Новият Range Rover Sport – чистокръвен английски кон

0
1770

Подобаващо на имиджа на българското представителство на марката, България е сред първите европейски държави, където се състоя дебютът на супер луксозния британски всъдеход. Към модела има небивал интерес, още повече, че сега идва с нова модулна платформа и се предлага с мощни бензинови и дизелови двигатели.

Другата новина е, че в гамата на новия Range Rover Sport вече има и напълно електрифицирани модификации, които вървят на ток и се зареждат в контакта. След специалния тест-драйв, организиран първо за медиите у нас, можем категорично да кажем, че новият Range Rover Sport е истински чистокръвен английски жребец.

Третата генерация на фантастичния Range Rover Sport се отличава с лукс, комфорт и проходимост извън пътя. Моделът вече е с по-големи размери и все така с характерната осанка на аристократ с безкомпромисни качества на всъдеход. Новият Range Rover Sport разгръща своята галантност с прибиращи се дръжки на вратите, предизвиква с по-малък волан за по-спортно усещане и посреща пътниците със системата за професионално пречистване на въздуха в купето.

На всички, които обичат вниманието към детайла, британският джентълмен подарява адаптивни светодиодни светлини, които се стоят от 1,3 милиона огледала всяка и могат да създадат светлинен лъч, който осветява пътя напред до 500 метра. Новост са и задните светлини, които имат допълнителни секции в капака на багажника.

Типично за стила си новия Range Rover Sport посреща водача и пътниците с отличен комфорт чрез отопляеми и вентилирани предни седалки, чийто бутони за настройки са интегрирани във вратите с 22-посочно електрическо регулиране, с функции за памет и масаж и с ергономични подглавници. Вторият ред широки седалки ползват същите екстри за отопление и вентилация, както и електрическо регулиране на наклона на облегалките за удобство на дълъг път. Обемът на багажника е увеличен от 835 литра до тавана, а при сгънати задни седалки с помощта на удобни бутони наличното пространство се разширява до 1860 литра.

Пред водача има голям 13,7-инчов екран и цветен проекционен дисплей, а огледалото за обратно виждане се трансформира в екран, който показва изображението от задната камера. Новата електронна архитектура на Range Rover Sport комбинира 63 електронни блока, които могат да се актуализират онлайн, използвайки системата Pivi Pro. Самата мултимедийна система има извит 13,1-инчов сензорен цветен екран. Опционалната озвучителна система Meridian Signature с 29 високоговорителя и субуфер с мощност 1430 вата превръща салона в концертна зала на колела.

Луксозният всъдеход предлага богат набор от двигатели с три варианта D250, D300 и D350 на 3,0-литровия 6-цилиндров редови битурбо дизелов мотор, съответно с мощност 250, 300 и 350 к.с., които стандартно са оборудвани с мека хибридна технология с 48-волтов стартер-генератор и 8-степенна автоматична скоростна кутия. Най-мощният от тях ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,9 секунди. Луксозният Range Rover Sport демонстрира завидна пъргавина с относително скромен разход на гориво от 7,4 до 8,0 л/100 км в комбиниран цикъл. Дизеловият модел е предназначен за клиентите, които правят голям годишен пробег и шофират с висока скорост.

Бензиновите двигатели P360 и P400 отново с обем 3,0 литра и 6 цилиндъра, съответно са с мощност 360 и 400 к.с., като най-мощният бензинов вариант P530 се задвижва от 4,4-литров V-образен 8-цилиндров агрегат с двоен турбокомпресор и 530 к.с. Този мотор, съчетан с 8-степенна автоматична скоростна кутия, прави ускорение от място до 100 км/ч само за 4,5 секунди, което наистина оправдава името на спортния SUV.

В гамата от двигатели на новия Range Rover Sport има и две хибридни версии P440e и P510e, съответно с мощност 440 и 510 к.с., зареждащи се в електрическата мрежа. Батерията с капацитет 38,2 кВтч осигурява пробег в чисто електрически режим 113 км по цикъла WLTP. И двете хибридни версии се комбинират с 6-цилиндрови бензинови двигатели Ingenium. В новата 8-степенна автоматична скоростна кутия е вграден електромотор с мощност 143 к.с. Версията P510e ускорява от 0 до 100 км/ч само за 5,4 секунди.

Новият Range Rover Sport демонстрира брутална проходимост и извън пътя, по кални коловози и скалисти терени. Той преодолява водни препятствия с дълбочина на газене до 90 см и се изкачва по наклони до 45 градуса. Пътният просвет варира от 209 мм в зависимост от модификацията и достига до 281 мм в най-повдигнатото положение. Новият Range Rover Sport вози много меко и комфортно. Благодарение на завиващите задни колела на 7,3 градуса, диаметърът на завой е едва 11 метра. Освен това британският всъдеход може да тегли прикачен товар с тегло до 3500 кг, а за хибридния модел P510e PHEV максималното тегло на ремаркето е до 3000 кг.

Технически характеристики:

Range Rover Sport 3.0 P510e PHEV AWD First Edition

  • 3,0-литров 6-цилиндров бензинов турбодвигател + електромотор
  • 8-степенна електрифицирана автоматична трансмисия
  • 510 к.с. системна мощност при 5500-6500 об/мин
  • 700 Нм системен въртящ момент при 1500-5000 об/мин
  • 5,4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 242 км/ч максимална скорост
  • 0,9 л/100 км среден разход на бензин
  • 20 г/км емисии на СО2
  • 284 924 лева цена на тестовия модел

Снимки: Екатерина Дончева, Иван Монев, Георги Пауновски, Георги Колев – skorost.info

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име