Връчиха наградите „Зооинженер на годината – 2022“

0
1368

След 2-годишно прекъсване ИАСРЖ (Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството) отличи най-добрите специалисти по селекция и репродукция у нас. Форума посрещна фермери, представители на научни институти, развъдни организации и зооинженери от цялата страна.

Официалната церемония се проведе в курорта „Слънчев ден“ в морската столица на 14 декември. Излъчените номинации и връчването на наградите  предизвикаха заслужен интерес сред присъстващите гости, участници и медии. „Днес отдаваме заслужена почит и уважение към хората, без чиято дейност е невъзможно съществуването и развитието на животновъдството“, заяви изп.директор на ИАСРЖ Георги Йорданов, който връчи наградите на отличените. Общо 9 бяха номинираните зооинженери в четири категории – за селекционер, мениджър, проспериращ млад зоониженер и награда за цялостен принос в развъдната дейност. В категорията селекционер на годината престижното отличие беше връчено на зооинженер Атанас Панайотов, който 50 години работи в областта на овцевъдството. Джанер Али беше отличен за мениджър на 2022 г. Младият мъж ръководи производствената дейност на най-големия свинекомплекс на Балканите, изграден у нас с общо поголовие 100 000 прасета.

Оспорвана се оказа категорията за проспериращ млад зооинженер. В нея се връчиха две първи места за Мария Коевска, специализирала в селекцията на овце от породата Лакон и Никола Бояджиев, отглеждащ вече 15 години говеда, пчели, пернати и риба. Със специална награда е отличена и 24-годишната  Теодора Христова. Теди работи и на терен и е офис – сътрудник на „Асоциацията за редки местни-автохтонни породи в България“  (АРМАПБ), като пряко отговаря за популацията на Каракачанския кон от Родословната книга на породта. Като потомствен животновъд в семейната ферма отглежда 240 овце и 22 коня от автохтонните породи Каракачанска овца и Каракачански кон.

Наградата за цялостен принос в развъдната дейност получи проф. Радослав Славов. Той е специалист по овцевъдство  и козевъдство, дългогодишен преподавател и в последствие декан на Аграрния факултет при Тракийския университет. Той е и главен селекционер в Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо франс в България.

Церемонията за обявяване на „зооинженер на годината“ е организирана от ИАСРЖ съвместно с Министерството на земеделието, Съюза на зооинженерите в България, водещите аграрни университети в страната и Селскостопанската академия. По традиция събитието отличи и служители на ИАСРЖ.

 ИАСРЖ отличи най-добрите зооинженери през 2022 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име