Дни преди финалите на ФЕИ Световна купа по конен спорт – домакини, гости и участници с ангажимент към хуманното отношение към конете

0
736

Най-добрите атлети по конен спорт от цял свят от дни пристигат в Омаха, САЩ, за да превърнат дните от 4 до 8 април в триумфален подиум за класическите дисциплини прескачане на препятствия, обездка и волтижировка.

FEI World Cup™ (ФЕИ Световна купа) ще се проведе на територията на CHI Health Center ( Спортен Здравен Център, известен преди като CenturyLink Center ), изграден в сърцето на Омаха, близо до река Мисури. Присъстващите на събитието ще имат изключителния шанс да наблюдават състезатели от олимпийско ниво, борещи се за световна слава в трите дисциплини. Капацитетът на съоръжението е с възможост за настаняване на 18 300 зрители. Това ще бъде вторият път, когато Омаха е домакин на престижното събитие и един от малкото случаи, в които финалите се организират извън Европа.

Състезанията започват в сряда следобед 5 април, и завършва в събота вечер 8 април. Световното събитие си има и своя социална тема, която се издига високо в общественото пространство. Темата на финалите на Световната купа в Omaha FEI 2023 г е „ Конните племена от Великите равнини и индианската култура в полза на съвременното хуманно отношение към конете“. Не случайно дизайнът и логото на Световните финали са с два коня, единият от които е спортен, а другият индиански. Преди 300 години в Омаха, конете са играели основна роля в препитанието на индианците в района на Големите равнини. „Това е нашата история, нашето наследство.“, споделят домакините на Световните финали по конен спорт 2023. Историята разказва, че конете се опитомяват от народа Дакота. За индианците в този регион конете били повече от животни. Стотици години те са  ценени и уважавани членове на племето. Исторически факти говорят, че статутът на едно семейство в Небраска се е определял от броя на отглежданите коне. Така през годините племената създават церемонии, истории, песни и танци, обреди и ценностна система в която понятия като доблест и победа били изпитвани с помощта на коне.Omaha Equestrian Foundation (Конната федерация в Омаха) е организацията, която управлява финалите на Световната купа. В партньорство с Bluebird Cultural Initiative (организация с нестопанска цел, посветена на обогатяването на разбирането на общността за историята на индианците) конната федерация на Омаха обявяват общ проект в които спортът е неразделна част от историята, съвремието и обществените нагласи по важни проблеми свързани с животновъдството и най-бедните прослойки на планетата. „Чрез спорта се създават общности, генерират се индустрии и поминък и се подобрява благосъстоянието на хора и на коне“, казват от трибуната на Световните финали, домакините от САЩ. „Това е приносът ни към глобалната конна общност. Като припомняме исторически факти от нашата история, ние се гордеем, че конете са били основна сила в препитанието на индианците в района на Големите равнини. Конете са били толкова важни тогава, колкото са важни в момента на тази Световна купа.“

Фокуса на партньорството между двете организации и насочено върху облекчаването на мизерията на работещите коне, магарета, мулета и хората, които служат в уязвими общности по целия свят.

 

Финалното състезание по свободен стил на Световната купа по обездка на FEI в петък, 7 април, е официално определено като благотворителна инициатива и ще включва раздаване на подаръци и специални сувенири за присъстващите. Съпътстващото събитие е посветено на изграждането на осведоменост за приноса на конете към човешкия поминък – независимо дали повишават статута на жените, осигуряват вода за семейства, транспортират стоки до пазара, носят на гърба си туристи или орът по нивите. И двете организации се ангажират да осигурят най-благоприятните условия за хуманно отношение към конете.

 

От работата на конете в тухлена пещ в Индия до състезания с най-висок ранг, конете трябва да бъдат защитени от насилие, глад и мизерия. По време на семинарите и работните срещи по повод Световните финали ще се представят данни от изследване на еднокопитни, анализи на живеещи в индианските резервати и начинът да се гарантира хуманното отношение към конете и благосъстоянието на индианците във федерално признатите резервати. Мисията е публично поемане на ангажименти за бедността, гладът и мизерията в световен мащаб. Осигуряване на храна, достъп до вода, осигуряване на средства за образование и елементарни условия на живот са залегнали в целите на двете организации. „Ние постигаме това чрез набиране на средства и отговорното им насочване към областите с най-голяма нужда. Статистиката е потресаваща – 100 милиона коне, магарета и мулета живеят в ужасни условия и 600 милиона крайно бедните хора в света. Можем да направим това само с вашата подкрепа.“ се обръщат в специално комюнике мисионерите на инициативата към спонсори, състезатели и общности.

Очаква се в края на финалите, двете организации да отчетът и поредните резултати в името на спасяване на животни и хора по целия свят.

 

Снимки: FEI

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име