BMW iDrive от най-ново поколение. Тя е базирана на новата операционна система BMW 8 и чрез новия интелигентен персонален асистент и двойния извит дисплей дава възможност за интуитивно взаимодействие между водача и автомобила чрез гласови команди и сензорно управление. Новото спортно комби се предлага само като BMW M3 Competition Touring с M xDrive. Цената за България започва от 189 100 лева.

Черешката на тортата в новата гама на BMW за моделната 2023 година е новото BMW Z4 М40i. Обновеният чистокръвен роудстър е по-спортен и атрактивен от всякога. Най-новата модернизирана версия на открития двуместен автомобил впечатлява със свежите дизайнерски акценти в екстериора, по-богатото серийно оборудване и нови опции. Новостите подчертават спортния характер на BMW Z4 и осигуряват идеалните предпоставки за продължаване на неговата история на успеха като символ на чистата радост от шофирането в моделната гама на BMW.

Във външния дизайн на новото BMW Z4 елементите на пакета M Sport вече са част и от серийното оборудване. Бъбрековидната решетка на BMW е с изискан и особено изразителен дизайн. Отвътре вече има хоризонтална структура, която подсилва впечатлението от широката предна част. Специфичният динамичен характер на BMW Z4 M40i е подчертан и от корпусите на външните огледала и трапецовидните ауспухови накрайници на изпускателната система.

За спортната визия допринасят и преливащите характерни линии в профила, големите въздушни отвори зад арките на предните колела, спойлерът в капака на багажника, тесните, L-образни задни светлини и ефектният дифузьор в задната броня. Класическият текстилен покрив на роудстъра е с електрическо задвижване и може да се отваря и затваря за 10 секунди с натискане на бутон, дори при шофиране със скорост до 50 км/ч.

Новото BMW Z4 пренася традиционното изживяване от шофирането на роудстър в модерната епоха с мощните двигатели, задвижването на задните колела, пъргавата динамика, класическия текстилен мек покрив и премиум атмосфера в интериора. Неговият външен вид сигнализира за максимален спортен дух, който веднага се разпознава от външните елементи на М спортния пакет. За индивидуализацията на BMW Z4 се предлагат по-богатата с три нови варианта от външни лакови покрития, допълнителни 19-инчови M алуминиеви джанти и модерни светлини M Shadow Line.

За задвижването на новото BMW Z4 се предлагат два 4-цилиндрови и един редови 6-цилиндров двигател, който осигурява пъргава динамика за топмодела BMW Z4 M40i. Под предния му капак работи 3,0-литров 6-цилиндров редови бензинов битурбо двигател с максимална мощност 340 к.с., който развива максимален въртящ момент от 500 Нм и ускорява BMW Z4 M40i от 0 до 100 км/ч за 4,5 секунди. Компактните размери, ниският център на тежестта и почти перфектното разпределение на теглото между осите, високата устойчивост на каросерията срещу усукване и аеродинамичните характеристики на BMW Z4 създават идеалните предпоставки за вълнуващо спортно поведение на пътя. Цената за България на новото BMW Z4 M40i започва от 132 750 лева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име