Село Бреница нареди броеница от красиви коне 

0
1737

В миналото хората от село Бреница са отглеждали над 15 000 дка лозови насаждения и в работата винаги са им помагали и конете. От там е останала дружбата им с красивите четириноги приятели. Стопаните са се славели като ненадминати майстори във винопроизводството, а вкусовите качества на тяхното предложение за питието на Бога са били с превъзходен аромат. Правенето на вино е било истинският поминък на местното население, а избите са преливали от богатата реколта. Толкова огромни количества от вълшебната напитка са имали,  че старото вино се е засичало с новото. Именно от там идва популярната  песен – шлагер:  „В Село Бреница с вино карат воденица…“. Селото днес наброява около 2300 души, сред които и млади ентусиасти да възвърнат славата на селото чрез вино и коне. Сред тези кипящи от енергия млади хора от Бреница е и 28-годишния двигател на конните надпревари  Малин Бърковски. Съвсем заслужено младият баща, кото сега очаква поредна рожба получи специален благодарствен плакет от кмета на Бреница за популяризиране на конния спорт.Празникът с главни действащи „актьори” – конете, този път  в известното населено място с песен и рефрена  „О, Марияна…” , започна с конен парад в центъра на китното селище, където и сега се виждат тук-там огромни декоративни бъчви. Факт, който по-късно всеки гост и посетител недвусмислено разбира някогашното послание и историята на бренишките винопроизводители.  На мегдана по стар обичай коне и ездачи бяха захранени с овес и пита с мед, за здраве и берекет.

Колона от коне, ездачи и каруци се изви от центъра и на ход шествието стигна до мястото за провеждане на конни надпревари, отлично организирано за участници и зрители. Тучните зелени ливади над селото, в компанията на напъпилите лози,  посрещнаха многохилядна публика. За всички имаше бира-скари щандове, търговски шатри, сергии. Но погледите привличаше стройната програма с различните  конни надпревари. Лично  кметът на Бреница Лъчезар Желев откри конния фестивал, като призова стопаните да не забравят, че състезателният ден бързо ще отмине, но доброто отношение към животните трябва винаги да остава. Официални гости на събитието бяха кметът на община Кнежа Илийчо Лачовски и неговия брат –  народният представител Валери Лачовски.

Кметът на Бреница Лъчезар Желев

Празничният ден започна с конкурс за „Най-красив кон“, в който тричленно експертно жури оценяваше претендентите за титлата по външен вид,  ходом и тръс, както  и по типичните за породата белези. Сред  11-те кандидати, комисията отся три, като с най-висок сбор от оценки приза спечели кон Джаспър със стопанин Денислав Иванов от Етрополе. Подгласници станаха конете Буби и Амиго, съответно собственост на Вени Василев и Светлин Симеонов от Кнежа.

След прелестта на четириногите в конкурса, на мига стартираха беговите коне по специално подготвено трасе в типичното за дисциплината бягане по овална писта. Грижливо изграпения терен поднесе невероятни емоции за публиката, която с възхита проследи гонките по надбягване. След дистанция от 1000 метра,  най-бърз се оказа жокеят Кристиян Януш с кон Гарибалди.  Втори финишира Радослав Христов с кон Торнадо и трети остана Веско Данчев с кон Успех.

Без за миг да губят ритъма на състезателния ден, домакините стартираха и следващата конна дисциплина – отново бялязана с хиподрумния дух – надпрепускания с двуколки. Трима запрежчици си оспорваха борбата за призовото първо място, но най-скоростен се оказа Николай Борисов с кон Хектор. На втора позиция се класира Георги Брадатов с кон Гръм, а с третото място аплодисменти заслужи Мирослав Маринов с кобила Глория Грейс.

Състезанието в Бреница в частта си за тежковозни коне определи регламент с първа категория за най-леките и чевръсти „атлети“ които се впрягат в ежедневието дори повече от тежките им събратя  – коне със собствено тегло до 430 кг. По този начин организаторите дадоха шанс за изява и на стопани, които работят в делник и в празник с верните си вихрогони. Така първа категория даде старт на 5 кончета, които стартираха с товар от 1 100 кг. След едно дотоварване и обща тежест с товарната шейна от 1 500 кг, първо място спечели кон Дидо с изтеглени 6,10 м за радост на своя стопанин Димо Павлов. С 5,80 м втора позиция грабна кобила Звезда със собственик Хрисимир Христов, а третото място, с бурни аплодисменти и подкрепа от страна на публиката, спечели кон Петър (3,10 м ), собственост на Цветан Петков.

Втора категория, коне до 500 кг посрещна 11 участника, които стартираха с тежест от 1 300 кг. Серията приключи на товар от 1 600 кг, като най-добър резултат отбеляза кон Алекс от фермата на Георги Русанов от село Рибен. Второто място остана за кон Араб (25,90 м) на Коци Петров от Ботевград, а третото за кон Вели (13,70 м ) на Стефан Данчовски.

В категорията на конете със собствено тегло до 600 кг, стартовия списък отброи 8 участника с първоначален товар от 1 300 м. С 9,26 м и тежест от 2 800 кг с първо място се поздрави  тежковозът Вихър на Милчо Иванов, следван от кон със същото име Вихър (7,17 м), но на стопанина Ради Кейбашиев . Трети остана добре познатият на публиката кон Хектор (6, 63 м) на Иво Илиев от Кнежа.

7 готови за битка тежковози застанаха на старт в групата на тежащите до 700 кг с първоначален товар от 1 400 кг. След 4 дотоварваниия, конете вече теглеха 2 900 кг. Единствено кон Румънец успя да прекоси цялата дължина на трасето и така зарадва своя стопанин Иван Русанов от село Рибен с шампионска титла и купа. С 26,06 изтеглени метра второто място зае кон Мартин на Петър Горсков и третото постижение остана за кон Буби (25,35 м) на Денис Босов.

В изпитанието за коне със собствено тегло до 800 кг, на старт застанаха 5 претенденти за победа. С финален товар от 2 800 кг, дължината на цялото трасе от 30,00 м изтегли единствено кон Лоренцо на Калин Пешев, който беше достоен победител. С регистрирани 11,26 м второ място спечели кон Галучи на Светлин Симеонов , и трети на стълбицата „стъпи“ кон Ахил  (8,33 м) на коневъда Стелян Пешев.

В категорията на коне до 900 кг, товарът стигна до внушителните 2 900 кг, като само три тежковоза си оспорваха борбата за призовите места.С изтеглени 9, 19 м на първо място се „възкачи“ кон Зунгльо на стопанина Владо Ружински. На почетното второ стъпи кон Лоренцо на Калин Пешев с резултат 8, 99 м и на трето застана красивата кобила Марая  ( 8, 60 м ) от конюшните на Ценко Влаховски от Враца.

Всички победители заели първи места в различните изпитания освен купи, грамоти, розетки и финансови премии получиха и по един чувал ГЕБИ. Наградите бяха подсигурени от  регионалния склад на ГЕБИ- фирма „Боравет“, позиционирана в град Враца. Точно на конните състезания в село Бреница стана ясно, че за улеснение на жителите на Кнежа и околията в града работи фуражен магазин предлагащ фуражи ГЕБИ на ул. „Иван Бонов“ № 59 .

Организаторите отправиха сърдечна  благодарност към всички приятели и съмишленици, които дадоха подкрепата си за осъществяването на празничния ден с главни действащи лица – конете и обещаха следващата година да организира и проведе още по-атрактивен конски събор. А някъде в далечината се чуваше :” О, Марияна,…. аз ще те чакам чак до зори”.

Разширени видеоматериали може да видите в различните надпревари тук:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име