Nissan Qashqai e-Power – караш и не се притесняваш

0
2626

„Елементарно, Уотсън!“, би възкликнал Шерлок Холмс и много бързо би разкрил истината около уникалния Nissan Qashqai e-Power, който се шофира като електромобил, но не е, защото не се зарежда в контакта. „Да, ползва ток, но не от батерия”, би отсякъл известният детектив и в негов стил ще отбележи първата забелязана подробност около този загадъчен случай.

Важна улика, водеща към безспорния пазарен успех на задвижването Nissan e-Power е неговата уникалност. Без аналог в света по начина си на задвижване, хибридът има двигател с вътрешно горене, но той служи само като генератор на енергия за електромотора. Интересно електрическо решение, измислено от инженерите на Nissan. Разкритието на този частен случай е зареждането на батерията не с ток от електрическата мрежа, а от двигателя с вътрешно горене.

И тук Уотсън би попитал Шерлок „Какъв е смисълът? От Nіssan отговарят: „Двигателят e-Power e направен за хората, които не са готови да преминат към изцяло електрически автомобил. Той предлага електрическа енергия, но без неудобства и чувство на притеснение. Включването към електрическата мрежа е след трите основни пречки за преминаване на клиентите към изцяло електрическо задвижване“. С две думи, целта е спокойно управление на дълъг път, без притеснение от това, че батерията ще свърши и без допълнително зареждане.

Огледан щателно отвън, новият модел се различава от останалите версии на Qashqai по новата черна радиаторна решетка, емблемите e-Power и широкоекранния 12,3-инчов екран на информационно-развлекателната система. Без детективска лупа се виждат и подобренията в екстериора, които по лукс не отстъпват на премиум марките. Просторът започва от салона и завършва в багажното отделение, където с обем от 504 литра могат да се разположат различни по големина куфари и чанти в комбинация със стъпаловидните подвижни прегради, които променят дълбочината на багажника.

В новия e-Power са заложени олекотени материали с по-голяма якост и ниско тегло. За първи път багажната врата на кросоувъра е направена от композитен материал, което спестява 2,6 кг, а предните и задните врати, предните калници и предният капак са изработени от алуминий, което осигурява намаляване на общото тегло с 21 кг. Въпреки всичко изброено до тук, хибридният Nissan Qashqai e-Power е с около 200 кг по-тежък от стандартния.

Като поредната история на Артър Конан Дойл за Шерлок Холмс и Синият карбункул се впускаме на дълго пътешествие с новия Nissan Qashqai e-Power, въоръжен с 1,5-литров 3-цилиндров бензинов двигател с вътрешно горене, с променлива компресия, която генерира електричество.

Разнищваме „задвижването“ и разбираме, че става въпрос за енергия, която се изпраща на електромотора със 140 кВт, който от своя страна задвижва колелата. Това всъщност е факта, който отличава Nissan Qashqai e-Power от всички заподозрени традиционни хибриди на пазара, при които колелата все още се задвижват от конвенционален двигател с вътрешно горене.

При стартиране новият Nissan Qashqai e-Power използва изцяло електричество, което през цялото време на шофиране се зарежда от бензиновия мотор и от рекуперацията. Най-голямата изненада е, че моделът разполага с така наречения E-Pedal на Nissan, който увеличава рекуперацията при спиране, позволявайки на водачите да използват само педала на газта в градски условия.

Управлението с един педал е истинска провокация за усета на водача. При умело боравене с E-Pedal се усеща ефективната рекуперация и в същото време практичната двигателна спирачка. Така при правилна преценка на скоростта и дистанцията в градски трафик, на практика Nissan Qashqai e-Power може да се управлява само с педала на газта. Интересен, забавен и отключващ любознателност модел, който е със системна мощност от 190 к.с. и системен максимален въртящ момент от 330 Нм.

При динамично шофиране по магистрала, японският карбункул има рязко ускорение и както при повечето електромобили, трансмисията е с една предавка, която прехвърля електрическата тяга само към предните колела. Максималната скорост е ограничена до 170 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч се случва за 7,9 секунди.

За отбелязване са изключително обезшуменото купе и стабилното спортно шаси в завоите. При средно висока скорост и шофиране по ограниченията от София до Варна, хибридният Nissan Qashqai e-Power отбеляза среден разход на гориво от 5,4 л/100 км.

Режимите на шофиране са три, като за максимален автономен пробег, за предпочитане е Eco. За осезаемо скоростно изживяване е режимът Sport, а във всички останали случаи може да изберете просто Normal. Управлението е изключително леко с прецизно изписване на завоите. При маневри моделът е чевръст и отзивчив. Има и изцяло електрически режим EV, който напълно елиминира бензиновия двигател, така че да се управлява само на ток, но пробегът е от 5 до 10 км в зависимост от скоростта.

Този разгадан некриминален случай ни поднася супер изгодно предложение на цена от 72 500 лева в полза на българските шофьори, които търсят автомобил с хибридно управление, който се кара като електрически, с нисък разход, с най-нови технологии и най-важното – със зареждане на бензиностанции. „Елементарно, Уотсън!”.

Технически характеристики

Nissan Qashqai 1.5 e-Power

  • 1,6-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател + електромотор
  • 1-степенна автоматична трансмисия
  • 190 к.с. системна максимална мощност
  • 330 Нм системен максимален въртящ момент
  • 7,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 170 км/ч максимална скорост
  • 5,3 л/100 км среден разход на бензин
  • 119 г/км емисии на СО2
  • 72 490 лева цена на модела (Acenta)

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име