Карлиево отбеляза Благовещение с конен турнир и дипломатическо присъствие

0
1634

Извънредният и пълномощен посланик на Монголия в Република България Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа, бе скъп гост на организираните конни надпревари в подбалканското село Карлиево, които  се проведоха в деня на Благовещение, 25 март. В делегацията от официални лица бяха още зам. Областният управител на София град г-жа Дарина Николаева, кмета на община Златица и кмета на село Карлиево.

(от ляво надясно) Кметът на село Карлиево Ненко Миндилов, посланик Саянаа и кметът на община Златица Стоян Генов

Денят посрещна турнир по надтегляне с коне от тежковозни породи и конкурс за „Най-красив кон“. Главният съдия и инициатор на събитието Делчо Стефанов, родом от Карлиево бе изградил отделни коридори за зрелищните спортни прояви. Денят се превърна във вълнуващо преживяване за десетки  млади семейства с малки деца, които си направиха пикници, „закуска на тревата“и активности на зелено. Чудна компания на участници, гости и зрители през целия ден правеше и мартенското слънце, което щедро огряваше манежа до последния съдийски сигнал. Пролетния дъжд заваля точно, когато спикъра обяви край на празничния ден.  При стройна организация, като по ноти на терена първи стъпиха 5 спортисти в най-леката категория със собствено тегло до 500 кг. С първоначален товар от 1000 кг, тежестта стигна до 1500 кг, като с отличен резултат от 29,26 м кон Вихър на Денис Фотенлиев от Костандово грабна първото място. С 25,02 м се разписа кон Гико на Иван Джоревеца от Врачеш и третото място остана за кон Арап с 12,20 на Коци Петров от Ботегвград.

В групата на тежащите до 600 кг коне се представиха 6 участника. Първоначалния товар стартира с 1250 кг, а на финала работните коне теглеха 1500 кг. Най-дълго разстояние изтегли кон  Вихър на Ради Кейбашиев от Костандово  – 12,61 м и така спечели купата в групата.  Втори се класира кон Луцифер на Валентин Борисов от София с 10,60 м и трети стана кон Лео от конюшните на Ахмед Ахмед от Якоруда с изтеглени 4,93 м.

Преди да бъде даден старта на следващото категория на арената излезнаха претендентите за приза „Най – красив кон“. С дефиле се представиха 4 стопанина със своите вихроноги любимци, като дори имаше и впряг с каруца. След бурни аплодисменти от страна на публиката и усърдна работа по оценяванате на конете от страна на тричленно жури наградите се оказаха две. Първата с купа в конкурса спечели кон Бари със стопанин Иван Лазаров от Карлиево. Жребецът е специална кръстоска от Белгийски тежковоз и порода Шайър.

„Най-красив кон“                                         „Най- добър водач“

Със специална награда в конкурса  от фуражи Геби бе отличен Стефан Десиславов. Наградите връчи лично извънредния и пълномощен посланик на Монголия в Република България Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа в асистенция с другите официални гости. Запленена от красотата и моща на българските коне, дипломата изяви истинско желание да възседне един от исполините. С помоща на водач, нейно превъзходителство направи няколко обиколки на трасето под съпровода на бурни аплодисменти от страна на зрителите. Веднага след нея същото направи и шофьорът на нейно превозходителство, който бе повече от щастлив да погледне Стара планина от гърба на най-красивия кон.

„ За първи път съм в Карлиево и за втори в община Златица. С огромно желание присъствам на конните състезания днес. Много съм впечатлена от красотата на това място. Природата е невероятна. Очарована съм от гостоприемството на местните хора. Виждам много страст към конете, нещо което е характерно и за моята родина. Знаете ние също сме конен народ и любовта към конете е и в кръвта и в жилите ни. Монголският народ отглежда конете с признание и благодарност. Ние също имаме дълбоки традиции свързани с конния спорт. Организираме любителски местни състезания. Най – известни са надбягванията на дълги разстояния от 10 до 24 км. При нас се награждават финалистите от първо до пето място. Нещо повече. В Монголия и последният финиширал взима награда. Така окуражаваме всички участници.“ заяви специално за   EzdaPress, посланика на република Монголия у нас.

Н. Пр. посланика на Монголия в Република България  Лхагвасурен Саянаа

След въодушевените емоции и десетки снимки със скъпите гости, ритъма на спортните надпревари бе възстановен и на терена стъпиха конете от трета категория със собствено тегло до 700 кг. Общо четири коня се впуснаха в битка по 30-метровото трасе с начален товар от 1250 кг. След няколко дотоварвания убедително се наложи кон Марти на Дани Даскалов от столицата с 12,32 м . С 9, 45 се разписа кон Макс на Влади Бъсинов от Велинград и с 8,06 м третото място си извоюва тежковоз Буби на Йордан Бонев от Перник.

В последната надпревара с коне до 800 кг, точно трима тежки атлети се конкурираха за разпределяне на призовите места. С товар от 1750 кг и на-дълго разстояние победата грабна кон Леон на стопанина Ахмед Ахмед. Второто място стратегически спечели кон Турбо на стопанина Ники Андреев от Златица  и трето спечели кон Пегео на Стефан Горския.

Голяма веселба настъпи, когато на трасето, за да покаже своите възможности стъпи мулето Торо, което теглеше толкова силно и бързо, че двамата водачи със сетни сили го възпираха.

Спомоществовател на прекрасният конен празник в Карлиево бе международната минна компания „Дънди Прешъс Металс“, а с чували фуражи „Геби“ бяха зарадвани първенците в отделните надпревари. Разширен видеоматериал от празничния ден на Благовещение посветен на конете вижте тук.

Очаквайте и специален репортаж в предаването „Конете на България“, което ще се излъчи 5 април по фермерската Агро тв от 21:00 ч

Снимки и видео: Иван Кисьов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име