Как да познаем, че раждането наближава?

0
4451

Няколко дни преди раждането коремът провисва. Външният полов орган е уголемен и набъбнал, оттам започва да изтича слизест секрет. Млечните жлези се увеличават и започват да отделят коластра (гъста жълтеникава течност). Някои кобили, които не са се движили, имат отоци по корема.

Ожребването настъпва обикновено през нощта. Няколко часа преди да започне, животното става неспокойно и понякога се върти в кръг, ляга, става. Появяват се първите контракции. След около 6–12 часа родовият канал е напълно отворен и започва изтласкването на плода. Ако тази фаза продължи повече и плодът не се показва, трябва потърсете незабавно помощта на ветеринарен лекар.

Родилните контракции протичат по-добре при легнало положение на родилката. При преминаването на главата на кончето през маточната шийка напъните стават най-силни и следват едни след други. Понякога родилките стенат и се изпотяват.
Плодният мехур навлиза във влагалището, обикновено се пука и родилният път се ослизява. Рядко плодните мехури остават цели и се подават заедно с части на плода. Тогава трябва да се разкъсат, за да не се задуши малкото. Изтласкването на плода започва с навлизането му в родилния канал и нормално трае 15–30 минути.

 

При нормално раждане първо се подават предните крака, а след тях и муцунката на кончето. Всяко друго разположение на плода е предпоставка за усложнено раждане.
Кончето е вече родено. Осъществява се първият контакт между майката и малкото. То трябва да се освободи от обвивките, да се пререже пъпната му връв.
Преди да бъде подсушено, майката облизва новороденото, което започва да прави опити да се изправи.
Кончето става на крака и започва да бозае. Поемането на коластра в първите часове след раждането е много важно, защото антителата, които тя съдържа, преминават през чревния епител директно в кръвта на малкото и то добива стабилен имунитет.
Плацентата се отделя 5 до 30 минути след изтласкването на плода и раждането е завършило. Кобилата изяжда отделената плацента, пъпната връв и околоплодните обвивки. Те съдържат хормони, необходими за правилното обратно развитие на матката. Започва следродилният период, през който изтичат лохиите (състоят се от секрети, кръв, околоплодни течности и др.) – отначало кърваво-кафяви, по-късно жълтеникави и изсветляващи; матката се прибира.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име