Рисиста порода отличи най-добрите екземпляри за 2022 в три категории

0
2001

Последното за годината породно изложение бе за коне от Рисиста порода, което се проведе на 10 декември на откритите изложбени площи на животновъдния център, край Сливен. Ежегодното събитие се организира от Националната асоциация по коневъдство, Асоциацията на коневъдите в България и с домакинството на ИАСРЖ (Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството ) и цели да покаже състоянието на рисистия кон и работата по неговото развитие. Това VII изложение даде възможност на собственците ангажирани с породата да представят постиженията в областта на селекцията и развъждането. Събитието се подкрепя от министерството на земеделието,  чрез държавен фонд „Земеделие“.

Така Денят посветен на конете от рисиста порода стартира с представяне на жрбеците – участници в първа категория с оценяване на по пет показателя. Тричленното жури сред които и представители на Българската асоциация за Рисисти коне (БАРК) определи за победители конете събрали най-висок сбор оценки и излъчи шампионите сред  жребци, кобили-майки и подрастващи малки кончета. От представени 5 жребци, за шампион на 2022 г бе излъчен 6-годишния MAGRITTE DRA  собственост на Ангел Стоянов. С подгласници на първо, второ и трето място съответно 5-годишния BECKY FALU от фермата на Георги Георгиев, 9-годишния DIABLO JET на известния запрежчик Тошко Желязков и 8-годишния LASS INSPIRATION от конюшнята на Иван Касев.При кобилите с категоричен максимален резултат шампионската титла грабна  8 -годишната FOLIE DE CRACK отново собственост на Ангел Стоилов. С първо място бе отличена кобила GAZELLE LIGERIA със стопанин Асен Илиев, с второ  FUZA DE LIGNY на Георги Георгиев  и с трето 5-годишната HILLA RIA на Живомир Стойчев.При младите подрастващи кончета, разделени на мъжки и женски настъпи истинско оживление сред присъстващите зрители и гости, които имаха удовалствието да наблюдават най-младото българско поколение Рисиста порода. „Това всъщност е идеята на развъдния процес, провеждан от български стопани и идеята на изложението. Да се стигне до чисто коневъдтво с гриф „родени в България“.“, споделя Нанко Найденов от БАРК, член на експертното жури по оценяване на конете.

На първо място бе класирано 2-годишото мъжко конче  с име PIRAT от конюшните на Йордан Ангелов.  Второто място спечели едногодишното  IMPULSE  на Георги Биков и на трето – конче IZBLIK, само на година и половина от фермата на Благовест Николов.  В категория подрастващи женски кончета от изложението на Рисиста порода първото място грабна невероятното и спечелило симпатиите на публиката двугодишно конче SAFIR, собственост на Ради Дойчев. Второто отиде за DREAM GIRL на Живомир Стойчев и третото място за INDIRA SEM  на Андон Стоименов. Проведеното VII изложение посветено на породата онагледява непрестанния процес за развитие на ристите коне в България и подписаната прези 6 години конвенция в Париж между Националната асоциация по коневъдство и френската организация за насърчаване на коневъдството и конния спорт „Льо Тро“. 

Договора за съвместно развъждане в България на породата Френски рисист кон, се подписа от тогавашния изпълнителният директор на НАК Георги Йорданов, а от френска страна от президентът на „Льо Тро“ Доминик дю Белигие.  Ето, че днес три от представените на изложението кобили-майки са екземпляри внесени по силата на този договор и едно от подрастващите кончета е продукт от внесен жребец от Франция, а именно мъжко конче Пират. Така че ползотворното сътрудничество, което се изразява не само в генетичен материал, но в обучения и размяна на опит, вече има резултати по работата с породата, обвързана със секецията и спортната  дейност.

Телевезионен репортаж от събитието с интервюта може да видите тук

Разширен видеаматериал със всички участници в изложението може да проследите в ютюб канала  horsmediabg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име