БРОНЗ ЗА ВЕЛИКО ВЕЛИКОВ В АНГЛИЙСКА ЕЗДА НА СВЕТОВНИТЕ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

0
859

В състезанието по английска езда на централния манеж в ездови клуб на Олимпийския парк в Берлин отборът по езда на Спешъл Олимпикс България завоюва в оспорвана надпревара един бронзов медал, две четвърти и едно шесто място.

Велико Великов от отбора по езда на Спешъл Олимпикс България завоюва бронз в дисциплината английска езда. „При тази конкуренция, съм доволен от резултата“, сподели 23-годишния Велико, който участва за трети път на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс след Лос Анжелис‘2015 и Абу Даби‘2019 г. Личен треньор на Велико е Веселин Петров от ККС „Варна“.

Двете четвърти места взеха Цветелина Георгиева и Виктор Христов от Спешъл Олимпикс София.„Мога и по-добре. Ще го покажа на паркура в събота“, категорична е Цветелина, която е златен медалист от Световните летни игри в Абу Даби‘2019. „За мен важно е участието. Да съм тук вече е голямо постижение“, споделя от своя страна и Виктор Христов, който също е медалист от Абу Даби‘2019. Шесто място взе Илиана Цветанова от Спешъл Олимпикс София. „Очаквам паркура в събота, където знам, че съм най-добра“, споделя Илиана, която е златен медалист в дисциплината от Абу Даби‘2019.

Треньор на отбора по езда е Калояна Борисова от ездови клуб „Конкур“. Виктор, Илиана и Цветелина тренират на конна база „Ниеса“ и подготовката им се подкрепя от Българската федерация по конен спорт. Спешъл Олимпикс България партнира с Българската федерация по конен спорт от 2011 г., когато е и първото участие в този спорт в Световни летни игри на Спешъл Олимпикс в Атина‘2011. „Гордеем се, че можем да развиваме спорта за хора с увреждания, благодарение и на натрупания вече опит през годините. Щастливи сме, че имаме отбор и на тези Световни игри. Приносът е на клубовете. Специални благодарности към ездови клуб „Конкур“ и Стоица Аргилашки и Люба Аргилашка“, подчерта Веляна Желязова, генерален секретар на Българската федерация по конен спорт по време на пресконференцията за изпращане на надионалната делегация за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, проведена на 9 юни 2023 г. 

Снимка: Веляна Желязова, генерален секретар на Българската федерация по конен спорт, по време на пресконференцията за изпращане на националната делегация за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, проведена на 9 юни 2023 г. Снимка: Пресклуб „България

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

Националната делегация на Спешъл Олимпикс България е от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). Делегацията е най-многочислената от началото на програмата в България и за пръв път с участие в отборни спортове. Повече за делегацията на: https://prosport-bg.net/b23-30days/

Подготовката за участието на атлетите и техните партньори се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и общините: Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян,  Стара Загора, Столична община. И с партньорството на Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева и техните местни спортни клубове.

Сред спонсорите на българската делегация за Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Ротари Клуб Интернешънъл София, фирмите „Храни ЖИКА“, ПроАктивен персонал ООД, ПроАктивни решения ЕООД, дружеството СРЕДА груп, Хранкооп, Студио 1+1, Център за градска мобилност, Столичен Метрополите, JC Decaux и индивидуални дарители.

Постиженията на атлетите на Спешъл Олимпикс България досега може да проследите на: https://prosport-bg.net/category/berlin2023/ 

 НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „НЕПОБЕДИМИ ЗАЕДНО“ WWW.FAN.BG 

РЕСУРСИ ЗА ПРЕСАТА WWW.FAN.BG/CATEGORY/PRESS/  

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИЙНА АКРЕДИТАЦИЯ ЗА СВЕТОВНИТЕ ИГРИ WWW.BERLIN2023.ORG/EN/MEDIA 

ФБ СТРАНИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯWWW.FB.COM/SOBULGARIA/ 

СВЕТОВНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2023 WWW.BERLIN2023.ORG 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име