Новата Mazda CX-60 – селектирана с гените на беговите, тежковозните и издръжливите породи коне

0
2402

С мощен и изцяло нов 3,3-литров 6-цилиндров редови турбодизелов двигател. Със задвижване на всички колела 4х4 или само със задно предаване. Може да тегли до 2,5 тона прикачен товар, което означава с лекота от два до четири коня в каравана. И 48-волтова мека хибридна система с електромотор. Това е новата Mazda CX-60.

Жив темперамент, енергичен ход и добър нрав, невзискателен към климатичните условия – това са типичните характеристики на конете към поредното изложение, към което пътуваме с екипа на EzdaPress с новата Mazda CX-60. С всеки километър обаче забелязваме, че тези прилагателни с пълна сила важат и за японския ни партньор в това пътешествие. Удачно сравнение с натуралните коне, що се касае за спортното и елегантно излъчване на модела.

Сега новата Mazda CX-60 се предлага с революционен турбодизелов двигател, който носи обозначението e-Skyactiv D. Този изцяло нов 6-цилиндров редови дизелов мотор е с работен обем 3,3 литра и се предлага в две нива на мощност – с 200 к.с. (за версиите със задно задвижване) и с 254 к.с. (за версиите 4х4). Към него е добавена 48-волтова мека хибридна система, която разполага с електромотор с мощност 17 к.с. и 153 Нм въртящ момент. Електромоторът е разположен между турбодизеловия двигател и скоростната кутия и се куплира от силов електромагнитен съединител.

Японските инженери са направили най-добрия и най-икономичен 6-цилиндров турбодизелов агрегат и нещо повече – вредните емисии са толкова ниски, че този двигател отсега покрива изискванията на бъдещия стандарт Евро 7, който ще влезе в сила през 2025 година. Освен това сравнен с всички други конкуренти в класа, дизеловият двигател на Mazda CX-60 категорично е най-икономичният. Следващото с което моделът превъзхожда дори лидерите в сегмента, е премиум оборудването.

Пътуваме към Шумен и единственият ни държавен конезавод „Кабиюк“. Пътят съчетава магистрала, първокласен път, планински серпентини и селски пътища. Мощният дизелов агрегат развива максимален въртящ момент от 550 Нм при 1500-2400 об/мин, като е подпомаган от електромотора на микрохибридна система, който добавя още 153 Нм въртящ момент. Тази огромна тяга от над 800 Нм ускорява Mazda CX-60 от място до 100 км/ч за 7,4 секунди. Новата 8-степенна автоматична скоростна кутия превключва плавно и своевременно предавките, като постига точния баланс между динамично и екологично представяне.

В новата трансмисия е интегриран електромотор, който предава директно въртящия момент с бързо и ритмично превключване, подобно на механична скоростна кутия. Комбинираният разход на гориво според стандарта WLTP е едва 5,2 л/100 км. При нормален „тръс“ новият 6-цилиндров дизелов двигател в Mazda CX-60 може да работи на много по-ниски обороти, отколкото моторите с 4 цилиндъра, като освен това работи по-тихо и плавно. При по-бавно шофиране агрегатът работи в диапазона около 1000-1250 об/мин, а при спускане, при отпускане на газта за няколко секунди, двигателят се изключва и колата се движи по инерция.

С трима човека на борда, снимачна видео и фото техника и личен багаж, спазвайки ограниченията за скоростта, бордовият компютър показа впечатляващ среден разход от едва 5,4 литра на 100 км. При тази стойност с един пълен резервоар от 58 литра, новият дизелов агрегат осигурява автономност от над 1000 км.

Най-голямо удоволствие от шофирането новата Mazda CX-60 e-Skyactiv D доставя на планински път с много завои. От Шумен до село Браница, близо до Кнежа избираме криволичещият маршрут от предложенията на навигацията. Помните ли я тази песен „В село Браница вино кара воденица… О, Марияна-а-а!”. Е, това е настроението, което създава комфортната обстановка на Mazda CX-60.

До около 2000 оборота дизеловият мотор почти не се чува, но с нарастване на оборотите звукът радва приятно слуха при всяко натискане на газта. Директното кормилно управление с малки ходове на волана дава възможност за прецизно описване на завоите. На тесен планински път убедително изпъква спортният характер на този SUV, който го прави страхотен за шофиране. Новата Mazda CX-60 има най-висока оценка от 5 звезди за безопасност от Euro NCAP.

Като истински препускащ екип имахме удоволствието да тестваме новата Mazda CX-60 e-Skyactiv D в продължение на 4 дни с навъртени над 1400 км по различен терен и дори на хиподрумно кално трасе, предназначено за класическата дисциплина надпрепускане с двуколки. „Японецът” е истински Рисист кон с точен такт и стъпка. В зависимост от настилката може да предложи три режима.

Точно на калната писта в карловското село Войнягово решаваме да проверим динамиката на новата Mazda CX-60 e-Skyactiv D с новия 3,3-литров 6-цилиндров турбодизелов агрегат с мощност 254 к.с. и със задвижване на всички колела 4х4. Задвижването 4х4 с приоритет на задната ос дава още по-приятно усещане и позволява много прецизен контрол над колата, отколкото моделите с 4х4, но с водещо предно предаване. Моделът със задвижване 4х4 има възможност за избор на три режима от бутона Mi-Drive на централния тунел, като стандартният е Normal, за по-спортно темпо е Sport, а режимът Off-Road дава повече сцепление на хлъзгава настилка или на черен път.

Този иновативен японски SUV впечатлява не само с революционния си дизелов двигател, но и смайва с луксозното си оборудване с висококачествени материи в салона и прецизна сглобка. Удобни седалки, които не позволяват умора при дълъг път, прецизен волан, 12-инчов екран на мултимедията с безжични Android Auto и Apple CarPlay. Инженерите от Mazda са запазили бутоните, като функционалност за удобство на водача и пътника до него. Всички тези бутони са съвършено калибрирани така, че имат еднаква сила на натиск и еднаква обратна връзка.

И пак сравнение с четириногите с гриви. Както всеки кон разпознава кой го язди, така и Mazda CX-60 автоматично разпознава кой седи зад волана и съобразително настройва седалката, волана, хедъп дисплея, огледалата, силата на климатика и много други. Mazda разпознава човека зад волана и автоматично регулира над 250 настройки съобразно физиката и личните предпочитания. Това става чрез камера, вградена в централния дисплей, която разпознава и идентифицира лицето на водача. След това системата изчислява най-добрата позиция въз основа на ръста и положението на очите. Перфектна хармония между водач и автомобил. Точно като хармонията между ездач и кон, за една перфектна езда.

В най-високата версия на оборудване Takumi Mazda посреща с изискана обстановка и бяла тапицерия Nappa с аксесоари за арматурното табло от плат и вложки от кленово дърво на централната конзола и панелите на вратите. „Японска му работа“, възкликваха в Бреница и цъкащи зяпачи. В нивото Homura тапицерията е по-практична с черна естествена кожа и контрастни шевове, има повече хромирани детайли, като и в двете нива има подгряване на предните и задните седалки, и вентилация на предните. На задната седалка има достатъчно място за комфортно пътуване на двама човека, USB входове и дори 12-волтов контакт за преносим компютър например. Багажникът е с обем от 570 литра.

Цената ли? Тя няма значение, когато става въпрос за расов кон, казват старите коняри, които само по пръхтенето могат да познаят добрия кон.Така е и при автомобилите. Селектирана да бъде повече от впечатляваща в базовата си версия Prime-Line, дизеловата Mazda CX-60 започва от 87 190 лева. Второто ниво на оборудване е Exclusive-Line и струва от 90 390 лева. При по-голям бюджет ви препоръчваме нивото Homura или най-доброто Takumi, като при моделите 4х4 цените са съответно 105 290 лева и 108 290 лева.

Технически характеристики:

Mazda CX-60 3.3 e-Skyactiv D254 MHEV

  • 3,3-литров 6-цилиндров турбодизелов двигател
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия
  • 254 к.с. максимална мощност при 3750 об/мин
  • 550 Нм въртящ момент при 1500-2400 об/мин
  • 7,4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 219 км/ч максимална скорост
  • 5,2 л/100 км среден разход на гориво
  • 137 г/км емисии на СО2
  • 108 290 лева цена на тествания модел

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков и Mazda

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име